Teller

maandag 4 januari 2016

04012016Op de foto het centrum van Zuidbroek in 2006, tien jaar geleden. Vandaag precies tien jaar geleden was de opening van dit etablissement. Tien jaar geleden werd Eduard van Zuijlen burgemeester van Menterwolde. Het centrum van Zuidbroek heeft een behoorlijke gedaantewisseling ondergaan, Van Zuijlen is niet meer de BM van Menterwolde, maar het Golden Peerd is er nog met hetzelfde interieur, soms met dezelfde klanten op de barkruk, maar ook nieuwe gezichten schoven aan, anderen bleven weg. Niet vreemd, want in de IRL kroegen gaat het niet anders.

Ook de gemeenteraad en het college van B en W ziet er heel anders uit. Nieuwe partijen kwamen, met oude gezichten, maar ook "jong talent" verscheen in de raadszaal van Menterwolde. In tien jaar kan er veel gebeuren. De voorloper van deze kroeg, zo kan ik het wel noemen, MKB (Menterwolde Kritisch Bekeken) was er een paar jaar eerder, en verliet het internet mede wegens het succes van het Golden Peerd na "intern" overleg. Het waren roerige tijden in politiek Menterwolde, daarin is weinig verandering gekomen. Alleen dit jaar is het nog tamelijk rustig aan het politieke front, maar dat is niet zo verwonderlijk. ;)

Gisteren gaf ik aan dat de teruglopende klandizie van sprekende klanten mij niet echt inspireert om door te gaan. Een handvol klanten reageerde, gaf enkele suggesties, waarmee wellicht iets mee is te doen, ware het niet dat ik een persoon ben die wel graag de regie in eigen hand heeft, zonder echt dominant te willen zijn. Bij de start van deze kroeg heb ik mij voorgenomen om tot de sluiting of faillissement, iedere dag met een opening te komen, dat is tot op heden gelukt, maar altijd makkelijk was dat niet.

Waarom was dat niet gemakkelijk Appie? Heel simpel, ook Appie heeft IRL een privéleven, dat net als bij ieder ander met ups en downs gepaard gaat. Met vreugde en verdriet, iedere dag toch de kroeg openen, dat is dan soms best moeilijk. Los van het feit waarmee te openen, daarin ben ik in de loop van de jaren wel gemakkelijker mee geworden. Het woord is aan de klant, is een zin die vaker voorbij komt, maar de deur deed ik alle dagen zelf open, geen enkele uitgezonderd.

Alle dagen Appie? Ja alle dagen, want Siene is er wel IRL, maar heeft weinig met het Golden Peerd. En Frederika dan Appie? Frederika hangt alleen maar aan de bar. En Frekie Appie? Frekie is de broer van Frederika, dus ook virtueel, en daar kun je helaas niet op bouwen. Voor een deel van de klanten en de gluurders zal het een ontboezeming zijn op dit jubileum. Wel is het openen van de deur praktisch iets makkelijker geworden omdat dat de laatste jaren ook buiten Menterwolde mogelijk is. Voor Wim heb ik nog een kleine mededeling, ik heb een hekel aan stenen bikken, en heb dat zeker niet met jou gedaan.

Vandaag hef ik het glas op de afgelopen tien jaar, wil alle klanten van de afgelopen jaren bedanken voor de inbreng, zo ook alle inzenders van de foto's voor de quiz. Proost!34 opmerkingen:

 1. Proost Appie, je hebt het goed gedaan. Inderdaad eerst de MKB, daarna na aandringen van onze kruidenier ben ik over gegaan naar het Golden Peerd. k'Zal het Golden Peerd missen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon binnen blijven lopen...
   zolang de Appie de deur niet sluit...
   is en blijft het hier best goed toeven.

   Verwijderen
 2. Proost op het jubileum Appie! Ik zal t Golden Peerd missen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een prosit is geen afscheid,
   het is slecht tot je voordeel,
   wenst je geluk,
   proost.

