Teller

zondag 3 januari 2016

03012016

Bij gebrek aan foto's geen fotoquiz vandaag. Ben wel benieuwd wie er allemaal aan de bar plaats nemen naast Frederika. Zij zal vandaag ook de honneurs van mij waarnemen, want Siene en ik gaan een serieus gesprek aan, of wij nog langer het Golden Peerd in "de lucht" houden. Siene is voor stoppen, ik twijfel nog. Ik meen mij te verbeelden dat de kroeg zijn nut heeft gehad, maar zie voor de toekomst minder perspectief, ook gelet op de concurrentie van Twitter en Facebook om maar een paar te noemen.

26 opmerkingen:

 1. Mogguh lui.
  Het is de dag die je wist dat zou komen. Dus.
  Alhoewel ik het jammer vind, ik zal het Peerd missen, maar begrijp dat de wereld is veranderd en verandert. Virtueel verving irl en nu wordt virtueel weer een beetje irl terwijl het feitelijk irl geworden is.

  Ik wens jullie wijsheid met het besluit maar anderhalf tegen een half is een lastige achterstand. Dus geen peerdersborrels maar koffie met cake...?!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen, de vergelijk met twitter en facebook gaat een beetje mank Appie. We houden hier in Peerd elkaar scherp. Jou voorkeur is vaak wat er in de gemeente Menterwolde speelt. En dat vind ik weleens jammer. Verder ben jij nog altijd de grote onbekende! Iedereen heeft wel een idee wie Appie kan zijn. Ik ook, volgens mij zijn wij weleens aan het stenen bikken geweest,en ook je belangstelling van honden komt me bekend voor. Kortom, ik wens je veel wijsheid toe in het besluit die je gaat nemen. Des al niette min heb ik van forum genoten, dank daar voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedemorgen. Ik zou het ook jammer vinden. Ben zelf geen frequente bezoeker, maar zal het zeker missen.
  Begrijpen doe ik je overweging wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het erg jammer vinden..maar als je nu het van het peerd een fb pagina maakt?? Nodigen wij iedereen uit..en kunnen we daar ook alles volgen! Ik vind het peerd verhelderend...je ziet wat er speelt, veel mensen weten het peerd te vinden..er zijn veel lezers, iets minder die reageren maar het wordt wel gelezen!Kortom..ik zou zeggen doorgaan! Hier of op Facebook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. @Anja

   je moet er geen FB-pagina van maken...,
   je ku nt er natuurlijk wel een FB-pagina aan koppelen.
   Op die manier behoud je de eigenheid van een blog maar wordt het FaceBookers gemakkelijk gemaakt te posten en te lezen zonder dat wie geen FaceBook heeft/wenst wordt buitengesloten.

   Overigens denk ik dat de reden om eventueel te stoppen waarschijnlijk gezocht moet worden in de loden last die Appie moet blijven dragen om altijd en elke dag maar weer op te draven.
   Door zijn zelfverkozen anonimiteit is, of beter lijkt het, lastig die last te delen en/of te delegeren.
   Maar dat delen en delegeren kan wel degelijk...,
   en ook zonder angst dat het idee van Appie's GP te zeer zal verwateren.
   Uitbreiden vie FB is natuurlijk best mogelijk, maar niet per se nodig.

   De loden last snap ik.
   Zelf heb ik ruim 10 jaar dagelijks een Yahoo-nieuwsgroep moeten monitoren (nog niet eens beheren)...
   dat resulteerde in het monitoren van jaarlijks tussen de 5.000-10.000 postings met vragen en opmerkingen...,
   het dagelijks schrijven van (soms vele, vele) antwoorden, adviezen en commentaren.
   Het is meestal leuk, vaak leerzaam, maar het is ook een loden last die meer en meer gaat wegen naarmate de tijd vordert en je bovendien steeds vaker denkt onnodig in herhaling te moeten vervallen voor de vergeetachtigen en nieuwkomers.

   Gelukkig heb ik het stokje over kunnen dragen en zetten anderen het werk op hun eigen wijze en met succes voort. En ondanks de concurrentie van Facebook en Twitter floreren veel van dit soort 'ouderwetse' nieuwsgroepen nog als vanouds door de warmte en vooral diepgang die zo'n nieuwsgroep eigen is en die lastig/moeilijk valt te vinden bij de neefjes van de andere Social-Media.

   Verwijderen
 5. Een belangrijke functie van dit medium is meewerken aan meningsvorming. Wie (nog) geen mening heeft kan zich op een simpele manier door de argumenten van anderen laten beïnvloeden. In mindere mate geldt dit ook voor hen die zich al een mening hebben gevormd. Wat me echter telkens weer opvalt is hoe mensen zich steeds meer ingraven als de argumenten beter worden. Alsof men een mening niet wíl bijstellen.
  Toch denk ik dat, wanneer de afgelopen tien jaar Peerd een klein procentje invloed heeft gehad op de publieke opinie, het de moeite waard is geweest.
  Is het niet op de beïnvloeding van lokale beslissingsnemers geweest, dan toch zeker een bijdrage aan algemene kennis van de bezoekers, met mijzelf voorop.

