Teller

zaterdag 30 januari 2016

30012016

Louis van Kelckhoven geeft ook zijn mening in het DvhN over de naam voor na de herindeling.
Een kind, huisdier of woonplaats een fatsoenlijke naam geven is een daad van beschaving. Een naam is voor het leven. Dus wat moet het worden? De Hogewolden, Woldmeren of Midden-Groningen? De Hogewolden probeert Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde (Wold Oldambt) en Slochteren (de Woldstreek) onder één noemer te brengen. ’De naam straalt landelijkheid, rust en natuurbeleving uit’, luidt de motivatie. Allemaal prachtig en mooi, maar allicht dat de inwoners graag een beetje meer actie zien. Woldmeren is een geforceerde samenvoeging van bos (wold) en water (meren). ’Een naam met ambitie en de wind in de zeilen’, wordt de potentiële stemmers voorgehouden. Alleen is de koers van die ambitie wat onduidelijk. Woldmeren hint naar Friesland, het zou een plaatsnaam in Drenthe in kunnen zijn, maar het klinkt allerminst Gronings. Er is maar een naam die de heringedeelde gemeente past: MiddenGroningen. ’Een krachtige naam, duidelijk en met mogelijkheden om een nieuwe identiteit en uitstraling op te bouwen’, aldus de voordracht. Zo’n sterke naam maakt stemmen overbodig.

8 opmerkingen:

 1. Om 8:19!

  huh? Gelukkig lag de sleutel onder de mat. Ik ben ja zeiknat, dus ook de verwarming wat hoger gedraaid, een beste tosti gemaakt en een pot vloeibaar teer gezet. even zitten, mantovani opgezet en dan weer verder de consumptiemaatschappij in ;)
  Twee-en-half jaar geleden liep ik wat voor joker met zo'n grote telefoon, nu is het al lang niet meer de grootste. Tijd voor een nieuwe, of voor een sim-only abonnement. En ja, ik weet dat ik 'm zelf betaal, maar meestal is dat goedkoper dan nieuw kopen. En makkelijker te verantwoorden naar mevrouw Pé. Het enige jammere is dat de Note 5 hier (nog) niet verkrijgbaar is.....
  Vraag: Wat is de beste smartphone om foto's mee te maken. Mooie foto's wel te verstaan, dus ook bij minder licht?

  Ik ga, als mijn broed'ren niet van suiker zijn, Stad in, heb ik tenminste wat te doen :) Dejacht is vaak leuker dan het bezit!

  Mazzelmooooooj

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie de oorsprong en betekenis van onze persoonsnamen kent en beseft, vraagt zich wel af hoe 'beschaafd' dhr. van Kelckhoven veel van onze (historische) voornamen vindt.

  Overigens is 'wold(e)' als toponiem/plaatsnaam-aanduiding juist geen (Wester-Lauwers) Fries...,
  Het is juist een heel typisch Ooster-Lauwers-Fries/Gronings/Neder-Saksisch toponiem.
  In het Westerlauwers-Fries en West-Fries (schrijft en) zegt men daar ( i.p.v. het 'wold') 'wâld', 'wou'd' of 'wou'de'.

  In het Drents en in het aan het (ons gruneger) Fries en (Neder)Saksisch verwante Engels komt 'wold' als toponiem wel voor...;
  Net als hier is het daar een aanduiding voor hoger gelegen woeste (wild≈wald) gronden (o.a. begroeid met boompjes en ander opschot).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoewel ik -als ik moet kiezen uit de drie geboden opties- met de naam Midden-Groningen kan leven, vond ik Hartje-Groningen (beide al dan niet met koppelstreepje) vrolijker klinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Var mij mogen ze terug vallen op de naam van deze streek: Duurswold! Het heeft is van het niet vergankelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Te Noordelijk Wim rondom Slochteren Schildwolde ben jij op gegroeid toch? :

   Het landschap wordt gevormd door een boogvormige rug van keileem en dekzand, waarop acht lintdorpen zijn gelegen: Harkstede, Scharmer, Kolham, Froombosch, Slochteren, Schildwolde, Hellum en Siddeburen. Zeven daarvan waren zelfstandige kerspelen. Duurswold werd daarom rond 1900 ook wel Zevenwolden genoemd.

   Duurswold bestond in de middeleeuwen uit negen of tien kerkdorpen. Aan de westkant verdween het veenontginningsdorp Heidenschap, aan de oostkant Oostwold. Harkstede bestond oorspronkelijk uit twee kerkdorpen. In de lager gelegen buitengebieden vinden we verder de negentiende-eeuwse dorpen Lageland, Overschild, Steendam en Tjuchem en de gehuchten Woudbloem, Schaaphok, Denemarken, Blokum, Luddeweer, De Hammen, De Paauwen, Graauwedijk, De Hole, Wilderhof, Leentjer, Veendijk en Eelshuis. De buurtschappen Schildhuizen, Huisweren, De Zanden en Oosterweren zijn nagenoeg verdwenen.

   Verwijderen
  2. Ja prachtig Ceer, al de buurschappen zijn bij mij bekend. Ik kan me nog herinneren dat in de jaren zestig een gedeelte van Kolham en Froombosch het dekzand afgegraven is. Wat zeker in Muggenbeek nog altijd zichtbaar is.

   Verwijderen
 5. Avond, mijn mening is centraal of midden Groningen dit had namelijk een hele tijd gezegd in het Westerkwartier, want ik kom uit centraal of midden van het Groningse landschap :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, wij zijn de goedste, de beterste de besterse, wat zeg ik, de middelste. En daarom neemt niemand ons serieus.

  BeantwoordenVerwijderen