   Verwijderen
 3. Goedemorgen, onze spullen inpakken en gaan we weer richting het Noorden ik weet ervan matig je snelheid eerst regen ijzel en dan in een mooie witte wereld terecht komen.

  Tja Appie ik begrijp je als geen ander om uit de lucht gaan met het Golden peerd.....jammer, want ook vanaf begin heb ik je trouw gevolgd.... en ook heb je bijgedragen met allerlei onderwerpen. Gisteravond schoot mij in een paar flitsen voorbij DeDierenambulance, Opel Record, Lana en zo kan ik wel een beetje doorgaan, maar goed afscheid doet bij iedereen "pijn" jammer.....

  Maar goed ik respecteer jou keuze wat jij hebt gemaakt en daarom zeg ik proost Appie en hopende dat je nog lang en gelukkig mag leven !

  Chris een echte rooie. (Ceer)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat je Appie's keuze weet te respecteren...,
   hem geluk wenst...,
   da's mooi...;
   Maar waar lees jij dat Ab het bijltje er bij neer gooit?

   Verwijderen
  2. Als je goed leest dan is de mogelijkheid bijzonder groot dat hij de stekker eruit trekt toch? Niet meer en niet minder.

   Toen we over de ijsel gingen kwam ons een witte gloed te gemoed, zoals ik bovenstaande had geschreven eerst regen gevolgd met ijzel en een paar km. verderop een prachtige gezicht met sneeuw.

   Verwijderen
 4. Fijn Ab,
  fijn dat je het al 10 jaar doet,
  fijn dat je het weet vol te houden,
  fijn dat wij elke dag weer een blik naar binnen kunnen werpen,
  fijn dat wij dat ook na 10 jaar nog elke dag kunnen en zullen doen,
  fijn dat je ook nu niet maar opgeeft,
  Menterwolde mag dan (bijna) failliet zijn,
  't Golden Peerd is dat nog lang niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. AP, gefeliciteerd met je jubileum!! Ik lees misschien niet goed, maar zie nergens dat je besloten hebt te stoppen...maar goed...ik hoop dat je nog verder gaat met je virtuele kroeg! Het is natuurlijk minder druk...maar als alle kroeglopers nu wat meer delen op fb,,twitter enz...dat deze kroeg erg gezellig is, je je mening kunt geven en er een leuke kroegbaas achter de toog staat,,,misschien helpt dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Knappe prestatie Appie, met ups en downs toch elke dag klaarstaan om nieuwe dag te openen

  Een café met uitbater is / blijft belangrijk voor het sociale leven in de dorpen

  Virtueel als voordeel: een taxi is ook zo geregeld :-)

  Dank voor afgelopen 10 jaar Appie!

  Maar zien wat komende 10 jaar gaat opleveren.

  Het ga je goed ( samen met Siene/ Frederika/Frekie/ Boris)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mogguh lui!
  Ik lees ook niet, zelfs niet tussen de letters door, een hard besluit. Hard maar ook begrijpelijk want ik weet hoe moeilijk het is om een blog 10 jaar in de lucht te houden.

  Het waren 10 boeiende jaren maar ik ben wel benieuwd wat er met "het archief" kan en gaat gebeuren. Niet alles was flauwe kul of vluchtig van aard.

  Dus Apmans, als je denkt door te willen gaan: Doen! Mocht je besluit zijn om na 24:00 de stekker uit de reageer mogelijkheden te halen dan is het eveneens: Doen!

  In beide gevallen: Dank voor 10 boeiende jaren!

  JohnPeter

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Appie, Gefeliciteerd met 10 jaar Golden Peerd. Het rijmt ook nog. Ik ben niet meer een frequent poster en bezoeker maar ga het zeker missen. Reden voor mij om ooit aan de bar te verschijnen was de politiek. Een hele prestatie om 10 jaar lang consequent deze kroeg open te houden. Ps appie , als je besluit de stoppen maak je dan ook bekent wie je IRL bent?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goedemorgen.

  Een toost op ons aller Golden Peerd en Appie gefeliciteerd (en bedankt voor 10 jaar inzet)!

