Teller

woensdag 9 september 2015

09092015

Ik las in het DhN op de voorpagina dat de kans bestaat dat er toch windmolens worden geplaatst bij Veendam en Wildervank. De provincie had de voorkeur voor een groot windpark bij Meeden, maar laat de keuze aan de minister. De provincie wil veel windmolens, maar weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de keuze uit zes voorgedragen locaties en varianten bij de N33. Uit angst voor felle en aanhoudende protesten van inwoners had het nieuwe college van Gedeputeerde Staten de minister meer tijd gevraagd om op zoek te gaan naar minder omstreden plekken. ,,Die ruimte heeft de minister ons niet gegeven’’, zegt gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks). Volgens haar is nog vergeefs geprobeerd de pijn van de windmolens te verdelen over Veendam, Menterwolde en Oldambt. De gemeente Veendam wees de provincie op een onderzoek waaruit blijkt dat het minste aantal mensen hinder ondervindt als het windpark bij Meeden komt. Bestuurslid Lies Zondag van Tegenwind N33 snapt best dat Gedeputeerde Staten de ‘hete aardappel’ maar wat graag teruggeven aan de minister. ,,Maar wij betreuren dat het provinciebestuur niet definitief afstand neemt van grootschalige windenergie langs de N33.’’ Storm Meeden vreest dat de gedeputeerde de klus nu laat opknappen door Kamp en zelf haar handen in onschuld wast. ,,Dat gaat niet gebeuren’’, zegt woordvoerder Jan Hendriks. Tegenwind N33 en Storm Meeden vinden dat Homan zich had moeten uitspreken voor zonne-energie in plaats van windmolens. De onvrede over windmolen in de Eemshaven, Delfzijl-Zuid, bij de N33 en de Drentse Veenkoloniën neemt toe.

24 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, geen sterkpunt met: die ruimte heeft de minister ons niet gegeven’’, Het provinciebestuur is toch geen kleuterklasje?
  Groningen laat zich hier van zijn zwakke kant zien,het bestuur wil de kool en de geit sparen. Met als gevolg slikken of stikken. We zien dit ook in de landelijke politiek, veel woorden maar weinig honing.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Persoonlijk vind ik deze uitkomst zwak! Men had duidelijker moeten zijn! Nu laat men de keuze bij minister Kamp. Hij zal de keus gaan maken...volgende maand! En ik ben bang dat we daar niet vrolijk van gaan worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom worden we daar niet vrolijk van ? Die molens komen er sowieso, dat wisten we allang, of Kamp nu beslist of de provincie, lood om oud ijzer.
   Ik wordt er dan wel weer vrolijk van dat Moorlag zijn achterkamertjesafspraken met de Veendammer politiek blijkbaar niet meer na kan komen, dat zal ze rauw op hun dak vallen.
   Wel vervelend voor de inwoners natuurlijk.

   Verwijderen
 3. Ik had een kleine "Appie denkt" vanmorgen, maar heb dat weggelaten omdat ik wel eens het verwijt heb gehad de toon te zetten. Zelf zie ik het meer als een aanzet voor discussie, maar er zijn er met lange tenen. Die molens hadden er langs de N33 al tien jaar kunnen staan, waren ze over vijftien jaar weer verdwenen. Ik kan mij wel vinden in Wim en Anja. Beetje Struisvogelpolitiek van het huidig provinciebestuur. Weg van de minste weerstand, handen in onschuld wassen, maar ik vind het een zwaktebod.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En met die tien jaar, bedoel ik langs de N33, zoals de eerste plannen waren. De cluster bij Meeden is een onzalig plan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doelstelling duurzame energie moet in 2020 gerealiseerd zijn.

  Geef de Meedenaren een geldelijke schadeloosstelling en Kamp kan verder.

  Of is dit tekort door de bocht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welk tekort?
   Tekort aan duurzame energie, schadeloosstelling?

   Overigens veronderstelt de wet van behoud van energie dat alle energie duurzaam is...,
   alleen de opwekking en verbruik/gebruik ervan is het vaak niet.

   Verwijderen
  2. Het tekort aan duurzame energie op dit moment. De Meedenaren zullen zich tekort gedaan voelen wanneer ze zonder schadeloosstelling moeten accepteren. Kan mogelijk een tekort in schatkist opleveren, maar het zij dan zo. Bocht kan dan niet ruimer gemaakt worden. Euro kan maar 1x uitgegeven worden.

   Verwijderen
  3. Ah,
   kort door de bocht gaand...,
   hopelijk niet te kort...,
   bedoel je, denk ik, te zeggen dat door en met diverse tekorten zowel de Maidmers als de duurzame energievoorziening als de Schatkist, te kort gedaan wordt.

   Overigens is een kenmerk van geld in het algemeen...
   en meer specifiek elke Euro in het bijzonder...
   dat zij bedoeld zijn om na uitgifte meermaals uitgegeven te worden...;
   Iets wat in de praktijk van alle dag dan ook dagelijks gebeurt.

   En verder...
   zegt de uitleg/aanleg van de bocht weinig over de neiging van velen haar...
   • danwel te kort te nemen...
   • danwel er met een ruim boog uit te vliegen...
   • danwel hem zo voorzichtig te nemen dat het anderen (achteropkomenden) ergerlijk hindert.

   Verwijderen
 6. En op naar de volgende discussie: VdV Zuidbroek mag in de sporthal 400 vluchtelingen huisvesten.

  Burgemeester Rein Munniksma van Menterwolde weet nog niet wanneer de eerste vluchtelingen naar Zuidbroek komen. "Dat zal niet binnen 10 dagen zijn. Het gaat om vluchtelingen die net Nederland zijn binnengekomen en na 3 dagen doorreizen naar opvangcentra zoals in Ter Apel."

