Teller

vrijdag 25 september 2015

25092015

De gemeenteraad wil snel een nieuwe naam voor de toekomstige gemeente las ik in het DvhN. GroenLinks, VVD, PvdA en CDA dienden daartoe gisteren tijdens de raadsvergadering een motie in. Volgens de partijen is het in het belang van de inwoners dat er zo snel mogelijk een nieuwe naam komt. Daardoor kunnen ze er vast aan wennen en kunnen ondernemers en lokale overheden bij bijvoorbeeld reclameen promotie-actviteiten inspelen op de naam. De indieners van de motie denken dat de betrokkenheid van de inwoners in de drie gemeenten daardoor ook versterkt wordt. Ze willen dat inwoners zelf namen mogen voorstellen. Een groep deskundigen moet daar een keuze uit maken en de definitieve naam kiezen. Het is de bedoeling dat voor 1 januari 2016 een stappenplan aan de drie raden wordt aangeboden, waarin bouwstenen staan voor het bedenken van een naam. De motie werd ondersteund door alle andere raadsleden en door het college van burgemeester en wethouders. In Hoogezand is eerder een dergelijke motie aangenomen.

Appie denkt: Een nieuwe naam bedenken? Waarom niet kiezen voor een bestaande naam die al een zekere landelijke bekendheid heeft. Maak een keuze tussen Slochteren of Hoogezand. Een naam waar Groningen in voorkomt kan ook, bijvoorbeeld Midden-Groningen of Centraal-Groningen, maar niet zoiets als Menterwolde, want in Drenthe weten ze nu nog niet waar dat wel niet mag zijn, laat staan in de rest van Nederland.

17 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, ik dacht dat de naam van de nieuwe gemeente Compagnie werd. Denk niet dat Slochteren blij zal zijn met deze naam, doet teveel denken aan het veen. Slochteren heeft al een gebied t'Roege Wold, maak er nu maar van t`Roegeveld. Zoals Drenthe het Noorderveld kent.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. maar Groot-Slochteren of Slochterveld is gemakkelijker te duiden...,
   wat weer handig is voor streekpromotie/marketing.

   Wold-Oldambt zou ook geen kwaad kunnen om duidelijk te maken dat er meer Oldambt is/was dan Winschoten alleen (maar zo,n naam valt historisch weer wat moeilijker te lijmen aan HS en Sl).

   Verwijderen
 3. SiKo, had ik je ingeschat als een serieuze vent, blijkt dat mijn inschattingsvermogen ook niet meer wat het is geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ab,
   heel serieus...,
   de grond trilt hier...,
   en we liggen (grotendeels) in de wolden van Duurswold/Fivelino en en Wold Oldambt.
   Het feit dat het hier trilt (door gaswinning in/uit het Slochterveld ) is iets wat je ook politiek en marketingtechnisch kunt uitbuiten door het in de naamgeving te verwerken.

   Dus nu een politiek-strategisch gekozen naam is helemaal zo dom niet...
   en aangezien heel Nederland nu weet dat het in Groningen trilt/beeft is de geografische herkenbaarheid voor zo'n nieuwe (fantasienaam) waarschijnlijk best redelijk (zo niet bovengemiddeld) groot.

   Bevingwolde kan natuurlijk ook.

   Verwijderen
 4. Ik snap je zorgen niet Appie.

  Als plaatsnaam bekender blijft wat dan?

  Zuidbroek blijft Zuidbroek.Tja als onderdeel van....

  Ik zeg nooit dat ik in Menterwolde woon.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat het een goede zaak is om mensen nu al te betrekken bij de herindeling. Als er een naam uitkomt die mensen aanspreekt, dan kan het niet anders dat men zich langzaam verbonden gaat voelen met de nieuwe gemeente. Compangnie is een naam die voor een groter gebied bedoelt was. Te weten, Hoogezand Sappemeer, Menterwolde, Veendam. en Pekela...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Compagnie is ook de aanduiding voor veel andere gebieden in Nederland (Gorredijk, Nieuwleusen, Drenthe, de Limburgse/Brabantse Peel en nog andere plaatsen/plekken)...,
   als 'Hollander' zoek ik dat niet zeker niet juist in 't Groningse.

   Verwijderen
  2. Zo'n nieuwe naam is vooral leuk voor marketingbureaus...
   en mogelijk om de onderlinge sentimenten binnen de fusiegemeenten in de hand te houden omdat sommigen zich dan mogelijk iets minder opgeslokt zullen voelen door de 'buren'/'boze-buurgemeente'.

   Maar het handhaven van een bestaande bekende naam, al dan niet met toevoeging, is uiteindelijk een stuk beter voor de herkenbaarheid.
   Om die reden denk ik dat (Groot-)Slochteren een prima naam zou zijn en op zich niet veel weerstand hoeft op te roepen, en bovendien nog het landelijke noch het meer stadsere/industriële karakter van delen van de gemeente buitengewoon benadrukt.

   Verwijderen
  3. SiKo, zo ken ik je weer. Dit komt in de buurt bij wat ik vanmorgen zei. Maar ik begrijp dat je graag een afwijkend standpunt inneemt dat afwijkt van een kroeghouder zonder papieren en ook nog virtueel. Mijn voorkeur heeft een naam waar Groningen of Slochteren in voor komt. Heb nog geen argumenten gezien die mij op!andere geda hten brengt. Blijf echter vrezen voor een fantasienaam.
   John, het gaat niet om wat jij of ik zeggen waar wij wonen, er moet een nieuwe gemeentenaam in de markt gezet worden zoals anderen ook al hebben verwoord.

   Verwijderen
  4. Ik zet Menterwolde niet in de markt en Slochter-gat ook niet.

   Verwijderen
  5. Ab,
   i zou absoluut niet willen kiezen voor een naam waar het 'woord' groningen in voorkomt...,
   zou een echt en slecht zwaktebod wezen.

   Maar aangezien een naam (groot)Slochteren bestuurlijk geen kans maakt kies ik toch voor een prikkelender naam als Trillingwolde.

   Verwijderen
 6. @Appie, Trillingwold(e) is echt zo gek nog niet. erg veel plaatsnamen zijn in het verleden aan een plaats toegekend omdat het de streek goed omschreef of aanduide. niet erg ver van huis heb je direct al kostverloren, en het klopt, het is hopeloze grond. Toxopeus is er op kapot gegaan. dan hebben we het zuidveen, noordveen, de dam in de munte, de dam in de amstel het rottepolderplein en ga zo maar door. het trilt hier best wel eens, dus maak daar gebruik van.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schuddewolderzandmeerbroek...
  of nog iets langer...,
  Schuddewolderzandmeerbroekerdamweide.

  Volgens mij de langste gemeentenaam (in een woord) van Nederland...,
  sta je gelijk in de recordlijstjes...
  en de lading dekt alle fusie-gemeenten:
  Slochteren => gasbevingen in schuddend Duurswold => Schuddewolde
  Hoogezand-Sappemeer => zandmeer
  Oosterbroek/Menterwolde => broek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schuddewolderzandmeerbroekerdamweide

   => plus dam voor Muntendam
   en weide voor Meeden

   Groninger zou zijn:
   Schuddewolderzandmeerbroekerdammieden

   Verwijderen