  Ik kan me de beginperiode nog wel herinneren, het was een enerverende tijd. Bijzonder was ook de eerste Peerdeborrel, op de verjaardag van mijn moeder.
  De meeste mensen die bij Hulsebos binnen kwamen lopen kende ik niet, enkelen alleen van naam of gezicht.
  Er is veel water door het Winschoterdiep gegaan sindsdien en we kennen elkaar inmiddels beter, ook al is het grotendeels virtueel. Maar ook echte vriendschappen en zakelijke relaties zijn ontstaan tussen bezoekers aan het Peerd.
  Het adrenalineniveau is dan misschien niet meer zo hoog als enkele jaren geleden, het dagelijkse ommetje langs deze virtuele kroeg blijft onderdeel van mijn leven tot de deur gesloten blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook namens mij van harte met dit jubileum! Het is een gezamelijk jubileum, van jou en de kroeglopers. Het voelt als een soort 'familie met wisselende contacten'. Net als Jan maakt het langslopen deel uit van mijn dag. Een gewoonte, maar niet iets vanzelfsprekends, zoals je terecht al aangaf.

  De begintijd met MKB kan ik me goed herinneren. Het Peerd en MKB maakten iets duidelijk dat alleen op deze virtuele manier kan. Snel met velen aanvallen op een onderwerp en voor je het weet is duidelijk waar iedereen staat. Soms verrassend waar mensen staan, verwonderlijk meestal. En dat is voor Menterwolde, internationaal toegankelijk, een enorme meerwaarde.

  Ook als raadslid heb ik vaak overdenking overgehouden aan dit etablissement. Voor het vormen van de juiste mening zijn alle invalshoeken van het Peerd een enorme luxe! En niet in de minste plaats die van Appie zelf. Wauw! Wat is het Peerd een verrijking voor ons gebied.

  Net als anderen heb ik ook geen aankondiging tot sluiting kunnen ontdekken. Het zou mij heel veel waard zijn als deze gelegenheid in ieder geval tot aan de herindeling zou blijven bestaan, maar dat is mijn mening en wens. Laat je daar niet door beïnvloeden Appie, het is jouw dubbel en dwars verdiende recht daar zelf over te gaan. Jij hebt hierin het eerste en het laatste woord.

  In ieder geval bedankt voor al die jaren met openingen. In goede en slechte tijden. Want die laatste, die zijn er ook genoeg geweest. En dan blijkt de waarde van het Peerd zeker ook zeer groot te zijn. Voor viering, opbeuring, troost, rouw en trouw.

  Zoals het leven is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Appie,
  Ik realiseer me ineens dat je er al die tijd dat ik in Zuidbroek woon bent geweest. We zijn hier een week voor de opening van het Peerd komen wonen.
  Een paar jaar geleden was ik dagelijks hier te vinden. Vele discussies gevoerd en inzichten gedeeld en gevonden. In de periode dat ik raadslid was, hoorde een bezoekje en actieve deelname aan t Peerd er gewoon bij. Ik herinner me zelfs eens een Peerdeborrel in een café in Muntendam. Zeer gezellig en prettig gezelschap.
  De eerlijkheid gebiedt me te zeggen: De laatste tijd voel ik me hier niet meer zo thuis als toen. Waar vroeger eigenlijk elke mening welkom was (al werd die vaak genoeg weersproken), heb ik ook hier een verruwing gezien. Soms werden bezoekers best onbeleefd bejegend door sommige personen. Dat was een reden voor mij om weg te blijven. Net zoals ik ook in het echt geen kroegen frequenteer waar het geschreeuw van dat soort amokmakers luidkeels de boventoon voert.
  Maar de positieve herinneringen blijven voor mij het belangrijkst.
  Dank voor je inzet Appie. Ik val binnenkort wel weer eens binnen, als de deur los is...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Appie allereerst gefeliciteerd met tien jaar Peerd.
  Ook ik heb er een erg mooie tijd met Golden Peerd mogen beleven. Vooral politiek ging het er soms dapper aan toe en dan een tijd samen met de omroep en mijn uitzending gemist. “Menterwolde lokaal”
  Was er iets in het dorp aan de hand dan snel naar Peerd, want daar kon je het eerste nieuws vaak vinden.
  Appie en stoppen dat heb ik volgens mij al vaker gelezen en dan komt er vaak nog wel weer een jaartje bij.
  Een ding wil ik best nog even kwijt. Als kruidenier hoor je veel en velen met mij genoten dagelijks van het Golden Peerd. Er werd over gesproken, sommige mensen ( politica) namen het je kwalijk en anderen vonden het geweldig, als je ging posten.
  Even zo veel mensen ( gluurders en reagluurders ) wisten wie Appie wel zou zijn. Men was verschrikkelijk nieuwsgierig en geef het toe ik ook.
  Als je iets wil weten wat je eigenlijk niet moet weten of mag weten dan wekt het je nieuwsgierigheid nog meer in de hand en ga je opletten. De eerste kerst en de Specht waren voor mij erg bijzonder en heb er van genoten.
  Tot 2011 ging het nog makkelijk en kon je snel posten zonder gedoe en daar kan Appie niks aan doen maar het nodigde niet uit om snel even te posten.
  Of ik geloof dat Appie echt stopt dan is mijn antwoord NEE