  Een moeilijke beslissing voor Appie en de zijnen. Facebook en Twitter zijn zeker concurrentie, maar geen vervanging van het Peerd. De warmte, service en nazorg van Appie vindt je niet bij Marc en Jack.

  En zoals altijd kan JP het met een kwinkslag korter en pakkender zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hou niet van Facebook en Twitter...,
  ben blij dat ik niet meer gedwongen ben een Facebook-account te hebben.
  Gedwongen?
  Ja, gedwongen.
  Maar sinds wij afscheid hebben genomen van onze voornaamste leverancier konden het account sluiten.

  Dat sluiten van een Facebook-account valt overigens niet mee...,
  er gaat bijna geen dag voorbij of Facebook herinnert je er wel op de één of andere manier aan dat je ooit een account had dat je weer kunt heropenen/reactiveren.

  Een twitter-account hebben we nog wel...,
  maar ook dat wordt niet of nauwelijks gebruikt...,
  het is er eigenlijk alleen om te voorkomen dat anderen uit onze naam er vrolijk op loskwetteren.

  Een Blog zoals dit geeft de de gebruikers meer vrijheden en respecteert die vrijheid ook beter (ook al zijn ook daar best een paar kanttekeningen bij te plaatsen).

  Als Appie besluit er echt mee te stoppen zou ik dat dus oprecht jammer vinden.
  Maar stoppen hoeft niet...,
  we kunnen het Golden Peerd best gezamenlijk in de benen houden...,
  ... zelfs nog flink uitbouwen.

  Appie hoeft enkel aan een aantal van ons de mogelijkheid te geven als (mede)moderator/kroegbaas op te treden, daarna kan Appie zich dan al dan niet geleidelijk en/of geheel terugrekken (in zijn toch altijd al gekoesterde anonimiteit) en de dagelijkse leiding overlaten aan wie hij het vertrouwen wens te schenken.
  Als Appie slim is kan het ook zodanig organiseren dat hij uiteindelijk altijd op de achtergrond het 'bezit' houdt van z'n kroeg...,
  desgewenst de nieuwbakken moderatoren de wacht aan zeggen danwel de deur uitgooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goedemiddag...., tja de keus ligt zoals altijd bij Appie ik weet dat hij het al vaker heeft gezegd de deur te gaan sluiten, omdat hij het niet meer zo zinvol vind... Ik persoonlijk wel, want de grootte veranderingen die komen er nu aan 2 van buiten uit nieuwe bestuurders en de herindeling....genoeg om een nieuwe onderwerp op tafel te leggen, maar goed ik hoop dat Appie overtuigen kan aan Siene dat het echt zinvol is om nog niet te gaan stoppen...

  Tja Wim wie denkt niet wie Appie zal zijn..., ook ik heb in mijn gedachten wie Appie is, maar of dit klopt?


  BeantwoordenVerwijderen
 8. De leefbaarheid van de dorpen in Menterwolde zal minder worden zonder Appie en zijn virtueel café.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @John
   nu ik je toch zie...;
   ind je nog steeds dat PV-panelen met een netto-rendement van 15% of meer een slechte investering zijn...,
   dat je dus beter kunt wachten tot ze 'gratis' zijn?

   Verwijderen
  2. Ligt aan de aannames SiKo,

   Wie kan zeggen hoe de toekomst eruit zal zien.

   Wetenschap staat niet stil dat is zeker

   En dat zonnepanelen goedkoper worden, dat is ook zeker.

   De oliegiganten zullen straks een oplossing moeten bedenken wanneer fossiele brandstoffen nog maar beperkt voorradig zullen zijn.

   Er zijn genoeg alternatieve energiebronnen voor handen. Nu nog efficient gaan benutten.

   En dat ik nu niet investeer in zonnepanelen heeft te maken met de duffe regeling dat er eerst schade moet zijn vastgesteld om in aanmerking te komen voor 4.000 subsidie.

   Terwijl mijn woning met zelfde waarde daalt als de woning van mijn buurman die wel schade heeft.

   Ik verwacht in 2016 een zelfde 'subsidie'regeling als in 2015, dus ik doe nog even niks.

