Teller

dinsdag 22 oktober 2013

22102013

Onderstaande brief zat in de mailbox:


Zwembad Zuidbroek dicht?

Het college van B&W Menterwolde kiest ervoor om in 2014 geen geld meer te steken in het zwembad in Zuidbroek. Daarmee lijkt het zwembad vrijwel zeker dicht te gaan. Om het zwembad open te kunnen houden is een bijdrage nodig van €60.000,- van de gemeente. Nu dit er niet lijkt te komen kunnen kinderen niet meer zwemlessen in Zuidbroek en zijn de duikclub ‘Koraalduikers’ en een aantal zwemclubs de dupe. Met name de 120 leden tellende Zuidbroekster zwemclub De Pinquin heeft dan geen zwemwater meer. Gevolg is het einde van deze club en geen zwemwedstrijden meer binnen de gemeentegrenzen. Bijzonder is dat het college wel kiest om het kleine zwembad in Muntendam open te houden door een financiële bijdrage van maar liefst €180.000,- in 2014. In een tijd van forse bezuinigingen roept een drie keer zo’n grote bijdrage als voor het zwembad in Zuidbroek grote vraagtekens op. Dit wordt nog sterker omdat er op verzoek van de gemeente een onderzoek bij het Huis van de Sport loopt naar de toekomst van de zwembaden in onze gemeente en de hele regio. Toch lijkt het college vooruitlopend op deze visie nu al te kiezen. Het is te hopen dat de gemeenteraadsleden de keuze van het college gaan corrigeren.

Eerder gedoe over zwembad Zuidbroek

Ruim twee jaar geleden ging het zwembad in Zuidbroek ook al dicht. Toen vanwege de slechte onderhoudstoestand en het ontbreken van investeringsgelden. Na veel actie van de gebruikers en inwoners van Zuidbroek heeft de gemeenteraad in 2011 besloten om eenmalig €100.000,- te investeren in achterstallig onderhoud en voor 2012 en 2013 een bijdrage van €60.000,- per jaar te verstrekken in de exploitatie met mogelijk nog een verlenging in 2014. In de tussenliggende periode zou dan gewerkt worden aan een visie op de zwembaden in onze gemeente. Gelijktijdig is besloten om het zwembad in Muntendam open te houden en voor het zwembad De Kolck in Meeden is met succes gewerkt met vrijwilligers. Nu blijkt uit de gemeentelijke begroting 2014 dat het college van B&W ervoor kiest:

-om geen geld meer te reserveren voor een verlengingsjaar van het zwembad in Zuidbroek
-en het zwembad in Muntendam gewoon open te laten (met een bijdrage van €180.000)
-er geen geld meer is voor het zwembad in Meeden.

Een vreemde keuze. De toekomstvisie op de zwembaden in onze gemeente en de omliggende regio is nog niet af en besproken. Deze visie wordt op dit moment opgesteld door het Huis van de Sport in opdracht van wethouders van meerdere gemeenten. Vooruitlopend op deze visie kiest het college van Menterwolde nu al en zal het zwembad in Zuidbroek zijn deuren moeten sluiten per 1 januari 2014.

Dure keuze zonder onderbouwing

Naast dat er een inhoudelijke onderbouwing ontbreekt lijkt het college ook financieel de duurste optie te kiezen. Dit jaar is het restant van een lening op het van der Valk-complex van ruim 1 miljoen euro al afgeboekt door de gemeente. De kosten in 2014 zouden dan in Zuidbroek ook alleen nog maar een bijdrage in de exploitatie van €60.000,- zijn. Met deze (gemeentelijke) bijdrage is het zwembad waarschijnlijk de goedkoopste in heel Nederland. In vergelijking met Muntendam waar dit bedrag €180.000,- is lijkt een keuze dan ook niet zo moeilijk. Bij een keuze voor Zuidbroek is het bijkomend voordeel dat er dan ook nog financiële ruimte in de gemeentelijke begroting is voor (gezamenlijke) investeringen of een bijdrage aan de vrijwilligers in Meeden.

Laat het niet gebeuren!

Met bovenstaande hoop ik raadsleden, betrokkenen, inwoners van Menterwolde en in het bijzonder Zuidbroek wakker te schudden. Laat het niet gebeuren dat het zwembad Zuidbroek dicht gaat, terwijl voor een optie gekozen dreigt te worden die de burger in Menterwolde drie keer zoveel kost!

