Teller

vrijdag 6 november 2015

06112015

De SP-fractie in de gemeenteraad van Menterwolde heeft het vertrouwen in coalitiegenoten Kritisch Menterwolde en Menterwolde Gewoon opgezegd is te lezen in het DvhN vandaag.
SP-fractievoorzitter Joyce Veendorp hield in de eerste termijn van de vergadering een warm pleidooi om het imago van Menterwolde op te poetsen. Volgens haar worden veel plaatsgenoten op verjaardagsfeestjes met medelijden bekeken omdat in Menterwolde ‘altied wat’ is. En ook bij de toekomstige herindelingspartner Slochteren klonk onlangs felle kritiek op Menterwolde. ,,We hebben een serieus probleem in onze gemeente. Dat lossen we niet op door elkaar de tent uit te vechten’’, zei Veendorp. ,,We moeten ophouden met een spektakel te maken van de raadsvergaderingen.
Des te opmerkelijk, dat juist zij voor spektakel zorgde, door tegen het einde van de vergadering aan te kondigen dat de SP het vertrouwen in de coalitiepartners Menterwolde Gewoon en Kritisch Menterwolde opzegde. Een toelichting kwam er niet. Veendorp vroeg in een adem om een schorsing en liep weg. Na de korte schorsing nam burgemeester Rein Munniksma het woord en legde nog eens uit dat het vaststellen van deze begroting slechts een goedkeuring is van een ‘werkdocument’. ,,Pas over zes maanden stellen we de dan sluitende begroting 2016/2017/vast.’’ Daarmee gingen alle partijen, de SP voorop, akkoord. ,,Het is voor het eerst sinds lange tijd dat deze raad unaniem met iets akkoord gaat’’, stelde wethouder Roelof Vos (Menterwolde Gewoon) verheugd vast.
Maar hoe het nu verder moet met het college van burgemeester en wethouders? ,,Wij hebben de begroting wel goedgekeurd, maar dit college is nu demissionair’’, aldus Veendorp. ,, Wij vinden dat Kritisch Menterwolde en Menterwolde Gewoon niet constructief waren in het college. We gaan in gesprek met PvdA, GroenLinks, VVD en CDA over een nieuw college.’’ Wethouder Veenstra: ,,Ik moet dit nog even laten bezinken.’’ En haar collega Vos: ,,Volgens mij is het vertrouwen in de coalitiepartijen opgezegd, maar niet het vertrouwen in het college.’’

Appie denkt:  Zal wel weer een gezellige boel worden op het gemeentehuis. Ook coalitiepartijen die het eigen college het vuur aan de schenen gaan leggen, is wat ik in het "veld" heb gehoord. Was Delfzijl jarenlang een dankbaar object voor het journaille , Menterwolde heeft die rol met verve overgenomen. :(
Dat waren de regels waar ik gisteren mee opende. Dat is uitgekomen dus. Soms had ik het idee dat het pleidooi van Joyce Veendorp geschreven was door Lian Veenstra. Het zal wel niet, dan zal het kunnen komen door de kaderopleiding die de SP geeft.
Als de SP nu een coalitie aangaat met de oppositie, betekent dat er drie wethouders op wachtgeld gaan. Mocht Batelaan terug komen, dan is er nog een negatief saldo van twee. Door met drie wethouders verder te gaan, kan er nog één "winst" geboekt worden. Welke partij mag die wethouder dan leveren? Dat zal de PvdA worden.GL en CDA geven dan gedoogsteun aan het nieuwe college. Niet iedereen blij, maar het is een oplossing.
Het kan zo gaan, maar het is en het blijft nog een poosje Menterwolde natuurlijk, dus ook ik laat mij verrassen. 

18 opmerkingen:

 1. De vorige keer leek mij een zakencollege de beste oplossing om ons goed op te laten gaan in de nieuwe gemeente.
  Ik denk nog steeds dat 2 goede, niet-partijgebonden bestuurders, de klus moeten klaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Menterwolde zoekt naar bestuurders die de regels van het spel goed kennen en uitvoeren. Zoals het nu gaat lijkt het wel een kleuterklasje, en dat ondanks de gele kaart van de gemeente Slochteren. Hoe dan ook ze prijzen zich uit de markt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Even heel strikt de wet volgend...
  en niet de gewoonlijke invulling ervan:

  Binnen het dual-bestel wordt het college van B&W, meer in het bijzonder de wethouders, weliswaar door de Raad aangesteld...
  maar dit gebeurt ongeacht of daar een raadscoalitie(-program) aan ten grondslag ligt of niet.