   Verwijderen
  3. Ach wat maakt het eigenlijk uit of het een goede of slechte investering zal zijn....., het gaat mij erom om de milieu zo min mogelijk te gaan belasten op dit moment, want oké in de toekomst zou alles "misschien" wel goedkoper worden iets wat ik niet denk....., want alles wordt duurder toch?
   Zelf heb ik een week of 3 de zonnepanelen in gebruik het resultaat hiervan is € 12,64 zou mij gaan opleveren.... 60.2 kWh. had ik dit begroot? Nee zeg ik hier tegen als ik dit keer 12 zou doen heb ik een verlies van meer als 2000 kWh......, maar van de donkere maand voor de kerst...achja dan zeg ik er breken vast nog wel meer zonnedagen aan toch? :-).

   M.a.w. er wordt altijd een gemiddelde aan genomen over een gehele jaar.....mss iets meer of ten dele iets minder....

   Verwijderen
  4. @ Ceer,

   Je kunt milieu niet meer belasten dan tot alles op is. ( en op gaat de olie en gas toch wel)

   Waarom gaat de % bijtelling omhoog wanneer je in 2016 een hybride auto zakelijk aanschaft?

   Door de regeling kon er in de USA juist extra vieze auto's aangeschaft worden omdat het gaat om de gemiddelde vervuiling van auto's op het milieu (wereldwijd).

   Ik wil ermee zeggen: wanneer jij rekening houdt met milieu geeft dat een vrijbrief voor ander om er een rotzooitje van te maken.

   Blijft over: denk aan je portemonnee.

   Verwijderen
  5. @John
   ik heb het niet over aannames maar feiten.

   Feit is dat op onze investering de som van besparingen en opbrengsten...,
   let wel, ook zonder gebruikmaking van enige subsidie of belastingvoordeel...,
   ons de komende drie jaar 'gegarandeerd' een netto rendement oplevert van ruim 15%.

   Een rendement dus van ≥15% zonder de NAM/SNN waardevermeerderingsregeling van €4000,oo en zonder investeringsaftrek.

   Lijkt mij een prima investering voor m'n spaarcentjes, ik zou graag nog een groter dak hebben gehad waar ik nog meer paneeltjes op zou mogen neerleggen...,
   helaas je kunt niet alles hebben.

   Maar in ons geval blijft het niet bij die 15% rendement...;
   Als bedrijf komen we ook nog eens in aanmerking voor een flinke investeringsaftrek (voor installaties >25kWp) die we kunnen claimen en verrekenen en in ons geval komt daar ook nog eens die SNN-subsidie bovenop.

   Maar dat is niet de reden geweest om de sprong te wagen.
   We hebben gewoon puur naar de cijfertjes gekeken van de kale investering en die gaf uitzicht op een rendement dat ruim boven het rendement bij de bank uitkwam.

   Op basis van die cijfers zouden we de installatie zeker binnen 10 jaar hebben terugverdiend...
   en naar nu blijkt zelfs binnen 6,5 jaar.
   Reken we de subsidie en belastingvoordeel ook mee dan is die investering zelfs binnen een jaar of 3-4 jaar terugverdiend...,
   dus ruim voor 2023 als dan de energie 'gratis' zou worden...,
   kan je dan je geld opnieuw investeren.

   Dus op zowel op basis als op basis van aannames ben jij straks de dief van je eigen portemonnee geweest omdat je alleen maar wil investeren als je ook nog eens €4000,oo subsidie zou hebben gekregen.
   Volgens mij was dat geen slimme keus.

   Verwijderen
  6. Dat had ik toch gedaan....hoeveel euro's krijg jij van de bank met een saldo van € 5000?

   Ik op dit moment goed € 20,00 p/m. en wel via m'n paneeltjes op het dak nu het donkere maanden zijn niet te vergeten.....dan mag jij een goede "belegger" zijn, maar uitkomst weet bijna niemand het kan zijn dat het helemaal weer instort....op een paranormale dan :-).

   Verwijderen
  7. @ SiKo: besparingen zijn aannames.

   Zelfde als: zonnepanelen zullen goedkoper worden.

   Energieprijzen zullen dalen/stijgen

   Ook de aanname: dat overheid geen belasting zal heffen op opgewekte energie.

   Mijn aanname is: nu wachten is beter dan investeren.

   Als ik in 4 jaar 2.500 kan besparen op investering in zonnepanelen dan is dat voor mij een feit. (ongeacht wat energieprijzen doen)

   Eerst 2016 maar afwachten. Lijkt mij verstandig.

   Verwijderen
  8. Wacht maar lekker af.
   Voorlopig is onze elektriciteitsrekening zeker tot 2020 €0,oo/jaar...,
   komt er voor het 'teveel' opgewekte ook nog eens een aardig bedrag binnen waarvan de minimumprijs per kWh voor tenminste de komende 3 jaar is gegarandeerd door de afnemers;
   daar komt bij dat naar verwachting ook onze gasrekening naar €0,oo/jaar zal dalen.