  Het COA heeft ook aangegeven in Menterwolde een asielzoekerscentrum te willen vestigen. Burgemeester en wethouders staan hier constructief tegenover en gaan hierover het gesprek aan met het COA. Munniksma zegt hierover eerst afstemming te willen zoeken met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren.

  "Omdat het asielzoekerscentrum er in 2018, wanneer de herindeling met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren er is, ook nog staat. We willen daarin niet alleen optrekken maar met de andere 2 gemeenten."

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker makkelijk van Munniksma, zelf woont hij niet in deze gemeente. Veenstra heeft er ook geen last van, woont in Veendam. Siersema woon in de middle of nowhere, willen de vluchtelingen niet heen. Tja dan blijft Velthuis over en ik denk niet dat Velthuis hierop zit te wachten maar ook niet op weer een crisis in het gemeentehuis, dus dan maar meelopen. Deze gemeente heeft vele ouderen gekort of zelf alles ingetrokken aan zorg, dit omdat er geen geld voor zou zijn. Maar deze gemeente heeft plotseling wel geld om hier vluchtelingen naar toe te laten komen. Lekker hypocriet.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 7. Rene Beishuizen deed een oproep op menterinfo om de meningen te peilen. Ik wordt wel droevig dat deze even ongenuanceerd zijn als in de rest van het land.

  Zoals gewoonlijk kan ik geen eigen mening vormen op basis van de uitingen voor en tegen in kranten en op internet (dat het vooral profiteurs en gelukszoekers zijn), maar puur menselijk gezien geef ik ze het voordeel van de twijfel.

  De locatie (met bijbehorende kosten) en het aantal op te vangen vluchtelingen zet ik vraagtekens bij, maar die mensen botweg weigeren is me te kort door de bocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Opvang is prima...,
   dus ook in onze gemeente....,
   maar liefst niet bij mensen thuis of in zomaar een leegstaande en in allerijl omgebouwde schuur.
   Tijdelijke opvang, noodopvang in de Eurohal lijkt me prima (relatief goede voorzieningen), of alle hotelgasten er even blij mee zullen zijn is een tweede.
   De inzet en begeleiding van vrijwillers bij deze opvang alsook activiteiten t.b.v. van de opgevangenen is ook iets wat enig beleid en kundigheid vereist.

   Opvang bij mensen thuis lijkt mij pas een goed idee voor hen die de laatste stap naar volledige (tijdelijk/permanent) inburgering zetten...,
   niet voor hen die nu, al dan niet volledig berooid, ons land binnenkomt.
   Zowel voor de opvangers als de opgevangenen schept meer problemen dan men waarschijnlijk op is voorbereid...,
   dat moet je niet willen...,
   dat moet je mensen niet aandoen...,
   daar moet je misschien al die goedwillenden tegen zichzelf in bescherming willen nemen.

   Verwijderen
 8. Vreest niet, van de Provincie mocht de achtereenvolgens de supermarkt, het outletcentrum en het ziekenhuis niet in Zuidbroek gevestigd worden. No way dat ze een asielzoekerscentrum gaan toestaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat is inderdaad nog het meest wrange Peter, maar daar kunnen die mensen niets aan doen. En ik neem toch aan, Henderika, dat niet de lokale maar de landelijke overheid de kosten gaat dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op zich zou het in Menterwolde zelf banen moeten opleveren. Die betalen we dan wel weer zelf (ik neem aan dat het COA met belastinggeld gefinancierd wordt ?), maar ok, de meeste belasting wordt toch in de Randstad betaald. Het kan natuurlijk wel weer zo zijn dat de gasproductie omhoog moet om de kosten te kunnen betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen belastinggeld, maar subsidie van de EU..........

   Verwijderen
  2. van onze belasting...., tenzij dat je er genoeg opneemt....dan kun je enigszins er goed uitspringen.....

   Verwijderen
 11. Dacht het toch wel want BM en wethouders hebben al toe gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jan je hebt gelijk dat de kosten voor het COA zijn, maar dat is ook jouw belastinggeld. Dat is geen gratis geld. De gemeente is natuurlijk niet gevrijwaard van kosten die gemaakt moeten worden. Het voorzieningen nivo van de gemeente moet aangepast worden. Dat kost geld. Alles kost geld Jan niets in deze wereld is nog gratis. Het probleem is ook niet zozeer dat vluchtelingen hier naar toekomen, maar dat daar blijkbaar opeens geld voor beschikbaar is, terwijl onze ouderen tot hun enkels in de zeik zitten, nog maar 1 maal in de week onder de douche mogen en de thuishulp dat nu opeens als vrijwilliger werk mogen doen daar waar ze in het verleden gewoon een salaris voor kregen. Ik denk dat daar een beetje het probleem ligt. TOM

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Van de Correspondent: "Volgens de begroting van 2015 geeft Nederland 632 miljoen euro uit aan asielzoekers. Hier zit alles bij in: van de Immigratie- en Naturalisatiedienst tot de asielzoekerscentra. 632 miljoen euro is natuurlijk een groot bedrag, maar relatief gezien valt het mee. Het is 0,24 procent van de totale overheidsuitgaven.

  Ter vergelijking: aan de ouderenzorg gaf de overheid in 2013 ongeveer 7 procent van haar budget uit - bijna 30 keer zoveel dus. Op de opvang van vluchtelingen wordt bovendien flink bezuinigd. In 2013 was het budget nog 746 miljoen; in 2018 moet dat zijn gedaald naar 582 miljoen.

  BeantwoordenVerwijderen