  Binnen datzelfde duaal-bestal opereert het College vervolgens zelfstandig totdat de Raad het vertrouwen opzegt en het College naar huis stuurt.

  Dus behalve een gebrek aan vertrouwen tussen de coalitiepartners is er weinig aan de hand...,
  tenzij een meerderheid van de Raad, in- of ex-clusief de ruziemakers, het College alsnog opdoeken.

  M.a.w.:
  College noch Raad hebben een raadscoalitie nodig om voort te doen zolang de Raad het college niet naar huis stuurt.
  En zonder coalitie verdergaan is misschien wel zo raadzaam in de ze raadssamenstelling...;
  gewoon elkaars goede plannen steunen en de slechte verwerpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met andere woorden: strikt te wet volgend heeft de SP-fractie alleen zichzelf buitenspel gezet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij heel Menterwolde Jan.

  Hoe geloofwaardig is de politiek hier nog.

  Gewoon Menterwolde haalde de landelijke pers met de klokken opruimen

  Nu is SP aan de beurt....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. verDENKink

  zonder luiklokken geen klokkeluiders

  BeantwoordenVerwijderen
 7. SiKo lijkt gelijk te krijgen. Zowel onze waarnemend burgemeester (voor wie Menterwolde geen rusthuis blijkt) als de fractievoorzitter van de SP uiten zich in de media alsof het college aan de kant is gezet.

  Rene Beishuizen schrijft op Menterwolde.info: "Zoals gisteravond gemeld gaat de SP - goed voor 3 raadszetels - komende week met de oppositiepartijen CDA, GroenLinks, PvdA en VVD praten over een nieuw te vormen college. De verwachting is dat het nieuwe college al komende week rond is."

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dan: kan SP die rol zomaar opeisen? Kunnen MG en KM niet een andere partij uitnodigen om in te stappen in het college?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jan, dat kunnen zij, maar je denkt toch niet dat het voor de oppositiepartijen een verrassing was. Denk jij dat er voordien geen informele gesprekken zijn geweest?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat weet ik niet Appie.
  En jij denkt dat die de rijen gesloten hebben tijdens die informele gesprekken?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk dat speculeren....hahahaha, en nee geen informele gesprekken...en ja MG en km zouden ook kunnen uitnodigen maar nog niet gedaan. Ons standpunt kennen ze. Dus PvdA valt af....we gaan het zien deze week, eerst heeft ons fractie overleg met haar steunfractie en adviseurs... Net zoals alle andere partijen met hun fractie en steunfractie moet overleggen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jan, ik denk niet dat ze de rijen gesloten hadden, maar contacten zijn er op de een of andere manier geweest. Vier weken lang boterde het al niet tussen de coalitiepartijen en in de wandelgangen komt men elkaar tegen. Misschien niet officieel informeel, hoe verzin ik het, maar niemand maakt mij wijs dat het een donderslag bij heldere hemel was. Ook Anja niet. Hoe zijn anders de woorden te verklaren van Joyce Geen dorp, die verwacht dat men er vlot uit is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veendorp moet het zijn. Voorkeurspelling. :(

   Verwijderen
 13. Avond, tja mss is dit wel een goede oplossing van Menterwolde wat ik gehoord heb via rtvnoord.

  1e Noord en Zuidbroek gaan naar HS & S.

  2e Muntendam verrijst baar Veendam.

  3e Meeden sluit zich aan bij Oldambt.

  Volgens mijn inzien lijkt mij dit de beste oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ceer, ik stem voor, maar het schijnt dat men de huidige gemeentegrenzen wil aanhouden bij de herindeling. Jammer, want de fouten uit het verleden kan men nu herstellen. Blijft wel het probleem bruidsschat of beter wellicht het negatieve saldo. Hoe die te verdelen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is dit aan de Raad, maar nogmaals op z'n voet verder leven kan gewoon niet nog doorgaan......

   Verwijderen
 15. Appie, er is heus wel eens met elkaar gesproken...maar niet over dit onderwerp. Niet zoals jij het stelt. Wel op de avond zelf. Maar dat was ook omdat MG en KM vaak overleg hadden zonder SP...het was een rare avond...

  BeantwoordenVerwijderen