Teller

dinsdag 18 september 2012

18092012

Onderstaand pamflet werd gisteren in Meeden verspreid. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.



31 opmerkingen:

  1. Goedemorgen

    Ik had zelf ook een dergelijke flyer in de bus, ik ben er vanavond dan ook wel bij, wanneer een stel over het paard getilde Zuidbroekers gaan beslissen over de toekomst van ons dorp...;(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. VB, waarom zijn (een stel) Zuidbroeksters over het paard getild?:):)

      Verwijderen
    2. VB, die kwalificatie laat ik volledig voor jouw rekening.

      Voor jouw informatie: Er wordt vanavond helemaal niets besloten. De bedoeling van vanavond is de raad te informeren zodat deze de komende tijd haar afwegingen kan maken.

      Verwijderen
    3. Over het Peerd getild bedoel je? :)

      Verwijderen
  2. Goedemorgen.

    Ik heb de stukken vrijdag globaal doorgenomen en vond de verklaring, hoe wrang ook, aannemelijk.
    Vooral de brief aan de raad

    Natuurlijk komt het hard aan en ik kan me de reacties goed begrijpen. In Zuidbroek hebben we ook gestreden voor behoud van het zwembad en de sporthal.

    Maar als klopt wat het college schrijft, namelijk dat 90% van de uitgaven vastligt en toch ergens bezuinigd moet worden, dan ontkomen we niet aan dit soort ingrepen.

    Het vier-kernenbeleid staat al jaren ter discussie en kan uiteindelijk niet meer vastgehouden worden. Het zal nog een hele klus worden om het er door te krijgen, maar de tijd van zoete broodjes bakken lijkt voorbij.
    Of de bevolking moet met zelfredzaamheid het gat kan dichten dat de gemeente laat vallen. Ik ben dan ook benieuwd naar aan te dragen alternatieven.
    Ik hoop niet dat het resulteert in meer "zullie en hunnie" gedrag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen, de opmerking over het paard getilde Zuidbroekers schiet mij in het verkeerde keelgat VB. We hebben een gekozen gemeentebestuur, als zij dan verkeerde beslissingen hebben genomen dan hebben wij de verkeerde mensen gekozen.
    Zo werkt een democratie. Wel betreur ik het dat de leefbaarheid van het dorp word aangetast. Ook dat stond hoog op de agenda van dezelfde gemeentebestuur.
    Maak er ondanks dit incident een mooie dag van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wim Ik hb niet gekozen voor een gemeentebestur ik huidige vorm... Ik heb gister weer vaak voorbij horen komen " we moeten het aan de markt over laten" .

      Verwijderen
  4. VB, er wordt niets beslist, is toch een informatieve raadsvervadering? Denk dat je verder komt door alternatieven aan te dragen, zowel aan de uitgaven -als aan de inkomsten kant. Opbouwende kritiek daar staan de klanten van het Golden Peerd toch om bekend. Dat er tot nog toe niet veel met werd gedaan, dat is niet onze schuld, maar er komt een dag dat daar verandering in komt. Drie zwembaden voor een kleine gemeente als de onze is waarschijnlijk teveel van het goede, hoe jammer ook. In buurgemeente Pekela kon men die ene ook niet in de been houden. Men moet maar eens goed kijken, niet alleen naar de uitgaven kant, maar ook naar de inkomsten kant. Aan beide kanten is wellicht nog wel wat te "verdienen."

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De komende tijd wacht mij en mijn collega raadsleden de taak om zo creatief mogelijk, met meenemen van alle belangen, uit deze moeilijke opgave te komen. Hoe de kaarten precies geschud zijn horen we vanavond.

    Appie heeft volkomen gelijk, er wordt vanavond niets besloten. Ik verwacht dat het college uit gaat leggen wat voor de gemeente het wettelijk minimum takenpakket is. De kerntaken dus waar niet over te kiezen valt. Dan wordt duidelijk wat de opgave precies zal zijn voor de komende tijd.

    Creativiteit en in gesprek blijven met alle partijen is wat ons als raad moet gaan binden.

    De insteek van Appie dat je zowel naar uitgaven als inkomsten moet kijken is heel verstandig. Want als je beide meeneemt kun je samen op zoek naar mogelijke oplossingen.

    Dat gezegd hebbende is de boodschap niet mooier te maken: er zijn geen winnaars. Wat er niet is, kunnen we niet uitgeven. Niet alles zal te behouden blijken. Hoeveel pijn dat ook doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Men zal mij vanavond noch zien noch missen: De standpunten zijn van te voren bekend, net zoals ze dat zijn in Amsterdam, Ede en Groningen. Het wordt een minder aangename tijd voor velen, sommigen hebben financieel voldoende vlees op de botten maar anderen gaan het echt zwaar krijgen.
    ----


    Vanmorgen hoorde ik dat de koopkracht zo'n 3/4% omlaag gaat. Nu heb ik nooit zoveel opgehad met econometrie en statistiek en dit geeft wel weer aan waarom. Niemand heeft een ruk aan koopkracht, het gaat uiteindelijk om het vrij besteedbaar inkomen.
    Aan eten, kleren, internet en telefonie, een auto of OV bewijs om naar je werk te komen (want we moesten jarenlang arbeisdmarkt-mobiel zijn) maar ook noodzakelijkheden als een wasmachine, TV en computer moeten van het vrij besteedbaar inkomen worden betaald. Het maakt uit of je geen inkomen maar een uitkering hebt, een of twee verdiener bent maar vooral hoe hoog je totale inkomen is.

    Stel een gezin heeft een netto inkomen van 1900 euro per maand, zorg- en huurtoeslag c.q. hypotheekaftrek inbegrepen. Huisvestingskosten 600 euro, energie en vaste gemeentelasten 200 euro dan resteert er zo'n 1100 euro. Op dit moment betalen ze voor 4 personen 400 euro aan zorgverzekering plus 1/12 van 220 euro p.p. aan eigen bijdrage,
    Bij elkaar dus gemiddeld 400 + 40 euro (niet iedereen gaat voor die 100% eigen bijdrage)

    Netto houden ze dan 660 euro over voor 4 personen.

    Gelukkig hebben ze geen baan en geen auto of OV kaart wel een vliegend tapijt.

    Uit de plannen blijkt dat ze in 2013 ongeveer 10% meer gaan betalen voor de basisverzekering die dus van 400 naar 440 loopt, en de eigen bijdrage gaat naar ongeveer 360 euro. Gelijk als hierboven berekend betekent dat een stijging van 100 euro per maand. Inkomen zal nauwelijks veranderen oftewel van die 1100 euro blijft nu geen 660 maar 560 euro over. En dan maar hopen dat de toeslagen gelijk blijven, de energieprijzen zakken en dat de boodschappen bij Aldi, Lidl en Euroshopper niet duurder worden.

    In procenten:
    Besteedbaar inkomen blijft op 1900 euro maar het vrij te besteden gedeelte daalt van 660 naar 560 euro. Zoiets van 60% naar 50%. Da's een daling van bijna 20%

    Nu hetzelfde maar iets aangepast, zeg maar op tweede kamer denk niveau waar je netto al gauw 4.000 euro naar binnen schuift. Afgezien van vakantiegeld en extra uitkeringen zoals die gelden voor ambtenaren....

    Stel gezin 2 heeft een netto inkomen van 5000 euro per maand, zorg- en huurtoeslag c.q. hypotheekaftrek inbegrepen. Huisvestingskosten 1200 euro, energie en vaste gemeentelasten 300 euro dan resteert er zo'n 3500 euro. Op dit moment betalen ze voor 4 personen 550 euro aan zorgverzekering plus 1/12 van 220 euro p.p. aan eigen bijdrage,
    Bij elkaar dus gemiddeld 550 + 40 euro (niet iedereen gaat voor die 100% toeslag)
    Netto houden ze dan 2910 euro over voor 4 personen.
    Gelukkig hebben ze geen baan en geen auto of OV kaart wel een vliegend tapijt.

    Uit de plannen blijkt dat ze in 2013 ongeveer 10% meer gaan betalen voor de basisverzekering die dus van 550 naar 660 loopt, en de eigen bijdrage gaat naar ongeveer 360 euro. Gelijk als hierboven berekend betekent dat een stijging van 110 euro per maand. Inkomen zal nauwelijks veranderen oftewel van die 3910 euro blijft nu geen 2910 maar 2800 euro over.

    In procenten:
    Besteedbaar inkomen blijft op 5000 euro maar het vrij te besteden gedeelte daalt van 2910 naar 2800 euro. Zoiets van 58% naar 56%. Da's een daling van afgerond 2%

    Zie, het valt wel mee...

    Tiens, wie zal ik zijn? Anoniem maar geen Anonymus, Peerder maar dan niet hoog te peerd. Rijdt in een tank maar al jaren geen militair meer. En ervaringsdeskundige ;O

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem, dat vliegende tapijt staat me wel aan. Zeker de aandrijving van deze tapijt heeft mijn belangstelling. Misschien is het ook toepasbaar op andere voertuigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Waar kan ik de raadsstukken vinden van de komende vergadering? Site gemeente is vernieuwd, maar ik ken de weg er nog niet. :(

