Teller

zaterdag 12 september 2015

12092015

Vandaag is het weer Open Monumentendag.

19 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, de lijst die in de open Monumentendag staat is zeker voor onze omgeving niet compleet. Ik zou mijn voorkeur op kunnen noemen, maar dan blijft er veel onbelicht. Mijn advies is kijk eens in de huis aan huis kranten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Wim

  Hoezo is de lijst, "...zeker voor onze omgeving...", niet compleet?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. SiKo, dat heeft te maken met interesse. Niet iedereen wordt warm van wat aangeboden wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Wim

   dat is geen antwoord op m'n vraag.

   M.a.w. wie of wat staat er niet op welke lijst en heeft zich/is daarvoor wel aangemeld/
   Je moet je namelijk als monumentenbezitter aanmelden om mee te doen aan Open Monumentendag, die dit jaar "kunst en ambacht' als thema heeft.

   Verwijderen
  2. Het is al laat, maar wat dacht je van de turfcentrale in Veendam?

   Verwijderen
  3. Die staat gewoon in de lijst als je zoekt op Veendam.

   Verwijderen
 4. Goedemiddag.

  Even een weekje zonder peerd is best wel lekker. Even terug gelezen en vol verbazing de discussie over vluchtelingen gevolgd.
  Enkel kul argumenten voorbij zien komen. Ja het is waar dat het slecht gesteld is met onze zorg voor de ouderen, maar zijn de vluchtelingen daar de oorzaak van? Of is het het gevolg van vluchtelingen die wij een dak boven het hoofd bieden? Wat geeft iemand het recht om te zeggen dat Nederland van hem is? Omdat je het geluk hebt dat je hier geboren bent? Ik wil graag de discussie opnieuw voeren, dus kom maar op met steekhoudende argumenten, ik heb ze nog niet ontdekt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @VB

   kulargumenten of niet...;
   je hebt gelijk dat het absurd is tegen anderen te zeggen dat ze hier niet mogen leven omdat zij hier toevallig niet en jij hier toevallig wel geboren bent.

   Maar elke medaille heeft zo haar keerzijden...,
   zo ook deze...;
   Stel nou dat wij met z'n allen besluiten dat we liever in Malta willen wonen...,
   moet de Maltezer bevolking dan maar inschikken.
   Het is een kulargument... en toch ook weer niet helemaal. Niet iedereen die hier naar toekomt is een politieke of oorlogsvluchteling...; En niet iedereen die hier naar toe komt om een beter bestaan op te bouwen zal zondermeer werk vinden dat hem of haar past.
   Dan moet je niet vreemd opkijken als straks heel wat van die wegkeilende willen werken tegen minder dan wij als het absolute minimum beschouwen.
   Ik hoef je maar te herinneren aan je eigen klaagzangen over Poolse en andere MOE-landen chauffeurs.

   In economische zin zit er geen verschil tussen arbeidsimmigranten uit MOE-landen (binnen de EU) en bijvoorbeeld economische 'vluchtelingen' uit China, Pakistan, Afganistan, Tunesië, Kongo, Ghana of zelfs Syrië en Irak.
   Het enige verschil is een emotioneel verschil voor hen die oorlogsgebieden komen; dat daarnaast voor hen geldt dat het economisch perspectief in het ontvluchte land momenteel geheel lijkt te ontbreken maakt het voor ons acceptabeler hen niet en anderen wel de toegang tot onze samenleving te ontzeggen.

   In een ideale wereld zou iedereen overal moeten kunnen leven, wonen en werken waar hij of zij dat zelf verkiest, en dat liefst op een wijze waar men zelf voor kiest, waar mogelijk met een goed sociaal vangnet waar iedereen naar vermogen aan bij kan/moet/wil dragen.

   In de praktijk van alle dag ligt dat soms toch wat genuanceerder...,
   • wil niet iedereen zich voegen,
   • is niet iedereen bereid zijn (sociale) steentje(s) bij te dragen
   • is het lastig om iedereen met iedereen te laten samenleven
   • zorgen sociale, culturele en religieuze gebruiken van de één onoverkomelijk onbegrip bij de ander.

   Samenleven is best lastig...
   en dus is het ook best goed te begrijpen dat niet iedereen staat te juichen bij de gedachte aan 'al die immigranten'...
   zeker als het mensen betreft uit een andere cultuur met andere gebruiken.

   Geen wonder dat sommige mensen daar zelfs een beetje bang van worden.
   Hoe slecht/dom verwoord ook...,
   je kunt het niet allemaal simpel afdoen als kulargumenten.

   Idealen zijn mooi...,
   de praktijk is vaak lastiger.

   Verwijderen
  2. Bang zijn voor het onbekende is best wel raar, ik zou dan willen weten of deze angst terecht is ja of nee. Zou ik dan een uitzondering vormen op een heel grote groep Nederlanders?

   Verwijderen
  3. Bang zijn voor 't bekende is meestal nog veel idioter.