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik zou het persoonlijk jammer vinden

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Tien jaar! Proficiat! Ik kom hier zoals zovelen iedere dag wel een kijkje nemen en als de kroeg open blijft zal ik dat zeker blijven doen. Met de discussie bemoei ik mij minder -alleen als ik denk er verstand van te hebben- maar dat is niet altijd het geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt prachtige filmpjes aangeleverd.

   Historie / werken op land etc..

   Verwijderen
 15. Lees allemaal positieve reacties op deze geweldige virtuele kroeg! Heb op twitter en fb wat reclame gemaakt en hoop dat het helpt om @Appie over de juiste streep te trekken! Gewoon open blijven! Ik sluit me volledig bij Chris aan..dat wij als raadsleden echt nuttige info krijgen hier in de kroeg en daarmee kunnen we iets! Kortom...ook van mij het verzoek, Appie, blijf je aub de kroeg iedere dag openen???

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik heb ook een stukje op mijn Facebook pagina gezet. Het Peerd is volgens mij best een unieke formule, maar het effect ervan staat en valt wel bij het aantal actieve deelnemers. En dan hoeft het van mij niet allemaal hoogdravend en correct te zijn. Ook het idee (@Willem) dat je niets zou mogen bijdragen aan onderwerpen waarvan je geen verstand hebt vind ik onjuist. Onjuistheden en onduidelijkheden kunnen alleen worden gecorrigeerd en/of verduidelijkt als ze worden geuit. Reden voor mij om er af en toe wat "domme vragen/opmerkingen in te gooien".

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Appie zal zijn eigen afweging maken.

  Het zou me niet verbazen wanneer het meer het format van MKB zou terugkrijgen.

  Wanneer iets te melden is dan opent Appie de deuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik mis nog wel een paar reacties van personen die best aanwezig waren in het Peerd.

  TOM
  Marijke
  Nanno

  ook politici houden nog steeds hun mond (behalve dan de jonge honden)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zwerver , T.I.M , Bram, Rosmin, Jack , om nog maar wat peerders van het 1e uur te noemen

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Erik..

  Ik moet even nadenken over zwerver...

  En ach, die Jack... tja...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jack is al langs geweest...

   Heb ik begrepen

   Verwijderen
  2. Jack moet Yak zijn...:-) en Otto natuurlijk niet te vergeten, en Grubbels

   Verwijderen
  3. Zwerver hoorde bij Marijke...,
   en later niet meer zo.

   Verwijderen
  4. Of Marijke hoorde bij Zwerver ;-)

   Verwijderen
 21. Petje af. Een hele prestatie. Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Chris en VB moeten we ons nu wel of niet gevlijd voelen door de woorden jonge honden?? Ik twijfel...

  BeantwoordenVerwijderen