Nico Altena, Zuidbroek

21 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, ik kan er niets aan toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, gelukkig hebben het Botje nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. eigenlijk een rare situatie, v d Valk blijft zitten met een bad inrichting waar ze niets meedoen. Het slopen en de ruimte ergens anders voor inrichten, zal nooit lonend zijn. Dat zie ik ook aan de grote hal achter het hotel, die weinige keren dat er wat te doen is zal nooit kostendekkend zijn. Gelukkig hoef ik financiële touwtjes bij v d, Valk niet aan elkaar knopen, ik denk dat Ome Gerrit hier zijn hand overspeeld heeft toendertijd.
    En dat eenmaal de rek er uit is, dat is begrijpelijk.
    (denk aan de pier van Scheveningen)
    Dat de gemeente nu een afweging maakt is begrijpelijk, want Zuidbroek heeft al een heel nieuwe centrum gekregen, en staan als lastig bekend, terwijl de andere dorpen ook graag een graantje mee willen pikken van de koek die nog over gebleven is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. eigenlijk een rare situatie, v d Valk blijft zitten met een bad inrichting waar ze niets meedoen. Het slopen en de ruimte ergens anders voor inrichten, zal nooit lonend zijn. Dat zie ik ook aan de grote hal achter het hotel, die weinige keren dat er wat te doen is zal nooit kostendekkend zijn. Gelukkig hoef ik financiële touwtjes bij v d, Valk niet aan elkaar knopen, ik denk dat Ome Gerrit hier zijn hand overspeeld heeft toendertijd.
    En dat eenmaal de rek er uit is, dat is begrijpelijk.
    (denk aan de pier van Scheveningen)
    Dat de gemeente nu een afweging maakt is begrijpelijk, want Zuidbroek heeft al een heel nieuwe centrum gekregen, en staan als lastig bekend, terwijl de andere dorpen ook graag een graantje mee willen pikken van de koek die nog over gebleven is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is natuurlijk preken voor eigen parochie wast dhr Altena hier doet. Maar met verkiezingen voor de deur zal het college niet zijn vingers gaan branden aan het sluiten van het bad in Muntendam. Een bad open houden voor alleen een zwemvereniging is natuurlijk een dure optie en niet uit te leggen. De overige gebruikers van het bad kunnen ook prima elders terecht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blijkbaar heb je er nog nooit gekeken. Duikvereniging, Zwemclub ZCM en De Pinquin en dan nog alle zwemlessen en zwemwedstrijden. Ga er eens vrij zwemmen. Dan zie je bezetting.

      Verwijderen
  6. Wat voor Zuidbroek geldt...,
    geldt eens temeer voor Noorbroek.
    Het directe verzorgingsgebied voor het zwembad bij vdV beslaat beide dorpen...,
    daarmee is het verzorgingsgebied zeker zo groot als dat van het bad in Muntendam...,
    waarbij voor Muntendammers geldt dat voor velen een alternatief relatief en absoluut dichterbij (in Veendam) te vinden is dan de alternatieven voor de Brouksters.

    Het zou me verder niets verbazen als de situatie voor de Maidmers meer met die van de Brouksters dan die van de Muntendammers te vergelijken is...;
    In dat licht bezien is de keuze van de Gemeente noch vreemder.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat weerhoudt die Muntendammers om te zwemmen in Veendam (sub-tropisch, vast wel een Munten-deal te maken) of in Zuidbroek? Dan houd je twee zwembaden in de benen, blijft er geld over voor Meeden (maar die bezoekers komen van verre waar (nog) geen stemmers wonen) en voor andere dingen.

    Man man man wat een radeloos, redeloos en reddeloos gedoe.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Moi,

    ....zwemperikelen, toch heeft meneer of mevrouw Anoniem hier wel een punt......

