Teller

dinsdag 22 maart 2016

22032016

Woensdag 6 april 2016 vindt het raadgevend referendum plaats over de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Appie denkt: Zal ik gaan stemmen? Heeft het nut, want het is immers raadgevend? En moet ik voor of tegen stemmen? Wie geeft mij advies?

6 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, hoewel ik niets heb met een referendum zal ik mijn stem wel uitbrengen. Op de vraag voor of tegenstemmen, zul je een afweging moeten maken. Als ik zie wat Oost Europa ons als burgers heeft gebracht kan mijn antwoord kort zijn. Alleen de industrie heeft er baat bij, want zij kunnen tegen minimale prijzen hun product in de markt zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met een nee (of geen stem) blijft Ukraine verdeeld. 70% van ukrainers wil op termijn bij EU gaan behoren maar dan moet er nog wel 1 en ander gebeuren. Zonder druk van EU zal er niks veranderen. Dus een ja geeft op termijn mogelijkheden dat Ukraine een stabiel land wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel nieuws vandaag dat tot nadenken stemt.
    Aanslagen in Brussel...
    en een bedenkelijke podiumplek voor Groningen (2e plek Den Haag maar voor Amsterdam) in de Nationale Filedruk Top-Tien...;
    In en om Groningen heb je dus mee last van reistijdverlies (door filevorming etc.) dan in/rond wat dat betreft beruchte plaatsen als Amsterdam Rotterdam, Utrecht en Dordrecht.
    voor e t

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was vanmorgen ook al weer raak op de A7 richting Groningen. Ik had een dringende afspraak en kwam 5 minuten te laat. Maar dan ga je wel 30 minuten eerder weg als normaal.

      Verwijderen
  4. Ab,
    wat je er ook over denkt...;
    bij referenda is het zo mogelijk nog meer zaak om te gaan stemmen dan bij 'gewone' verkiezingen.

    In dit geval wil dat zeggen dat de kans dat de aanvragers van het referendum gemakkelijker hun zin zullen krijgen dan anderen; Immers de aanvragers en hun medestanders zijn per definitie meer gemotiveerd om te gaan stemmen dan hen die zich wel konden vinden in het regeringsbesluit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tegenstanders zullen dus gemakkelijk een meerderheid van de stemmen halen bij een lagere opkomst...;
      Als dan de opkomstdrempel ook maar net gehaald wordt is in principe slechts 15% van de kiezers + 1 stem voldoende om de tegenstanders hun zin te geven.
      Dat wil zeggen dat mogelijk de meerderheid van de kiezers het nakijken hebben.

      De kans op een eerlijker uitkomst neemt oe naarmate meer mensen gaan stemmen...,
      ook al ben je het met de uiteindelijke uitkomst niet eens.

      M.a.w.:
      Voor- of tegen-stander hebben gelijk bellen g om te gaan stemmen...,
      alleen tegenstanders hebben belang bij een lage opkomst waarbij de kiesdrempel net wel wordt gehaald
      Bij een opkomst van meer dan 60% kun je pas echt spreken van een maatgevende uitslag ongeacht de uitkomst.
      Bij een lagere opkomst hou je altijd discussie over hoe de uitslag zou moeten worden geïnterpreteerd en daarmee voedt je de onvrede in de samenleving en daarmee is niemand echt gediend.

      Verwijderen