Teller

zondag 6 september 2015

06092015

De fotoquiz is op zomerreces, maar via de mail kreeg ik de speech binnen die Mieke Bos heeft uitgesproken op de afscheidsreceptie van voormalig wethouder Jan Batelaan.

Jan, familie, aanwezigen,


Vlak voor de laatste verkiezingen barstte bij de PvdA, na een jarenlange veenbrand, de bom.

De kiezer van Menterwolde was niet langer gecharmeerd van deze oude PvdA dus de stemmen gingen naar MG, KM en de SP.
En laten nu net al die opgestapte ruziemakende PvdA- ers zich over deze partijen hebben verspreidt.

Conclusie: De PvdA van vroeger zit er nog? Zelfs sterker dan ooit.
En daarmee is dus niets aan de cultuur in de Menterwolmer Politiek veranderd.

Als we het hebben over polarisatie in het openbaar bestuur is dit aan de ene kant goed, daar waar het gaat over de inhoudelijke politiek bestuurlijke keuzes.
Laat de verschillen maar duidelijk zijn, dat maakt de democratie transparant.

Aan de andere kant is er al jaren een buitenproportionele afrekencultuur in Menterwolde. Velen zijn hier het slachtoffer van geworden.
Deze doorgeschoten afrekencultuur verstoort daarmee al die jaren de politieke verhoudingen, kost wachtgeld en creëert direct ‘bestuurlijke wraak’.

Er heeft dit voorjaar wederom een oorlog plaatsgevonden.
Menterwolde was een compleet slagveld.

Dat moeten wij ons met z'n allen aantrekken.
En dan bedoel ik wij - de politiek.
Wij, als de vertegenwoordigers van de inwoners van Menterwolde.
Politiek actief zijn vraagt om bescheidenheid, om jezelf op het tweede plan zetten. Het gaat niet om jou - al is de verleiding groot om te denken dat dat wel zo is - het gaat om de zaak die je dient.
Het basisprincipe in het politieke handelen is het belang van de burger.
En dat klinkt heel logisch en u zult het daar vast wel mee eens zijn en ook concluderen dat u dat ook zo voelt.
Maar, we zijn niet voor niets politiek actief geworden.
We gelóven ergens in, we hebben allemaal onze eigen drive.
Politiek raakt.
We strijden ergens voor en we zijn er van overtuigd dat onze strijd de juiste is.

En daar zit de uitdaging. Zelf vinden dat je gelijk hebt, betekent niet dat je gelijk krijgt. Zoals Churchill al zei: Democratie is de noodzaak om af en toe te buigen voor de mening van anderen.
Democratie is nou eenmaal de macht van de meerderheid.
Er zit onlosmakelijk een belangrijke andere kant aan die constatering:
Democratie betekent dat de meerderheid de minderheid serieus neemt.
Macht is er om te delen.

De betrokkenheid in raad en college is hier echt bijzonder. Ziel en zaligheid. Maar daarmee meteen ook: het persoonlijke.
De zakelijkheid zou wel wat groter mogen zijn. Op inhoud strijden en op inhoud winnen en verliezen.
Zo stond jij erin Jan. Zo deed jij je werk. rustig zonder op de voorgrond te treden, gericht op de inhoud zonder de menselijkheid op welk punt dan ook uit het oog te verliezen.
Wat in Menterwolde opvalt is de rolverwarring, het ter discussie stellen van elkaars politieke en bestuurlijke rol. We zitten elkaar zo enorm op de huid, dat daarmee het grote plaatje en het grote doel: een prachtig, leefbaar en sterk menterwolde uit het oog verloren wordt.
Ik ben soms ronduit misselijk van de manier waarop de politiek elkaar soms aanspreekt hier. Het is de toon die de muziek maakt.
Als we er nou eens vanuit gaan dat de ambtenaren naar eer en geweten keihard hun best doen om het beste voor menterwolde voort te brengen, dat wethouders zich inzetten om het beleid binnen de door de raad gestelde kaders uit te voeren en daarbij de raad zo goed mogelijk informeren en meenemen,
Dat de raadsleden zich concentreren op de hoofdlijnen en hun rol vanuit het vertrouwen in het bestuur en in het belang van de Menterwolmers uitvoeren
,dat de burgemeester er is voor iedereen, als voorzitter van de raad, als voorzitter van het college en als burgervader, dan denk ík zomaar dat de beeldvorming over de politiek in menterwolde er snel anders uit gaat zien en dat de samenwerking een stuk plezieriger wordt.