    BeantwoordenVerwijderen
  9. VB, dus om de stemmen neemt de politiek beslissingen, niet wat het beste is?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kijkend naar het kosten plaatje zou de gemeente Menterwolde minder geld uitgeven als ze ervoor kiezen om Zuidbroek open te houden en Muntendam te sluiten.
    Het zwembad in Zuidbroek ligt voor alle inwoners van Menterwolde erg centraal. Het bad in Muntendam is klein en is voor wedstrijden niet geschikt. Dit zou voor zowel de zwemvereniging in Muntendam als in Zuidbroek inhouden dat er binnen de gemeente nooit weer een wedstrijd gehouden kan worden. Ook kan de duikclub niet terecht in het zwembad van Muntendam. De zwemverening van Muntendam maakt gebruik van het zwembad in Zuidbroek eenmaal per week zodat ze oefenen in een 25 meter bad. Als het zwembad in Zuidbroek open blijft kunnen ze trainen in een volwaardige wedstrijdbad zovaak ze willen!!!! Tevens kan het zwembad in Muntendam alle aanmelding voor de zwemlessen niet verwerken met het gevolg kinderen geen zwemdiploma meer met alle gevolgen van dien. Alle bovenvermelde punten kunnen wel in het zwembad in Zuidbroek. Mijn mening is LAAT ZUIDBROEK OPEN EN SLUIT MUNTENDAM!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. snap de gedachte...
      maar helaas zal de redenering waarschijnlijk iets zijn in de trant van:
      Slopen kost ook geld...
      en bouwen levert in deze tijden nog steeds niet veel koopkrachtige kooplustigen op.

      Verwijderen
    2. Ik heb het idee dat er in de gemeente Menterwolde alleen maar een politiek spel word gespeeld om de inwoners van Muntendam gerust te stellen dat hun bad open blijft. Maar de inwoners van Muntendam kijken anders ook wel hoe het geld word besteed en laten ze daar dan nu ook naar kijken. zie de reactie hieronder van dhr. Slomp en dhr. Rakers. Voor het geld wat je kunt besparen kan de Gemeente Menterwolde veel leuke andere dingen doen.

      Verwijderen
  11. Tussenoplossing: Gemeente kies voor zelf huren bad vdValk. Neem je personeel mee. Zet zonnepanelen op dak. 8 banen x 25 mtr. Is heel wat meer dan 5 banen x 20 mtr.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Correctie: Het badje in Muntendam heeft slechts 4 banen van 20 mtr. En dat moet € 180.000,= per jaar kosten? Gauw appartementen bouwen op die plek.#Menterwolde

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Correctie: Het badje in Muntendam heeft slechts 4 banen van 20 mtr. En dat moet € 180.000,= per jaar kosten? Gauw appartementen bouwen op die plek.#Menterwolde

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Op het moment dat een gemeente voor de keuze staat om vanwege de bezuinigingen een bad te moeten sluiten dan is het toch de bedoeling dat er gekeken wordt naar de feiten?? Alle activiteiten die plaatsvinden in het 4x20 meter bad in Muntendam kunnen zonder enig probleem plaatsvinden in het 8x25m bad in Zuidbroek, andersom is dit niet het geval, deze bezetting kan het zwembad in Muntendam bij lange na niet aan. Daarnaast is het zo dat van der Valk het zwembad drie jaar open houdt voor deze € 180.000 euro maar.....................als dit zo door gaat is deze gemeente over drie jaar € 540.000 lichter omdat zij jaarlijks dit bedrag in Muntendam blijven pompen, goh hoe kan het toch dat onze gemeente moet bezuinigen #gatindehand

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ja, meneer Slomp en Rakers, kan het helemaal met u eens zijn.

    .

    BeantwoordenVerwijderen
  16. De meningen en feiten zijn mij wel duidelijk maar wat ik nog mis zijn de argumenten van het College voor hun keuze. Ik daag onze volksvertegenwoordigers dan ook uit om de standpunten en visie die bepalend is geweest voor deze keuze te delen met de inwoners van gemeente Menterwolde.
    groet, marcel jager

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Het blijft van de zotte, dat je twee gezonde clubs, de Pinquin en duikteam de Koraalduivels en een duikschool Kontiki Diving de nek omdraait en dan ook nog 320 duizend euro meer moet uitgeven per jaar. Voor dit geld kan je het bad in Meeden nog open houden en dan kunnen de andere clubs op welk ander gebied ook nog profiteren van het overgebleven geld.
    Jacob Voornhout(eigenaar Kontiki Diving Zuidbroek

    23 oktober 2013 18:20

    BeantwoordenVerwijderen