Teller

vrijdag 8 januari 2016

08012016

De dooi is ingevallen, vandaag kan het normale leven weer beginnen. Schaatsen op straat is voorbij, en ik hoop dat op het gemeentehuis de scheve schaatsen aan de wilgen worden gehangen in de laatste fase van het bestaan van de gemeente Menterwolde, want helaas werden die te vaak ondergebonden met alle gevolgen van dien.

12 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, het zullen wel schaatsen zijn Appie die op maat gemaakt worden. Ben blij dat jij de gemeentelijke herindeling wel ziet zitten. Ik zelf heb mijn twijfels, de gemeente Slochteren heeft zo zijn bedenkingen van het stoutste jongetje uit de klas. Met name de CU staat zeker niet te juichen dat Menterwolde deel gaat uit maken van de nieuwe gemeente. Wat dat betreft maakt de minister Ronald P.het zich wel makkelijk, hij geeft opdracht om provincie en de gemeenten samen te voegen, en wacht rustig af op de uitkomst van zijn opdracht. De oud Zuidbroekster Johan Remkes weet hier meer van als commissaris van de koning in Noord Holland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met de vinger wijzen om de aandacht van de eigen problemen af te leiden. Laten we gewoon allemaal ons huiswerk doen en in de eigen keuken aan de slag. In alle drie de gemeenten is een hoop werk te doen. Johan Remkes weet als geen ander dat gemeenten in de huidige vorm de taken nu en in de toekomst niet meer aankunnen.

   Verwijderen
  2. Nee Chris, ik denk dat Meerstad de inwoners aan het denken heeft gezet in Slochteren. Want voordat je aan een geldverslindend project begint zul je eerst je knopen moeten tellen. En dan kun je alleen maar verder met betrouwbare partners, en daar is twijfel over bij onze buurgemeente.

   Verwijderen
  3. Chris,

   Samenwerken of samenvoegen, ik ben nog steeds overtuigd dat het de goedkoopste manier is om gezamenlijk de taken op te pakken, met dien verstande dat iedere gemeente deels wel zijn eigen koers daarin kan blijven bepalen.
   Ik denk dat we vanaf 2018 of 2019 de rekening gepresenteerd krijgen. Een veel duurdere gemeentelijke apparaat zonder toegevoegde waarde.

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
  4. Dus SAMENWERKEN en NIET SAMENVOEGEN

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
 2. Sikko, momenteel is Menterwolde een van de tien gemeenten in Nederland die onder financieel toezicht staan. Misschien is het gat makkelijker te dichten met 60.0000 inwoners, dan met 12.0000. Ik kan mij de zorgen van de fusiepartners wel voorstellen. Ik zie het niet zo als Chris U, zie het meer als een waarschuwing, en dat is niet onterecht. Ook ik zie wel nadelen aan een herindeling, kijk maar naar het verleden van onze eigen gemeente. Nu kan de wal het schip niet meer keren blijkbaar, dus moeten we mee, of wij willen of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Efficiëntieslagen en kostenbesparing zijn al decennia lang het voornaamste voorwendsel om gemeentelijke herindelingen te rechtvaardigen...;
   Al evenals blijkt achteraf steeds weer die efficiëntieslagen met een korreltje zout moeten worden genomen...,
   dat de gerealiseerde kostenbesparingen niet of nauwelijks beter uitvallen dan wanneer men ander keuzes had gemaakt...
   en dat daarnaast nieuwe gemeentes vrijwel altijd veel extra geld kwijt zijn om de nieuwe gemeente een eigen-smoel/gemeentehuis/prestigeproject te verschaffen om de nieuw verworven status te benadrukken.

   In ons geval speelt er mogelijk meer mee...,
   zaken als politiek ressentiment...,
   maar of dan de zoveelste vlucht naar voren de beste oplossing is...;
   Ik waag het te betwijfelen maar ik hoop er het beste van.

   Ik vrees echter dat Sikko van Bruggen het bij het rechte eind heeft...;
   Dat het beoogde doel best ook kan worden bereikt door betere samenwerking en het onder voorwaarden (terug)delegeren van taken naar andere bestuurslagen...,
   daarbij zou je naast regionale samenwerkingsverbanden zelfs (of misschien wel juist ook) aan de provincie kunnen denken.

   Verwijderen
  2. Samenwerken duidt m.i op vrijwilligheid, samenvoegen op opgedrongen..net zo als met vrienden versus familie!
   Kijk naar de EU, politiek opgedrongen samenvoeging vanuit een europees samenwerkingsverband in het verleden....politiek een gedrocht,economisch een ramp en organisatorisch een janboel !!

   Verwijderen
  3. Appie,

   Dat kan misschien zo zijn, maar als raadslid moet je in de eerste plaats kijken wat goed is voor Menterwolde en eens vaker tegen je eigen partijprogram in durven te gaan. Als de wil er is, dan is het mogelijk om een gedegen begroting voor de komende jaren te presenteren. Maar dat houdt ook in dat je misschien bepaalde zaken niet moet doen wat je wel beloofd hebt tijdens de verkiezingen. Kijk verder dan je eigen partij.

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
  4. Sikko, en ook tegen de druk bestand zijn van je dorpsgenoten die zeggen dat ze op je gestemd hebben, omdat je garandeerde dat bepaalde faciliteiten zullen blijven, en dat eigenlijk gezien de situatie nu, niet meer verantwoord is.

   Verwijderen
  5. Helemaal mee eens Appie

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
 3. Het is een lastige...de mensen die heel hard geroepen hebben om niet te willen herindelen kwamen meteen naar het zomerreces met het voorstel om te herindelen..wij als PvdA hebben nog uitdrukkelijk de vraag gesteld om de deur naar Veendam open te houden maar die werd meteen dichtgegooid...en nu...tja het is besloten in de vergadering van 25-09-14 en we zijn nu in zo'n vergevorderd stadium dat je mijns inziens niet meer terug moet gaan want dat kost ook ontzettend veel geld! Wat betreft Sikko, ik vind ook dat je wel tegen het partijprogram in mag gaan..Wij doen dit ook mbt de windmolens! Al vanaf het begin. Ook de vorige fractie ging tegen het partijprogram in. Dat doe je omdat je de belangen van de inwoners waardoor we gekozen zijn belangrijker zijn dan het partijprogram. We gaan zien wat 2016 ons brengt en wat we kunnen doen als raadsleden..het word een spannende klus...maar samen komen we er wel!

  BeantwoordenVerwijderen