Teller

dinsdag 29 oktober 2013

29102013

Natuurgeweld is sterker dan wat mensen hebben gebouwd. Hoop niet dat het vandaag weer bewezen wordt. :( #Storm #Groningen


Dat was een tweet die ik deed uitgaan gistermorgen, voordat de storm Menterwolde bereikte, maar helaas bleek het ijdele hoop te zijn. Niet alleen liepen gebouwen soms forse schade op, maar ook talrijke bomen werden geveld, door het hevige natuurgeweld in Menterwolde en wijde omgeving. In de mailbox ontving ik geen foto's van schade in Menterwolde, maar als er zijn die foto's hebben gemaakt, dan stuur ze maar. Ik zal die in de loop van de dag alsnog plaatsen.

14 opmerkingen:

  1. Goedemorgen,

    De wind is gaan liggen, gisteren voorzichtig de eerste schade opgenomen. Lijkt mee te vallen, gelukkig maar. Geen foto's Appie?......Komt waarschijnlijk om reden wij een nuchter volkje zijn.....wie lopen er nait mit te koop.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goedemorgen, op facebook stond wel een foto van een schuur die enige honderden meters verplaats werd door deze natuurkrachten, en tot stilstand kwam tegen een monumentale boerderij aan de Uiterburen. Ik hoop Willem dat de schade meevalt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemorgen, door het ondernemen van gisteren helemaal vergeten om een paar foto's te gaan nemen.
    Zoals ik het gisteren heb gedaan via google zijn er wel mensen die hebben geplaatst.
    Gistermorgen voordat ik weg ging hoorde ik opeens gekraak keek was de 'serre' en het dakje bijna weggeblazen ach ik denk pak een sjorbandje en span hem effe weer samen ohja en hekje lag ondersteboven van +- 7m1 en deze heb ik gister toen ik terug was snel weer rechtop gezet.

    Ach ik denk zoals JK heeft geschreven dat wij te nuchter zijn om hier ophef over te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier in de straat hebben de meeste panden wel kleine schade zoals wij een handvol dakpannen en een golfplaten dakje kwijt zijn. In de buitengebieden heeft de wind meer vrij spel, ik zag foto's voorbij komen van omgevallen bomen langs Botjesweg en Tussenklappen (ik hoop dat niemand geraakt is), maar de schade in Uiterburen aan de voormalige zuivelfabriek/carrosserie bedrijf lijkt het grootst. Als -buurman- Willem het niet te druk met opruimen heeft, volgt er misschien nog wel een foto.
    Ik ga op zoek naar passende dakpannen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Even niet over de storm, maar over iets anders.
    Als oud-voorzitter van De Pinquin heb ik gisteravond met onze BM gediscussieerd over het open houden van het zwembad in Zuidbroek. De BM gaf aan dat 60.000 euro betalen aan Van der Valk voor het open houden van het bad niet mogelijk was omdat dit door de accountant als staatssteun wordt gezien.
    Ik heb geopperd dat een stichting die er tussen zit misschien het onderzoeken waard is. Later gisteravond dit in mijn hoofd verder uit gewerkt en nu zoek ik een plekje om dit te delen en waar kan dat beter dan in de virtuele kroeg van Menterwolde.

    Wat nu als een stichting voor zeg 80.000 euro (kostprijs) het badwater huurt bij Van der Valk voor een jaar en dat door mag verhuren. Voor zeg 20.000 euro wordt huur binnen gehaald van de Zwemvereniging en de Duikvereniging en van evt. andere gebruikers. De Gemeente geeft 60.000 euro subsidie om een zwembad in Zuidbroek/Menterwolde in stand te houden en dit beschikbaar te houden voor haar burgers. Dit is volgens mij geen staatssteun aan een onderneming, maar zorgt wel voor het openhouden van algemene voorzieningen.

    Ook de zwemlessen kunnen hier mee gered zijn en in een gemeente met veel water, waar je zo maar een keer in kunt waaien (toch die storm weer ;-) ) is het goed dat kinderen zwemles kunnen krijgen en dit ook kunnen onderhouden (daarom zijn mijn kinderen destijds bij de zwemclub gegaan)

    Graag ook jullie mening.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had er gister al iets over gezegd naar aanleiding van een kwetter van Appie maar door een foutje van mij is dat gewist (misschien kan Appie 'm nog wel zien).

