Teller

donderdag 31 maart 2016

31032016

Ik las vanmorgen in het DvhN dat Markus Ploeger (63) geen voorzitter meer is van de Dorpsraadcoöperatie Meeden. Na zo’n vier jaar haakt hij teleurgesteld af.
De houding van de gemeente Menterwolde richting de coöperatie en het dorp, het feit dat steeds dezelfde groep dorpsgenoten zich moet inzetten voor het wel en wee van Meeden en fysiek ongemak zijn voor Ploeger aanleiding om ermee te stoppen. ,,De gemeente laat overal steken vallen. Ze zegt altijd dat de burgerparticipatie in Meeden zo groot is, maar doet daar niets mee. De gemeente haakt iedere keer op het laatst af. Ze verkoopt ons steeds mooie praatjes. Als ik ervoor ga, dan doe ik dat voor de volle honderd procent’’, zegt Ploeger, die gezien werd als het boegbeeld van de coöperatie.
Hij vraagt zich af of de burgerparticipatie in Meeden wel zo groot is als de bestuurders in het gemeentehuis altijd roepen. ,,Er is een kleine groep in het dorp die alles doet.Voor het openhouden van zwembad De Kolck kunnen we een beroep doen op zestig vrijwilligers. Voor het openhouden van het dorpshuis zijn er veel minder mensen.’’ Zo was Markus Ploeger teleurgesteld over de opkomst tijdens de dorpenronde van het college op 10 maart. De zaal was met 135 mensen prima gevuld. ,,Maar wat er was, was overwegend grijs. De groep waarvoor het dorpshuis, het nog te bouwen multifunctioneel centrum en het zwembad ook bedoeld is, was er niet. Deze mensen zijn zich er niet van bewust dat zij initiatieven moeten nemen.’’
Ploeger hakte kort voor de algemene ledenvergadering van de coöperatie, eerder deze maand, de knoop door en besloot de voorzittershamer in te leveren. Dit betekent automatisch dat hij ook geen voorzitter meer is van het stichtingsbestuur van het dorpshuis in Meeden. Ploeger en Bertha Bodewits zaten namens de coöperatie in het dorpshuisbestuur. Ploeger is sinds de gemeenteraadsverkiezingen fractievoorzitter van Kritisch Menterwolde. De toenmalige burgemeester Eduard van Zuijlen adviseerde hem zijn nevenfuncties niet meer uit te oefenen zolang hij raadslid is. Ploeger negeerde dit advies. Hij zegt nu weer vrijer te kunnen praten als raadslid. Hij zal zijn mening geven over zaken als het dorpshuis, het nog te bouwen multifunctioneel centrum en het zwembad in Meeden. Het bestuur van de coöperatie praat komende week over de opvolging van Ploeger. Tot zolang neemt vicevoorzitter Luppo Kruizinga de honneurs waar.

5 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, tja word vervolgd, we zijn nog niet van Markus af.En wat die oude grijze mensen betreft, ja Markus dat zijn babyboomers. En hoewel een aantal gestaag terug lopen, zijn de overgebleven boomers nog voltallig aanwezig. Dat heeft de natuur zo bepaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Markus’s observeringen over de betrokkenheid van de inzet van de grijze massa…
  en een gebrek eraan van hen die nog fris en fruitig in het arbeidsleven staan...,
  is juist...;
  En van alle tijden.

  Politiek, bestuur maar ook regelmatig vrijwilligers werk heeft nou eenmaal minder aantrekkingskracht op 20-30'ers dan op (40'ers) 50'ers en ouder.
  Als jongere (met werk, bedrijf, relatie en gezin nog vol in de opbouwfase)voel je dan ook niet gauw thuis tussen al die 'gesettelde' oudere 'grijze' muizen…,
  bovendien heb je wel wat anders aan je kop.

  En daarmee is het dus aan de oudere en hopelijk al wijzere generaties de kaders te scheppen en in stand te houden tot ook de jeugd in (eig. uit) de jaren is gekomen.

  'Gelukkig' is er in een sterk vergrijzende samenleving geen gebrek aan (ver)grijze(nde) muizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. SiKo, klopt zoals jij het schetst, maar er zijn uitzonderingen die niet wachten tot ze grijs zijn met het vervullen van taken die een gemeenschap draaiende houden. Ik kan begrijpen dat het toch een beetje tot frustratie leidt bij hen die soms tijd te kort komen. Het is overal moeilijker om bestuursleden te krijgen en vrijwilligers. Zit hem in de tijdgeest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. verDENKink

  Wie wil leiden
  moet kunnen lijden.

  BeantwoordenVerwijderen