Teller

woensdag 27 januari 2016

27012016

De Hogewolden, Midden-Groningen en Woldmeren dat zijn de drie namen geworden waaruit wij mogen kiezen voor de nieuw te vormen gemeente.

Appie dacht op 25092015 en daarin is geen verandering gekomen: Een nieuwe naam bedenken? Waarom niet kiezen voor een bestaande naam die al een zekere landelijke bekendheid heeft. Maak een keuze tussen Slochteren of Hoogezand. Een naam waar Groningen in voorkomt kan ook, bijvoorbeeld Midden-Groningen of Centraal-Groningen, maar niet zoiets als Menterwolde, want in Drenthe weten ze nu nog niet waar dat wel niet mag zijn, laat staan in de rest van Nederland.

15 opmerkingen:

 1. Zolang Zuidbroek maar niet verboden wordt. Rest is niet interessant. (onderdeel van welke gemeente)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In de Tweede Kamer kwamen ze er gister niet uit...,
  althans Kamp wilde er niet aan schade door bodemdaling als gevolg van de Gaswinning door de NAM.

  Voor wie meer toch meer wil weten over bodemdaling en schade:
  28 januari - donderdagavond 19:00 uur - bij Mausel

  De bekende geoloog Peter van der Gaag geeft een lezing over de geologische gevolgen van de gaswinning, m.n. ook bodemdaling in onze gemeente en m.n. dus ook het gebied van Noordbroek, Uiterburen, Zuidbroek.
  Mooi toch dat hij op verzoek van de bewoners van de Korengarst bereidt is hier naar toe te komen om z'n verhaal te doen.

  Iedereen is welkom.
  Wel wordt een bijdrage van € 2,oo p/p gevraagd om de kosten te dekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedemorgen, van het rijtje spreekt Midden-Groningen mij het meest aan. Niet dat ik dit een geweldige benaming vind. Regio FM voort deze benaming ook al, dus helemaal nieuw is de naam ook niet. Aan midden Groningen denk ik meer aan de streek langs het Damsterdiep naar Appingedam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Midden Groningen is een geografische benaming die de lading niet dekt...,
  al was het maar omdat niets vermoedende kaartlezers Midden-Groningen ergens anders op de kaart zullen zoeken dan hier.

  Maar ook de andere namen zijn gedrochten...;
  Hogewolden (Hoge Wolden) doet mensen vermoeden dat er ook Lage Wolden moeten zijn....
  en Woldmeren?

  Waarom zo moeilijk doen,
  kies een bestaande naam als Slochteren...
  en maak er Groot Slochteren van danwel Slochterveld(e), desnoods Slochterwolde of Slochterbroeken van.

  Verbind dus de nieuwe gemeentenaam aan een historische en geografisch relatief gemakkelijk te plaatsen en te herkennen naam.

  Maar blijkbaar heeft het ambtelijk apparaat en de 'klankbord-groepen' het 'hoger' in de bol...,
  komt er dus een naam uit rollen die de lading net zo min dekt als onherkenbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. SiKo, met een beetje goede wil kun je het wel als het midden van de provincie zien. Het geeft in ieder geval duidelijk aan dat je het niet in Friesland of Drenthe moet zoeken. Mijn voorkeur is ook Slochteren, maar misschien heeft men daar niet voor willen kiezen omdat deze naam teveel gerelateerd wordt aan de bevingen, daar is iets voor te zeggen. Kan ook zijn dat men dat in Hoogezand niet wilde. Dat is slechts gissen voor mij. Gewoon kiezen voor Midden-Groningen. Niemand krijgt een ander adres, alleen het logo van de gemeente zal er op het briefpapier anders uitzien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De in Oost/oostelijk Groningen gelegen gemeente Midden-Groningen

   't Doet mij allemaal erg denken aan Asterix en de Gothen. Waarbij Obelix zich afvraagt waarom ze op zoek naar 't land van de West-Gothen naar het oosten moeten. En dus heeft hij de volgende vragende opmerking: "...de West-Gothen zijn de Gothen van het oosten? ..."

   Om de verwarring wie, wat en waar Gothen zijn te verduidelijken legt Asterix aan Obelix uit hoe het zit:
   "...
   De West-Gothen zijn de Gothen van het westen,
   de Gothen van het oosten zijn de Oost-Gothen;
   Maar de Gothen van het westen wonen in het oosten en die van het oosten wonen in het westen. Begrijp je?
   ..."


   Nou na zo'n uitleg begrijpt natuurlijk iedereen het...,
   ... of niet soms?

   Verwijderen
 7. Als ik her en der de reacties lees is die hetzelfde als de mijne...ik ben helemaal niet bijster enthousiast over de namen..er zullen vast meer creatieve mensen een naam ingezonden hebben? De Hogewolden doet me meer denken aan een bejaardenhuis (naam),Midden-Groningen...tja, daar liggen we mijns inziens niet en dan zou ik gaan voor Woldmeren. Vraag me alleen af gezien de reacties van ook onze fusie gemeenten de reacties lezende of men nog meer namen gaat kiezen om op te stemmen...volgens mij zijn er weinig inwoners blij met de keuze die is voorgelegd..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja, een adviescommissie komt/kiest drie namen waaruit wij kunnen kiezen.
  Ze geven zelfs een onderbouwing bij de keuze.
  Wie de onderbouwing leest/analyseert kan niet anders dan vraagtekens zetten bij het taalgevoel van de of taalkundige/etymologische deskundigheid van de keuzeheren.

  Hogewolden
  ”… er zit reliëf in het landschap met hogere gebieden in alle streken…”
  Ja, dat klopt…,
  maar met het kiezen voor de combinatie van de woorden ’hoge’ en ’wolden’ slaat men de plank volledig mis.

  Blijkbaar kent men noch de betekenis noch herkomst van het woord 'wold'.
  Hoewel het lijkt op het Duitse woord 'Walt' betekent het niet zozeer 'bos'…
  … maar wel 'hoger gelegen droge/begroeide gronden'.
  Hoger gelegen gronden dus, hoger dan het omliggende veelal lager gelegen natte moerasland (broekland). Die begroeing zal rustig ook wel enigszins bosachtig zijn geweest maar dat maat van een 'wold' nog geen 'woud'.

  Hogewolden betekent dus ’Hoge hogere gelegen gronden’
  is dat niet een beetje dubbel dubbel-op?

  Midden-Groningen
  ”…Een krachtige naam die direct staat voor dit gebied. Duidelijk waar de gemeente ligt, ook voor een buitenstaander…”
  ????
  Dit gebied wordt algemeen aangeduid als (een stuk van/liggend in) Oost-Groningen. Dus ook al is dit niet het uiterste oosten van de provincie, ligt het met de meetlat redelijk in het midden, het is en blijft Oost-Groningen, het gebied ten oosten van Stad.
  Voor buitenstaanders ligt de stad Groningen centraal, in het midden van de provincie. Alles ten oosten van Stad is voor Westerlingen/buitenstaanders 'Oost-Groningen' (Inclusief NO-, ZO-Groningen); het gebied ten noorden is Noord-Groningen en het gebied ten westen van Stad zou je dus kunnen aanduiden met West-/Noordwest-Groningen.

  Woldmeren
  ”…Een mooie beschrijving van het landschap vanuit historisch perspectief met wolden en meren. Zowel Slochteren, Hoogezand-Sappemeer als Menterwolde hebben één of meerdere meren…”

  Het kost wat fantasie, zo heb ik eigenlijk geen idee welk(e) meer/meren er in Menterwolde zou(den) liggen(bedoelen ze misschien Botjes Zandgat?).
  Mogelijk is het een goede naam om het toeristisch karakter van de fusie-gemeente te bevorderen, maar volgens mij is daar meer voor nodig deze naam; Sterker nog, ik denk dat juist dan een oude en bekende naam als 'Slochteren' meer gewicht in de schaal legt, je zou in dat verband zelfs kunnen denken aan Freylemaborg, Sap(pe)meer of het exotische (maar toch redelijk bekend klinkende) Kropswolde.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Eerlijk is eerlijk, in alle reacties heb nog niet een enthousiaste gezien, het is allemaal: als we hier uit moeten kiezen, dan maar a,b of c...tja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, ik ben al geen voorstander van de herindeling, dus laat staan dat ik me bezig hou met een nieuwe gemeentenaam. Dat laat ik aan de voorstanders over. Zal dus ook niet meedoen aan de stemming tussen deze 3.

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
 10. Het gaat om Zuidbroek / Noordbroek / Meeden / Muntendam ( in willekeurige volgorde)

  Wat maakt naam van gemeente nu uit?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. John, het gaat om Hoogezand Sappemeer, Menterwolde en Slochteren. En Siko, wij als PvdA waren ook erg verrast dat men in september opeens vol gas het besluit herindeling er door drukten. Na in de verkiezingen aan te geven echt tegen herindelen te zijn (behalve de VVD). Wij hebben daarna nog een motie/ amandement ingediend om de deur naar Veendam open te houden. Deze is vol verve afgeserveerd. Alleen KM was het met ons eens..maar nu is onomkeerbaar. Ik zie de voordelen zeker op bepaalde onderdelen.

  BeantwoordenVerwijderen