Teller

donderdag 10 september 2015

10092015

Gisteren werd er al over gesproken aan de bar, vandaag in het DvhN. De Eurohal bij Van der Valk in Zuidbroek is in beeld voor tijdelijke noodopvang van maximaal vierhonderd vluchtelingen. Dat maakte de gemeente Menterwolde gisteren bekend. Gekeken wordt naar de mogelijkheden bij de sporthal en het omliggend terrein van de hal. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente benaderd voor noodopvang en medewerking voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (azc). Plannen voor het azc komen later aan de orde omdat burgemeester en wethouders nog afstemming zoeken met de partnergemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Het college laat weten constructief tegenover het verzoek van het COA te staan. En volgen nu gespreken, allereerst over noodopvang.

21 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, gemeente Slochteren had een asielzoekerscentrum in Siddeburen. Wat er nu in zit is mij onbekend. Hoewel overnachten in de hallen van vdV lijkt mij geen pretje, zeker nu de winter voor de deur staat en de regen en de kou toeslaan. Volgens mij gaat het behoorlijk uit de hand lopen, want als je de uitlatingen hoort van deze doelgroep, denken ze in een gespreid bedje te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mogguh lui.

  Het AZC in Siddeburen is al voor onze komst gesloopt, weet dus niet wanneer precies. Er was veel weerstand in het begin, maar ook bij het einde. "Het zijn onze asielzoekers". In het begin was er een hoop gedoe, mensen moesten wennen aan elkaar en aan onze mores, maar daarna viel het, voor zover ik weet, erg mee.
  Dat gespreide bedje schijnt ook mee te vallen: Ze willen een nieuw leven opbouwen, zijn gewend om heel hard te werken voor weinig en vanuit een bepaald doel. Zou voor hier helemaal niet zo slecht zijn.
  Wat de VdV-plannen betreft: Kou is wel een oplossing voor te bedenken.
  Voor dat uit de hand lopen ben ik niet zo bang: Ook de afgelopen jaren zijn er in MW wel dingen "uit de hand gelopen". Op allerlei vlakken en geledingen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gisteren....las ik een stelling op Menterwolde info.....ben me rot geschrokken van de reacties! Wat men deze mensen toewenst..dat is echt schandalig! Medemensen die gaskamers toegewenst worden( of dit op facebook of Menterwolde info was betwijfel ik)...Ik schaam me soms...dat er in Menterwolde mensen zo radicaal zijn...!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. @Anja
   wie zegt dat al die reagurende radicalen...
   • allemaal Menterwolmers zijn / hier wonen/werken;
   • de te heet opgediende soep eten zonder haar eerst wat te laten bekoelen;
   • niet een heel klein hartje hebben dat gemakkelijk 2-keer past in de bek waarmee zij zichzelf met al die uitgekraamde onzin overschreeuwen.

   Angst is een slechte raadgever…,
   desondanks luistert men wel te vaak, te veel en te graag naar haar raad…;
   Wanneer men dergelijk ondoordachte raad opvolgt laten de gevolgen zich raden.
   Trek het je dus aan dat mensen zo denken en doen...,
   maar laat je er niet door leiden...,
   trek j eigen (betere) plan...,
   met een beetje succes doe je al die schreeuwlelijkerds al snel jun eigen woorden eten.

   Dat alles doet niets af aan het feit dat het lastig is wanneer zovelen hier hun toevlucht komen zoeken, alles en iedereen op goede wijze op te vangen zonder daarbij zowel hen als ons te kort te doen en in eigen waarde te laten.

   Verwijderen
 4. Ik denk dat niemand wil ruilen met welke vluchteling dan ook. Wat Anja zegt heb ik niet gelezen, maar kan er met mijn volle verstand niet bij dat er lieden zijn die zo denken. Hoorde wel op Radio Noord dat er mensen zijn die zich storen omdat FC Groningen gratis kaartjes voor asielzoekers beschikbaar heeft gesteld. Vraag mij af of ze er interesse in hebben, maar hoe kun je daar nu moeite mee hebben? Wel Voorzie ik problemen als de stroom vluchtelingen nog groter wordt met de opvang. Hoe het moet, heb daar geen pasklaar antwoord op, maar mensen aan hun trieste lot overlaten is onmenselijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 't I s maar waar je 'jaloers' op wilt zijn...;
   Ik denk er uiteindelijk meer mensen zijn die een bezoekje aan een wedstrijd van de FC in de Euroborg ervaren als enigszins sadistische straf...,
   dan het aantal dat er werkelijk van kan/wil genieten.