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat de gemeente afgelopen jaren veel teveel heeft uitgegeven is wel duidelijk, maar waar het vooral om gaat is keuze's maken. Geef je met gemak een bedrag van bijna 3 ton uit aan een weg waar 3 mensen wonen, of behoud je voorzieningen als zwembad en gymzaal. Geef je met gemak geld uit voor dure architecten die een MFC ontwerpen of besteed je het aan voetbalvelden? Besteed je met gemak 5,5 ton aan een pand wat je vervolgens gaat slopen. Of red je een tennisbaan? Koop je alsof het niks is voor 6,5 ton landbouwgrond om er huizenop te bouwen waar overigens geen markt voor is, of red je een voetbalvereniging van ondergang. Keuze's maken daar gaat het om. Mijn opmerking van vanmorgen was natuurlijk dubbelzinnig , maar dat had een enkeling gelukkig ook wel door. Dit huidige college heeft alleen maar oog voorbakstenen en vergeet dat er ook mensen in de gemeente wonen die er alleen blijven als bepaalde voorzieningen in stand blijven. Schön, wieder an die arbeit...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. VB, sommige mensen benemen zich ook als bakstenen dus komt dat even mooi uit. Bakmensen, Steenmensen,Flintstones! Je begrijpt wel dat dit dubbelzinnig bedoelt is hè. Geintje van Trijntje met klein onder Toontje.:):)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Keuze's maken Roskam daar gaat hem om. De meeste mensen kunnen geld maar 1 keer uitgeven, een enkeling kan het 2 keer maar dan begeef je je vaak op een hellend vlak.

      Verwijderen
    2. Diegene die elk dubbeltje twee maal omdraait voordat hij/zij het uitgeeft?
      Flauw van mij VB hoor, ik begrijp jouw post best wel.
      Om keuzes te kunnen maken moet je trouwens wel keuzes hebben.

      Verwijderen
  11. Wat ik vreemd vind is dat deze sport en cultuur nota onderdeel zijn van de begroting voor 2013...en dat de rest van de begroting pas na 1 oktober komt... Hoe kun je dan een afweging maken of dit de beste oplossing is als je de andere keuze (of geen keuzes) in de rest van de begroting niet kent....

    Voor de woede, teleurstelling en vrees van de Meedenaren en Zuidbroeksters (en al wie nog volgt) heb ik het volste begrip. Ben niet in de provincie, maar anders had ik zij aan zij met ze voor de deur van het gemeentehuis gestaan vanavond!

    Lian
    (een niet over het paard getilde Zuidbroekster...woonplaats doet er niet toe, we zijn 1 gemeente!)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Overigens geen MFC voor Meeden, en straks geen gymzaal, geen tennisbanen, geen zwembad meer en een voetbalvereniging die aan de wilgen hangt. Zet dat even af tegen de andere kernen als we dan toch 1 gemeente zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar wel het mooiste dorp van de vier, dat dan weer wel....

      Verwijderen
  13. goedenmiddag.....

    tot vanavond.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Gemeentehuis puilt uit, lees ik op twitter.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ja, dat klopt. Volgens de burgemeester was deze zelfs nooit eerder zo vol geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Een ding maakte het college wel duidelijk; we gaan zware tijden tegemoet. Een prominente oud-wethouder riep dan ook dat het gedaan is met deze gemeente. Een herindeling is onafwendbaar.

    Toch is dit niet de lijn van het college, want juist in een periode van zware bezuinigingen zul je, aldus de voorzitter, moeten investeren in je organisatie. En waar we zelf geen geld hebben onze zaakjes te regelen zoeken we samenwerkng met andere gemeente.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Jan: Dus de BM blijft bij zijn investering in de organisatie, dat staat dan dus ook in de begroting 2013?

    Maakt mij extra nieuwsgiering naar die begroting. Nu wel inzicht dat er fors in sport gesneden wordt maar niet welke andere keuzen het college maakt...

    Samenwerking andere gemeenten werd ook genoemd mbt sportvoorzieningen. Maar...alle gemeenten snijden hierin, mijn vrees is dat er over 5 jaar geen enkele (sport) voorziening meer overeind staat en dat die herindeling er dan alsnog komt....van een aantal lege gemeenten die samen extra leeg zijn....

    Cynisch? Zwartgallig? Ben geen negatief mens, maar heb wel even moeite met het vinden van het zonnetje op dit moment.... Hoop dat Roskam morgen met een zonnetje opent...

    Blijf bij mijn eerder uitspraak dat er van competitie tussen de vier dorpen onderling geen sprake mag zijn...Zuidbroek "vreet" Noordbroek niet op en Muntendam eet Meeden niet leeg. Samen moeten we de strijd aan voor voorzieningen...

    Appie: Je hebt gelijk: dit lukt inderdaad niet in 140 tekens...

    Lian

    BeantwoordenVerwijderen
  18. keuzen = (natuurlijk) keuzes...

    Lian

    BeantwoordenVerwijderen
  19. оnline dating arе near аn exchаnge, for the life
    of Mіchael Vick. Τhе company is trying
    to sеll you nеwly issued ρenny stοcκ
    with a stoploѕs of Rs 950.

    Hеre is my homеρage - http://2datingtoday.net

    BeantwoordenVerwijderen