   Overigens heft de Overheid al lang belasting op opgewekte energie/stroom...,
   en is het de afnemer betaald...;
   Ook nog eens belasting heffen over het zelf verbruikte deel van de zelf opgewekte energie/stroom is tot 2020 niet mogelijk (dan gaat de Staat nat bij de Raad van State en in Luxemburg)...;
   Wat er daarna gebeurt is onzeker, maar zolang je je eigenverbruik niet eerst stalt op het Net heeft de Overheid wat dat betreft het nakijken.

   En als je je investering wil laten afhangen van subsidies, bedenk dan dat de voorgaande waardevermeerderinggsregelingen van toepassing waren met terugwerkende kracht (en dat zal waarschijnlijk ook voor de komende regelingen gelden) verder is er ook voor particulieren heel wat duurzaamheids-subsidie te claimen...,
   dus wat let je.

   Maar als je gewoon derden wilt blijven betalen voor je verbruik terwijl je de mogelijkheid hebt (dak) e.e.a. zelf in voldoende mate op te wekken...;
   Wat let je?

   Verwijderen
  9. "Belasting op zelf opgewekte energie" is een typisch verhaal van tegenstanders van zelfopwekking. Op dit moment is er vrijstelling van belasting voor stroom die je zelf gebruikt en zelf opwekt. Tot 2020 zelfs als je die stroom tijdelijk "opslaat" in het net. Voor stroom die je over hebt, betaalt een nette stroomboer € 0,10 per kilowattuur. Degene aan wie hij het verkoopt, betaalt belasting.

   Na 2020 zou de belastingvrijstelling kunnen verdwijnen voor dat deel van de stroom die je uit het net haalt. Die je dus niet op hetzelfde moment opwekt.

   Net voor de kerst is het amendement Schouten c.s. na de 2e ook in de 1e kamer aangenomen. Dat amendement behelst dat ook productie van stroom voor eigen gebruik elders in de regio, volgens de postcoderoosregeling, onbelast blijft. Eigenaren van stukjes zonnepark of windturbine in de buurt krijgen van de belastingdienst dus hetzelfde voordeel als eigenaren van zonnepanelen of turbines op eigen dak of erf. Maar het mooie van het amendement Schouten is, dat die regeling voor 15 jaar geldt. Dus nog 15 jaar mogen mede-eigenaren van zonneparken de stroom die ze overdag 's zomers opwekken, 's avonds en 's winters belastingvrij uit het net halen.

   Je maakt mij niet wijs dat ze in 2020 de huidige gunstige regeling voor opwekking voor eigen gebruik op eigen erf zullen verslechteren ten opzichte van de regeling voor deelnemers aan een postcoderoos project.

   Verwijderen
  10. @Frans,
   het zal niet meevallen ooit effectief belasting te kunnen gaan heffen op het zelfverbruik van zelf opgewekte energie, zeker waar het elektriciteit betreft.
   Wat (helaas) technisch en praktisch niet zo moeilijk is, is het belasten van van het bezit van een PV-installatie met een zeker nominaal vermogen.
   Dat zou een beetje lijken op de belasting die ooit werd geheven op vensters/vensterglas in gevels. Maar een dergelijk vorm van OZB kan rekenen op zeer veel weerstand en zou ook ontiegelijk veel meer economische schade berokkenen dan het daar tegenwegende voordeel voor/in de schatkisten van onze overheden.

   Verwijderen
 9. goeden nieuw jaar en goedendag allen!!!!!

  ik zou het ook erg jammer vinden wanneer je stopt, ap... het peerd is toch echt een kroeg voor menterwolmers en een ieder die het leuk vind om aan te schuiven aan de bar..
  ik moet zelf ook bekennen dat ik niet meer elke dag de kroeg bezoek, mede doordat ik niet meer elke dag de laptop aanheb.het hoeft niet meer :-)
  het peerd is de (eerste) plek waar je even kijkt wanneer er weer iets gaande is in menterwolde: "even kijken of er wat op het peerd staat"...
  maar ik probeer je wel te begrijpen ;-)

  ik wil ook niet weten wie appie is, in het begin denk je aan een aantal mensen, maar nu is ap voor mij ap, ik mag ap, de kroegbaas en onze motivator om toch te blijven langskomen...
  ik hoop dat je doorgaat, ap!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. verBOUWereerd

  Tap eruit,
  Barista erin.

  nu al moeten stoppen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ab,

  van harte,
  je hebt het toch maar 10 jaar volgehouden...,
  hopelijk tot genoegen...,
  ook voor Siene, Boris, Frederica, Freekie en alle bezoekers.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aan WhatsApp en WhosAp zal ik nooit beginnen, maar wel mooi dat dit al tien jaar in de benen wordt gehouden. Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jammer Appie, benieuwd wie er na de herindeling onze dorpen en inwoners op de hoogte gaat houden.

  BeantwoordenVerwijderen