   Verwijderen
 5. Om terug te komen op mijn reactie..een aantal van die mensen..ken ik..en weet ik zeker dat het Menterwolmers zijn!...En het is verschrikkelijk wat er gezegd wordt...<a href="https://decorrespondent.nl/3328/15-vragen-en-antwoorden-voor-wie-de-draad-kwijt-is-in-het-vluchtelingendebat/305208437248-13d76764>
  Ik raad mensen aan om dit ook eens te lezen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Anja,
   bovenstaande geldt uiteraard de Facebook reaguurders waar je het eerder over had.

   Verwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. .< a href="https://decorrespondent.nl/3328/15-vragen-en-antwoorden-voor-wie-de-draad-kwijt-is-in-het-vluchtelingendebat/305208437248-13d76764//">

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat ik dat stuk in de correspondent al gelezen heb, en gaandeweg het artikel wordt er weer ouderwets op je geweten gespeeld. En ja, het is verschrikkelijk dat er mensen in gammele bootjes verdrinken, maar dat maakt iedereen toelaten niet automatisch de beste oplossing.

  Als je een aantal van die mensen kent, dan zou ik zeggen, ga dan met ze praten als politicus. En dan niet om ze te overtuigen, maar om er achter te komen waarom ze zo denken.

  Een simpel voorbeeld: van Nu.nl: Jesse Klaver (GroenLinks) wijst erop dat vrouwen in de kampen vrezen voor verkrachtingen.
  Als dat zo is, dan kan ik me voorstellen dat je niet erg op deze mensen zit te wachten als je jonge dochters hebt.

  En verder wordt vaak geroepen dat extremisme voortkomt uit slechte economische omstandigheden, geen kansen op de arbeidsmarkt, niet mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving. Een voedingsbodem voor salafisten.

  Welke economische kansen hebben deze mensen hier, die de taal niet (of gebrekkig) spreken en niet de juiste (Nederlandse) diploma's hebben ? Wat voor banen zijn er voor hen ? Industrie hebben we niet meer, de landbouw is gemechaniseerd en voor de rest zoekt elke werkgever een 18-jarige HBO-er met 10 jaar ervaring (en via het uitzendburo, want een vast contract geeft te veel risico.)

  Logisch dus dat mensen nogal wat beren op de weg zien met de aantallen die nu verwacht worden, en absoluut geen enkel zicht op een einde van de oorlog(en) in het Midden-Oosten. En de grens tussen vluchtelingen en gelukszoekers vervaagt steeds meer, als je na drie jaar in een veilig Turkije op een bootje stapt, vlucht je dan nog steeds voor de oorlog ?

  Zo maar eens wat dingen om ook over te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik wil niet op je gemoed werken. Dit is ook keiharde werkelijkheid! En ja, ik heb ook een partner die al bijna 2 en half jaar werkloos is..maar om nu te stellen dat als er vluchtelingen komen de kansen voor Nederlanders verminderen, de economie verslechterd..en dat er alleen maar extremisten en verkrachters naar Europa komen is mij veel te kort door de bocht! Ja, ik snap de angst..maar wordt die niet flink aangewakkerd? Als ik de stellingen op de diverse media zie...dan gaan mij de haren recht overeind staan! De formulering..is mijns inziens al fout! Maar ieder zijn mening..ik sta open voor hulp aan vluchtelingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er zit ook nog wel iets tussen zwart en wit en dat heet grijs. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die stellen dat er alleen maar extremisten en verkrachters naar Nederland komen (zelfs Jesse Klaver niet). Net zoals er niet alleen maar hardwerkende slachtoffers naar Nederland komen.

  Zowel de angst als het schuldgevoel wordt flink aangewakkerd. In elk geval levert een (tijdelijk) AZC in Zuidbroek werkgelegenheid op, dus ook kansen voor je partner.

  Meer werkgelegenheid dan windmolens.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. WIndmolens is mijn partij PvdA altijd al tegen geweest! We strijden nog steeds! Lobbyen richting tweede kamer...kortom..we zullen ons daarvoor blijven inzetten! Wij hebben vanaf het begin tegen gestemd..je zult geen vergadering of stuk zien waarin we voor gestemd hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee Anja. je laat je uit de tent lokken door een lokale populistische kankeraar die het op listige wijze voor elkaar krijgt ons te laten denken dat de vluchtelingen verkrachters zijn, zonder dat hij dat gezegd heeft. Dat dat AZC in Menterwolde hooguit goed is voor de werkgelegenheid, en terloops dat die werkgelegenheid beter is dan bij windmolens. Goebels had het hem niet verbeterd.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. @Frans

   wie een wekker hoort...
   is niet altijd (even) wakker.

   Verwijderen