Teller

vrijdag 4 december 2015

04122015

Vier december vandaag, ben benieuwd wie morgen de roe krijgt of marsepein? Wie in Menterwolde zou volgens de andere kant van de bar de roe moeten krijgen, en wie de marsepein? Zowel personen als instellingen zijn genomineerd voor beide nominaties, uitgezonderd de uitbater van het Golden Peerd en zijn etablissement. ;)

11 opmerkingen:

  1. Mogguh lui.
    Ik ben niet zo van het "naming and shaming", altijd bang dat ene lijst te lang en de andere te kort zou worden. Met een beetje mazzel haalt mevrouw Pé voor dit weekend wat marsepijn en meer: De meiden komen wel naar hier maar zonder dingen in cadeaupapier. Dat staat nu gepland voor Kerst dus in december is het drie keer feest. ;)

    Vanmorgen een kikker of pad uit de bijkeuken gehaald. Is het niet heel erg laat voor zo'n beestje om nog rond te zwerven?

    Mazzelmoj!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen. valt mee JP, wij hebben ook nog steeds kikkers in de tuin. Met deze buitentemperaturen willen deze dieren er nog even van genieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ab,
    de keuze was toch wie de roe krijgt , wie de zak/plak?
    Of bedoel je marsepijn i.p.v. marsepein?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ab, over het gerommel en gestommel op de Menterwolmer raadszolder zal ik 't maar niet hebben...,
    niet dat het me geheel koud laat, maar het is geen onkunde door pure onwil.

    Dat ligt ander bij de Maatschap Groningen...,
    zeg maar het Gasgebouw.
    Dus de roe, de plak en de zak zijn daar 't best op hun plek.

    Het lijkt wel of daar alle betrokken partijen er alles aan gelegen is de waarheid en het recht de verdoezelen.
    Met Alders als oliemannetje om de ergste communicatieve kreukels glad te strijken van de verder krakende wagen.

    Alders beweert steeds bij hoog en laag juist ook voor de gedupeerden (inwoners van het gebied) op te komen...;
    Maar dat laatste blijkt noch uit de plannen noch uit daden.
    Zo blijft Alders geheel getrouw aan de door de NAM zo gekoesterde terminologie de schade te benoemen als aardbevingsschade...
    en doordat te doen blijft de NAM wegkomen met het grootsteeds van de schade door bodembeweging als gevolg van de gaswinning; Want de meeste schade wordt niet zozeer veroorzaakt door die gas-/aard-bevingen, maar veeleer voor alle andere door de gaswinning veroorzaakte bodembewegingen.

    Aardbeving of bodembeweging...,
    wat maakt 't uit zullen de meeste denken...,
    zolang ze bij de NAM maar betalen.

    Maar zo simpel is het niet, als je alles allemaal gooit de gasbevingen, en de daardoor veroorzaakte bodemversnellingen...,
    dan kunnen we, althans volgens de nieuwe door Alders gepresenteerde contourenkaarten, hier in Menterwolde, maar ook in Sappemeer en Hoogezand helemaal geen schade hebben.
    Waar dan al die scheuren en breuken opeens vandaan komen mag Joost weten...,
    maar in elk geval acht ook Alders de NAM er niet meer voor aansprakelijk...,
    mogelijk dat we meer kans maken door onze (toekomstige) claims neer te leggen bij 't waterschap.

    't Is werkelijk te gek voorwoorden.
    De Mijnbouwwet alsook de internationale verdragen aangaande mijnbouwschade zeggen klip en klaar dat:
    Alle schade door bodembeweging zowel door direct als indirect gevolg van mijnbouwactiviteiten door de vermijner (NAM) volledig moeten worden gecompenseerd...
    en dat zonder aftrek van zaken als kosten van achterstallig onderhoud of aanvullende constructieve eisen die niet nodig waren als er geen mijnbouw gepleegd zou zijn.

    De praktijk is echter anders.
    De NAM kijkt alleen maar naar vermeende aardbevingsschade (A/B/C)...,
    maar laat doelbewust schade als gevolg van bodemdaling en noodzakelijke aanpassingen van waterpeil e.d. buiten beschouwing.
    En dat zie je terug in de schaderapporten. Sowieso heeft de NAM het er moeilijk mee om schades als A-schde te kwalificeren zodra het gebouwde een zekere leeftijd heeft (gebouwd voor 1920-1930)...;
    Kent men de schade daar dan wel toe dan meestal als B-schade met de opmerking dat de oorzaak eigenlijk in een gebrekkige fundering gezocht moet worden (zelf als gerenommeerde partijen juist stellen dat er met die fundering niets mis is) met een beetje pech stelt men dat het een C-schade betreft.

    Maar B-schades worden toch ook vergoed...;
    Nog wel maar juridisch zou de NAM daartoe niet te verplichten zijn als haar constateringen zouden kloppen en gedupeerden daar mee in blijven stemmen.
    Als de schade namelijk geen gevolg is van gaswinning/gasbevingen maar slechts daardoor werd verergerd, dan hoeft de verwijder bij herhaald optreden/terugkeren van de schade niet nogmaals uit te keren (had je maar goed moeten repareren door de oorzaak echt aan te pakken).
    Vreemd is verder dat veel van die B- en C- schades juist nu aan het licht komen en waarschijnlijk helemaal niet zouden plaatsvinden zonder de gevolgen van de gaswinning...,
    en als dat zo is zou je dus ook in die gevallen juridisch van A-schades moeten spreken.
    Gelukkig heeft de NAM Alders e vindt het EZ aan haar zijde.
    Ondertussen wordt de algehele schade alleen maar groter.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn bezwaar is SiKo, dat het opties gerepareerd wordt. Binnen het huis en de binnen muren wordt niets aangedaan dat zijn C schades. Ik heb er geen ander woord voor dan cosmetisch repareren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wim, veel meer dat optisch repareren zit er voorlopig niet in...,
      de meeste voorgestelde zogenaamde versterkingsmethoden zijn 'lucht' of slechts geschikt voor een zeer specifiek soort woning/schade.

      Overigens worden ook schades aan (dragende) buitenmuren zonder enige gene aangemerkt als C-schades, waarbij bij o.a. ons enkele schades zelfs zijn aangemerkt als vorstschades (ontstaan in periodes zonder, laat staan enige noemenswaardige vorst/nachtvorst).

      Verwijderen
  6. Waar vind ik de "nieuwe, door Alders gepresenteerde contourenkaarten" ? Sowieso schijnt de contourenkaart zoals door de NAM gehanteerd niet openbaar te zijn. Het is dus voor de burger geheel onduidelijk of schade wel of niet behandeld gaat worden door het CVW, totdat de medewerker de postcode in het systeem ingevoerd heeft, en er een groen of rood vinkje verschijnt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. op de site van 'Alders' en in o.a. het NRC (ruime week terug).

      Verwijderen
    2. Op de site van Alders (www.nationaalcoordinatorgroningen.nl) vind ik alleen verwijzingen naar de kaart, en de kaart zelf niet.

      Verwijderen
    3. De kaart vond je op in het document protocol-schadeafhandeling, bladzijde 27, bijlage A

      Verwijderen
  7. Goedenavond,tja zo is't al wat met die N.A.M. overal samen met de staat er onderuit probeert te komen........, sorry geen goed woord voorover.

    Ondanks de hoge temperaturen die we nu hebben gaan we eind December toch naar de winter toe...., iedereen weet toch nog van de El Niño vanaf eind december voorspel ik hevige sneeuwbuien en matig tot strenge vorst :-) laten wij eens zien wie er gelijk gaat krijgen toch?

    BeantwoordenVerwijderen