Jan, wat hebben we veel voor elkaar gekregen in je eerste vier jaar wethouderschap Het centrum van Zuidbroek, het MFC in Noordbroek, de Hereweg in Meeden, het bijwerken van achterstallig wegenonderhoud daarbij bleven we op sociaal gebied tot de Nederlandse Top behoren. Dit alles deed de VVD natuurlijk niet alleen, maar in goede harmonie met de CDA en Groen Links.

Jan, met jou verliezen wij de beste wethouder van ons Menterwolde.
Ik heb hier voor jou bloemen, een kado van de VVD en een persoonlijk kado.

En dat persoonlijk kado....
Het kan niet missen.
Het is een slakje, gemaakt door een kunstenares uit Veendam. Elise Serno.

Samen met dit slakje overhandig ik jou de slakkengeheimen:

Beheersing - blijf onder alle omstandigheden rustig.
Traagheid - neem de tijd voor om goede beslissingen te nemen.
Veranderbaarheid - durf mee te bewegen.
Soberheid - wees snel en makkelijk tevreden.
Vredelievendheid - wees zachtaardig voor jezelf en anderen.
Geconcentreerdheid - blijf bij jezelf en je idealen.
Volharding - geef nooit op.

Profiteer in je verdere leven van deze wijsheden.
Jan......Het gaat je goed.

Appie denkt: Weinig mis mee toch? Heb inmiddels, dus niet bij geruchte, maar uit betrouwbare bron vernomen dat wethouder Matty Siersema demonstratief de zaal heeft verlaten toen Mieke Bos haar verhaal deed. Denk daar wel iets over, maar zeg er niets over. De toon is gezet voor het nieuwe politieke jaar in Menterwolde, maar ik wil de toon niet zetten aan de bar van het Golden Peerd. Dat laat ik graag aan de klanten over.


7 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, inderdaad Appie, een mooi verhaal en zeker niet kwetsend. Een toespraak die je ook van Mieke verwacht! En over het weglopen van Matty? Vrouwen onder elkaar zijn niet zo tolerant als mannen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen Menterwolde.
  Appie daar is ook niks mis mee. Maar waarom dan zo demonstratief vertrekken. Snap er weer niets van. Even een jaar teug in de tijd. Nieland vertelde dat hij Mevr Siersema van advies diende en kwam regelmatig bij haar over de vloer. ( Ook niks mis mee) Deze oud gemeentesecretaris was afwezig en ook de nieuwe en al weer oud Henk v.d. Wal afwezig. Wel het voltallig college was aanwezig , althans het eerste kwartiertje. Zelfs een afgevaardigde van de O.R. Mevr Hilde Wever was aanwezig de dame die zo netjes koffie schenkt tijdens de raadsvergaderingen. Matty kwam als laatste en vertrok als eerste. Toch jammer dat ze haar oud collega wethouder Batelaan niet eens de hand heeft geschud.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kom je op een recptie en dan geef je niet eens de hand van de persoon waarvoor je komt? Kan het bijna niet geloven. Misschien kwam Matty wel om gezien te worden, dan is dat aardig gelukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. goedenmiddag....

  toen ik kwam ging 1 wethoud(ster) net weg, de rest heb ik niet gezien. heb ook geen/weinig raadsleden gezien, wel oud-raadsleden.... was er pas om 17:30 uur, na mijn werk, dus het grootste gros was toen al geweest en weer weg denk ik....

  Geen hand geven en wel komen? tja, ieder zijn meug....dan was ik denk ik gewoon weggebleven....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach ja qua mijn mening over Matty is waarom moet je weggaan?

  En Oranje verloren van Turkije? mijn mening is geld.....kijk alleen naar L.v.Gaal wat presteert deze man in Engeland....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @bloem, Gosse en ik waren zeker aanwezig!! Dat hoort zo!
  Ik ben wel vrij snel weer gegaan, want oma moest oppassen. Maar netjes de hand geschud, een speech gehouden en afscheidscadeautje gegeven...heb jou ook niet gezien..jammer !

  BeantwoordenVerwijderen