   Verwijderen
 5. Ik zou zo zeggen VB, kijk eens naar de culturele achtergronden.
  Geen wonder dat deze mensen allemaal naar Duitsland willen, want daarmee kunnen ze Europa lam leggen.
  Kijken we naar ons eigen land, dan zien we steeds meer afgebakende eilandjes die bij het minste of geringste in vlam schieten. Gastvrijheid kent ook zijn grenzen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wim, een heel kromme gedachte dat deze mensen maar een doel hebben en dat zou zijn de samenleving ontwrichten. Waar blijft jou geloof en de kerk in deze discussie? word er niet zondags geleerd in de kerk dat je om moet zien naar je naaste? Of zijn vluchtelingen niet je naaste?

   Verwijderen
  2. Je maakt een cruciale fout VB. Ik ben geen voorstander van de Heilige oorlog. Lees nog eens het boek van Prediker over, daar staat in opgetekend voor wat voor gevaren we bedacht moeten zijn. De oorlog over het eerste geboorte recht tussen de zonen van Abraham is nog steeds niet voorbij.
   Dit is andere koek als toen der tijd de gastarbeiders, die de plaatsen gingen innemen van de emigreerde Nederlanders.

   Verwijderen
  3. Jij maakt een fout Wim, niet elke vluchteling is moslim, en niet elke moslim is radicaal. Het woord Jihad komt zelf in de hele Koran niet voor.In de Islam bestaat geen concept van 'heilige oorlog.' Over de hele wereld zijn miljoenen moslims, waarvan slecht in verhouding enkelen radicaal zijn en een Jihad willen. Een angst die ook volkomen onterecht is. Er zullen ongetwijfeld ook extremisten onder de Christenen zijn, maar dat maakt jou toch ook niet automatisch een extremist omdat je Christen bent? Overigens staat er in de Bijbel ook beschreven dat alle niet gelovigen moeten worden uitgeroeid.

   Verwijderen
  4. @VB

   in de Koran wordt wel degelijk gesproken over (de plicht tot) het voeren van een 'heilige oorlog'.
   De gelovige moet streven (=jihad) in zijn strijd (=vechten=qital) tegen de vijanden van God.

   Jihad (jhd) is een werkwoord geen zelfstandig naamwoord; In al zijn vervoegingen komt het wel degelijk voor in de Koran en ook in de Hadith.
   Maar de Koran is God's Woord maar dat woord kan niet zonder de uitleg uit de Hadith.
   In de Hadith geeft weer wat Mohammed dacht en zei of wat men aan hem toeschrijft.
   In de Hadith wordt de Jihad wel degelijk ook gebruikt als de Heilige Strijd waartoe de gelovige is verplicht.

   Wat je vervolgens onder de Heilige strijd moet verstaan is natuurlijk een tweede...,
   maar wat Mohammed zelf betreft kon dat in zijn tijd wel degelijk te vuur en te zwaard.

   Verwijderen
 6. VB, je hebt een andere Bijbel dan mij. De God waar ik in geloof sluit geen deuren,Hij opent alleen maar. of je nu gelooft in Hem of niet, je bent welkom in het huis van de Heer.Of je ook aan Zijn maaltijd mag zitten is niet aan mij. (grapje)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wim, bovenstaande werpt vanuit het geloof ook een heel ander licht op vluchtelingen toch? Als God niemand uit sluit, hoe kun je dan vluchtelingen uitsluiten?

   Verwijderen
  2. @Wim
   Mohammedanen geloven net als Joden en Christenen in de God van Abraham...,
   ze gaan daarbij zelfs zover dat zijn het bestaan van (de macht van) andere goden ontkennen.

   Jij gelooft dus waarschijnlijk in dezelfde god als al die anderen die zich overgeven aan Hem (zich geloven aan = overgave aan = islam)...,
   dat jij die god andere kwaliteiten toedicht dan anderen is wat jij wenst aan te nemen (waar je geloof/waarde aan hecht). Maar daarmee is jouw interpretatie van wat/hoe/wie God is niet per definitie meer of minder waar(devol) dan wat die anderen van Hem denken.

   Verwijderen
 7. Nu onze oudste dochter in België woont kunnen we een klein beetje meepraten over cultuurverschillen, ook al zijn die minimaal. Alles werkt hier (ik ben op visite en zit met mijn dochter in peerd.blogspot.be) net even anders en er is niet altijd evenveel begrip voor een buitenlandse economische "vluchtelinge" die de gebruiken niet kent. Zo dien je een huisartsconsult a contant af te rekenen (moet je wel geld bij je hebben). Om maar een voorbeeldje te noemen. Sommige huisregeltjes zijn in onze Hollandse ogen wat kneuterig en ik bemerk direct dat ik daar wat rebels wordt en de conciërge (ja, die bestaan hier nog) maar een zeurpiet.

  Ook in België is het Monumentendag morgen. Ik zal eens een lijstje deelnemende Leuvense monumenten opzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen