Teller

vrijdag 21 september 2012

21092012

Ik las in het DvhN dat de Heemtuin het pareltje van Menterwolde is, en mag niet verdwijnen aldus wethouder Matty Siersema. Toch krijgt de Heemtuin, als de gemeenteraad het collegevoorstel overneemt, geen subsidie (108.000 Euro per jaar) meer van de gemeente. B en W willen De Heemtuin privatiseren of een commerciële partij moet samenwerken met stichting Menterheem, die De Heemtuin en het paviljoen beheert. Menterwolde moet het komende jaar 1,7 miljoen Euro bezuinigen. Het stopzetten van deze subsidie acht het college noodzakelijk om de begroting sluitend te krijgen. De aangekondigde bezuiniging is bij Hilde van Ree, voorzitter van Menterheem, hard aangekomen. "Wij worden de parel van Menterwolde genoemd. Zo is het wel. We zijn bezorgd over de situatie." Van Ree vindt het vreemd dat de gemeente De Heemtuin nu wil privatiseren. "Er ligt geen haalbaarheidsonderzoek onder dit besluit. Wij vragen ons af of het college de consequenties van het voorgenomen besluit wel overziet." Bij De Heemtuin (en natuurpark Tussen de Venen) zijn in het kader van re-integratie veertig mensen werkzaam. "Daarvoor krijgen we alleen onkosten. De Heemtuin is een instrument om mensen weer aan het werk te krijgen." Stichting Menterheem heeft de Heemtuin sinds 2006/2007 onder haar hoede. Van Ree: "De tuin lag er miserabel bij. De gebouwen verkeerden in slechte staat.Kijk hoe de tuin er bij ligt en naar het stijgend bezoekersaantal. Dat is toch het mooiste bewijs hoe De Heemtuin functioneert." Dit jaar worden 34.000 bezoekers verwacht.

10 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, inderdaad er is veel ten goede veranderd in de Heemtuin.Ze zijn dank zij Jose op de goede weg, en dan als de Heemtuin in een klimmende lijn zit de stekker er uit trekken?
    Ik krijg de indruk dat het college in het wilde weg aan het snoeien is. De wet van het getal regeert. College ga gefaseerd en doordacht te werk, dat voorkomt een spijtbetuiging later als alles verloederd is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mogguh lui.

    Inspraak zonder inzicht leidt tot een uitspraak zonder uitzicht. Stoppen met die heemtuin, dat scheelt mooi een ton, dat zijn twee ambtenaren (nou ja, part timers dan..) En die 40 man die er nu werken en er een inkomen, maar belangrijker nog levensvreugde en een zekere toekomst mee verdienen? Ach, die kunnen we van gemeentewege wel een stukje snippergroen aanbieden..

    Aan de andere kant, iedereen moet bezuinigen, da's helder. Maar 40 man, dikke ton subsidie, oftewel 2.500 euro per m/v per jaar. 200 euro per maand bovenop hetgeen die mensen ons al kosten (braak opmerking)is gewoon te veel. En dus moesten we kiezen: domme plannen uit het verleden stopzetten, maar daar hebben we afspraken mee (heren- of vrienden akkoorden?), of we gaan subsidies slopen, Want daar hebben we geen afspraken mee.

    Misschien zoude ze dat miljoen voor extra personeel beter investeren in hetverhogen van de kwaliteit en kunde van het eigen personeel. Ik meen me een rapport te herinnern waarin stond dat het allemaal zo goed was in Menterwolde.

    Iets heel anders: een ton van de gemeente is niet zo heel veel geld. Wat gaan de andere sponsoren/financiers doen? Wat gaat er gebeuren met de "werkplekken" van Koen Meijer?

    Vragen, vragen, vragen..

    Toch wens ik eenieder een schitterend weekend toe!

    Mazzelmoj dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het betekend dat de heilige huisjes niet zo heilig meer zijn JP.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wim, heilige huisjes zijn inmiddels al zo ouderwetsch geworden dat het cult gaat worden. En je weet: als de economie leegloopt raken de kerken overvol.

    Vroeger was het bid en werk, nu is het bidden tijdens het werk...

    JP

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Met een investering van ca. 1 miljoen kan in de Heemtuin zo'n 700.000 kwh zonne energie worden opgewekt; na subsidie zal het misschien 7 ton zijn.
    Dat levert op jaarbasis netto ongeveer 2 ton op.

    Meerdere voordelen en synergie zijn denkbaar.

    Soms moet je even denken en dan dingen doen. Klagen is geen optie om te overleven!

    JP

    BeantwoordenVerwijderen
  6. JP, elektriciteit levert 7 cent per kWh op. Dat is dus netto € 50000. Een investering van een miljoen kost aan kapitaalslasten € 50000. Zonne-energie kan uit dus. Maar je houdt er niet aan over. Behalve een schoner milieu en gas, kolen en olie in de grond.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Frans, je hebt deels gelijk.
    De energie zal duurder worden, dus het verschil wordt groter en het rendement hoger. Maar de kosten voor de heemtuin worden lager (geen stroomrekening, wss lagere vastrechtkosten) maar er gaan ook andere ecosystemen ontstaan, omdat je schaduw velden maakt waar, zeker bij heet weer, het voor grote dieren aangenaam toeven is. Maar je kunt verder gaan: een conversie punt waar ongebruikte energie wordt opgeslagen en die je later kunt inzetten.

    En voor de rest? Ikkenieweetnie ;O

    JP

    BeantwoordenVerwijderen
  8. goedenmiddag....

    leuk dat siersma begaan is met de heemtuin, maar ze zit zelf in dit college die het voorstelt.

    BeantwoordenVerwijderen