Teller

vrijdag 28 september 2012

28092012

Ik las vanochtend in het DvhN dat Menterwolde volgend jaar diftar invoert. Betalen voor de hoeveelheid aangeleverd afval. Op deze wijze moeten wij kritischer omgaan met afval en het recyclebare deel beter scheiden van het restafval. Een kleine meerderheid, zeven van de coalitie voor en vijf van de oppositie tegen, van de gemeenteraad stemde gisteravond in met dit collegevoorstel. Alle bruikbare afvalfracties (minus groente-, fruit- en tuinafval en oud papier) worden straks eens per maand huis aan huis gescheiden ingezameld met de kringloopwagen. Deze zogeheten fracties zijn: kunststofverpakkingen, harde kunststoffen, glas, textiel, metalen en huishoudelijke apparaten. Het plan om eens per maand een ronde door de gemeente te maken ziet de PvdA niet zitten. De sociaaldemocraten vrezen, met fraai zomerweer, voor stankoverlast. De PvdA kreeg steun van de SP, ook een oppositiepartij. De SP is voorstander van eens per week het afval ophalen.Mogelijk buigt wethouder Matty Siersema zich nog over deze suggestie. GroenLinks noemde de invoering van diftar voor Menterwolde een historisch moment. "Zo ervaar ik het ook. We denken hier al tien jaar na over hoe we moeten omgaan met afval", zei Siersema. GroenLinks-fractievoorzitter Jolanda Jongedijk sprak haar zorgen uit over de manier waarop oud papier wordt ingezameld in de gemeente. "De oud-papierrondes moeten geoptimaliseerd worden. Een groot deel van Muntendam wordt niet gedaan", aldus Jongedijk. De wethouder kon haar geruststellen. De plaatselijke judovereniging en de openbare basisschool Verkruisen hebben toegezegd ook de witte vlekken in dit dorp in hun routes op te nemen. Via diftar kan Menterwolde jaarlijks 91.000 euro besparen op afvalinzameling. De gemeente overweegt inwoners, voor een klein bedrag, compostvaten aan te bieden.

11 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, waar is de tijd van solidariteit gebleven? De tijd dat met de algemene middelen de sociale voorzieningen instant werden gehouden.
    Samen de lasten verdelen zodat de minder bedeelden niet in de knel komen voor te hoge kosten. Helaas de droom is uiteen gespat, zelfs de socialisten menen nu dat ze alleen maar voor zichzelf hoeven te betalen. Dat deze beslissing van de diftar onze gemeente geen goed zal doen staat nu al vast. Vuil verbranden achter je huis mag ook al niet, misschien dat onze roodharige wethouder nog een alternatief heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wim: Deze "Socialist" is nog steeds de overtuiging toe gedaan dat enkel (georganiseerde) solidariteit onze samenleving op een fatsoenlijke manier in stand kan houden.

    "Waar nodig helpen we elkaar, waar nodig zorgen we voor elkaar"...

    Lian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen, volgens mij had vorig jaar al geschreven dat in het westerkwartier het allemaal gescheiden kan worden, wie het niet doet dat betekend dat zij veel meer geld kwijt zijn voor de grijze container.
    Ik scheid ook heel veel per week een volle plasticzak, blikken een stevige aldi zak vol, glas een saus emmer meestal vol, een doos afm.50x50x50 vol met oud papier en wat er over blijft beland in de grijze volgens mij €0,18 per kilo.
    Ik weet dat ik nog meer kan besparen, alleen dan moet Simba z'n uitwerpselen naar een andere adres toe brengen zo'n 15 kilo per twee weeken.
    De groene container en een kleine aanhanger vol met takken breng ik meestal 2 of 3 keer per jaar weg naar Gaarkeuken bij Vagroen een onderdeel van HRM dit laatste berdrijf komt iedere week bij ons door het dorp.
    Vanaf de eerste jaar probeerde ik mij hier aan te houden en als je nu kijkt zie je het dat bijna iedereen zich hier aan houd.
    De grijze zit eens in twee weeken 25 kilo nog geen 40 cm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik vind het heel goed wat ze bij jullie doen ....op de camping in Pieterzijl als we er staan doen we ook altijd mee en als je dan ziet wat voor rest afval je nog hebt niet veel meer

      Verwijderen
  4. helaas Chris zie ik ook vaak dat deze uitwerpselen in een kanaal of sloot gedeponeerd worden. En dan vervuilen we de boel meer als het via gebaande wegen wordt opgeruimd

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tja dat is een keus voor ieder mens natuurlijk Wim, ik niet ik gooi het in een vuilniszak en dump deze eens in de 2 weeken in de grijze vandaar dat ik op 25kg. kom te zitten, anders wat het maar 10kg. per 2 week de rest is luiers van de oppas kid's en andere kleine dingen.
    M.a.w. € 10,00 p/m. aan afal kwijt.

    Chris een echte rooie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Groen Links noemt de invoering van Diftar een historisch moment. Nou dat kun je wel zeggen. Een mijlpaal in de geschiedenis van Groen Links. Een moment om nooit meer te vergeten. Groen Links dus. Ooit waren dat 3 echt linkse partijen die elk al meer zetels hadden dan nu dat gehele Groen Links. En dan is er bij Groen Links nog geen helder licht die zich de vraag stelt hoe dat nu zou komen. Op naar de 0 zetels. Geweldig hoor, goed bezig. Straks niet janken wanneer de berm vol met afval ligt. Tjonge jonge jonge wat een partij. TOM

    BeantwoordenVerwijderen
  7. vanochtend opnieuw vuil zien liggen in de berm, nu aan de secundaire weg naast de A7 richting Sappemeer. Er ligt zelfs een matras bij. Wel handig voor zwervers natuurlijk.:)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik zoek mijn eigen matras op om uit te rusten en te slapen.
    Welterusten allen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Roskam, denk dat de illegaal storters al een voorschot namen op diftar. :(

    BeantwoordenVerwijderen