      Maar het argument is vreemd. Ten eerste is het geen staatsteun maar hoogstyens gemeentelijke steun (ook Overheid).
      Ten tweede hoeft het niet zozeer als exploitatiesteun te worden gezien maar gewoon als vergoeding voor een publieke dienstverlening (waardoor bijvoorbeeld de entreeprijs lager kan zijn, schoolzwemmen goedkoop/gratis is) of het huren van zwemwater gedurende een deel van de dag.
      Feitelijk is niet veel anders dan steun aan dorepshuizen waar de beheerder/eigenaar extra opbrengsten in eigen zak mag steken op voorwaarde dat de voorziening toegankelijk/open blijft. Dat in dit geval de uitbater eigenaar een grotere commerciële partij is doet daar niets aan af; Denke maar eens aan de aanbesteding van het OV daar worden miljoenen-contracten gegund aan commerciële partijen die vervolgens voor de duur van de gunning zowel een (deel)monopolie krijgen als een exploitatie-vergoeding als de opbrengsten van de verkochte vervoersbewijzen.

      Dus als EvZ in het zwembadgedoe het advies van de accountant volgt is dat toch op z'n minst een argument dat er of et de haren is bijgesleept danwel een argument dat deze of gene wel goed lijkt uit te komen ofwel een argument dat gewoon wringt.

      Verwijderen
    2. Overigens is 'staatssteun' helemaal niet verboden zolang het een maatschappelijk doel dient en niet buitengemeen concurrentievervalsend werkt.

      Aan beide voorwaarden wordt in het zwembad dossier geen afbreuk gedaan dunkt me.

      Verwijderen
    3. Ik reageer even op de tekst: BM gaf aan dat 60.000 euro betalen aan Van der Valk voor het open houden van het bad niet mogelijk was omdat dit door de accountant als staatssteun wordt gezien.
      Dat betekend dat de gemeente al jaren onterecht geld heeft overgemaakt aan v d. Valk. Want deze regel is toch niet van 2013, maar al van jaren daar voor.
      B.M. dit is een broodje aap verhaal. Wij als Grunnigers houden van recht door zee, ook al doet het pijn.Zeg dan gewoon: het is genoeg geweest!

      Verwijderen
    4. Wim,
      de ellende met (register-)accountants is altijd dat ze je pas achteraf en niet vooraf 'waarschuwen'...,
      dus wat dat betreft zou EvZ een punt kunnen hebben...,
      maar het lijkt ook mij inderdaad een broodje belegd met wat er bewust uit de mouw kwam toen het uitkwam.

      Verwijderen
    5. Vanaf opening is gemiddeld 100000 per jaar aan subsidie sport betaald door de gemeente, dit gedurende 18 jaar, inmiddels is dit wel gewoonterecht geworden. Inhakend op bovenstaand voorstel is het misschien beter dat de gemeente met vd Valk een afspraak maakt voor meerdere jaren het sportcomplex te huren voor 100000 incl. energielasten per jaar.
      De gemeente neemt het huidige personeel en beheer van het sportgedeelte voor rekening , waarmee ook alle inkomsten ten gunste van de gemeente komen.

      Verwijderen
  6. Mogge,

    Schade bij daglicht eens bekeken, valt wel mee wordt omgezet in valt toch tegen. Volgens een deskundige ben je zomaar een "paar duizend euro verder". Slik, slik....

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een gelul van de BM. Als je een opdracht verstrekt tot het leveren van iets is er geen sprake van. Heel simpel: Je schrijft een open aanbieding (EU formaat en eis..) aan voor het aanbieden van zwemgelegenheid van xx tot yy op alle dagen van het jaar, verwarmd, binnen een straal van 5 kilometer vanuit het centrum van Zuidbroek, met een maximaal bedrag van 60.000 euro per jaar voor de eerstekomende 8 jaar. Uiteraard ook eisen stellen aan de maten, de kwaliteit en nog zo wat en hoppa. Probleem opgelost.

    Tenzij iemand anders het zelfde kan aanbieden maar dat is, gezien de markt, niet realistisch. Jammer genoeg :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gewoon een andere accountant nemen !
    Eventueel ook nog een andere burgemeester,eentje die slimmer is dan evz !

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Op onze balie ligt al een week of twee een lijst waarop men middels het zetten van een naam + handtekening aan kan geven graag het zwembad behouden zou houden voor Zuidbroek.
    Opvallend is dat er meerdere klanten van buiten de gemeentegrenzen hun handtekening zetten omdat ze nu of in het verleden gebruik maken/maakten van het bad.
    Vanmorgen nog, dacht een mevrouw uit 't Waar dat het een actie betrof om het bad weer open te krijgen; ze zwom er geregeld, tot het bad in 2011 sloot. Ze wist niet dat het na een opknapbeurt weer open is gegaan en rijdt nu steeds naar Groningen. Ook zij heeft getekend en daarmee is het zevende A4-tje halfvol.

    BeantwoordenVerwijderen