Teller

dinsdag 24 november 2015

24112015

Ik las in het DvhN dat  de colleges van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde en de stuurgroep herindeling het herindelingsontwerp HSSM goedgekeurd hebben.
De burgemeesters en wethouders van de huidige gemeenten verklaren daarin officieel dat ze willen samenwerken om vanaf 2018 één nieuwe gemeente te vormen. Daarmee is deze herindeling nog niet definitief. De gemeenteraden van de drie betrokken gemeenten moeten het ontwerp in de raadsvergaderingen van december vaststellen. Daarna krijgen inwoners, organisaties, bedrijven en andere belanghebbenden acht weken de tijd hun licht te laten schijnen over het voorstel en eventueel zienswijzen in te dienen. Accountantsbureau BDO heeft een onderzoek gedaan naar de financiële situatie van de herindelingspartners. Met name in Menterwolde is die niet rooskleurig. BDO doet in het ontwerp aanbevelingen om desondanks financieel gezond aan de nieuwe gemeente te beginnen. De colleges moeten die aanbevelingen omzetten in voorstellen, die ze vóór april aan de gemeenteraden moeten voorleggen. Nadat de zienswijzen, de ideeën die bij inspraakactiviteiten zijn ingebracht en de nieuwe naam in het ontwerp verwerkt zijn, volgt in april het herindelingsadvies. Dat moet door de raden en vervolgens door de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken worden goedgekeurd.

22 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, toch goed nieuws en de raden springen wel bij Appie.......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen, het is nog niet definitief! Maar er zijn al wel taken overgeheveld naar H/S en Slochteren, dat volgens mij niet meer terug te draaien is. Denk alleen maar aan de vuilnis ophaaldiensten. Ik ben nog van de tijd dat afspraak, af spraken zijn en als daar een tijdslimiet ingesteld wordt vanaf die tijd de verandering ingaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Appie, ik denk dat voor Schollema alle opties open liggen, inclusief herstel van het vertrouwen tussen de coalitiepartijen onderling.En zoals ik vorige week al stelde, is dat de meest constructieve oplossing die tot een stabiele en geloofwaardige raadsmeerderheid leidt.

  In het belang van de bevolking en continuïteit van het gemeentelijk apparaat moet dit college naar mijn idee zijn werk kunnen afmaken. En over twee jaar netjes de stekker eruit halen.

  De negatieve krachten heb ik ook genoemd. Ik maak wel onderscheid tussen de aanstichters van de onrust en de mensen die zich laten opjutten.

  Ploeger draagt de grootste verantwoordelijkheid voor de huidige impasse. Hij heeft ook eerder niet getoond iets van loyaliteit te begrijpen. In mijn ogen is hij de grootste politieke autist in het Menterwolder gebeuren. Met dikke dossiers en feitelijke dossierkennis, maar zonder de sociale en didactische vaardigheden en - zoals ik hem heb leren kennen - de grote lijn graag opofferend voor de details. Vooral iemand die zich altijd laat leiden door het belang van zijn eigen agende en zijn eigen politieke overleving. Oninteger en naar mijn idee chantabel, altijd bereid zijn oren te laten hangen naar the powers that be. Soms denk ik zelfs dat hij nog bij deze en gene in de schuld gaat. Hij gaf de dolkstoot in de kwestie Liemburg. En in Zuidbroek was hij de uitvoerder van het plan Nieland, dat probeerde Tepper en Bogor te mangelen met behulp van Wollerich en diens criminele vriendjes van de HISO BV.

  Swarts draagt eveneens een grote verantwoordelijkheid door zich te laten opjutten en zijn coalitiepartners af te serveren. Ik heb hem leren kennen als een man die vatbaar is voor druk van buitenaf en ook in die zin chantabel. Vincents vertrek heeft hem naar mijn idee te veel speelruimte gegeven. En ik vraag me af of dit wel in het belang van zijn partij is of dat er net als vroeger ook andere belangen spelen.

  Ja, en dat brengt me dan naar de PvdA. Waarom blijven schieten op het college, blijven zagen aan de poten van het meest populaire ex-partijlid Jan Velthuis. Ook daar zie ik ondanks Anja's blijmoedigheid vooral oude koeien.

  Natuurlijk, Menterwolde Gewoon had zich niet moeten laten opjutten. De mannetjesputterstoon die hier af en toe van achter de fractietafel wordt geuit, doet de sfeer ook geen goed. GL en CDA draaien zich in alle bochten om constructief oppositie te bedrijven en toch loyaal te blijven aan hun mede-oppositieleden. Niet handig. De VVD heeft af en toe VERSCHRIKKELIJK GELIJK, maar draagt ook een stuk medeverantwoordelijkheid door te hard te roepen, niet altijd gelijk te hebben en een te grote broek aan te doen. En tenslotte de collegeleden, ach ja, verschil in kwaliteit moet er zijn, lastige karakters zijn er ook; ook daar een doses oud zeer en lange tenen (Siersema).

  Maar in mijn ogen moet de klus worden afgemaakt. En moeten de adviseurs en opjutters achter de schermen, de erfgenamen van het Nieland-Boddema-tijdperk zo snel mogelijk worden afgeserveerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Appie,ik hoop dat er bij de provincie en ministerie mensen zitten die inzien dat Muntendam bij Veendam hoort te komen. GJ.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Otto, denk dat jij het aardig goed in de smiezen hebt hoe het zit, en aangeeft hoe de hazen lopen. Klus afmaken is het beste, maar of dat in harmonie gaat lukken? Ik heb er geen vertrouwen in, en jij ook niet als ik het grootste deel van je betoog bezie.

  GJ, helemaal mee eens, maar ik heb begrepen dat men geen "oude gemeenten" wil splitsen. Bij de vorige herindeling heeft men de fout al gemaakt. Volgens mij nu de kans om dat te herstellen. Meeden kan dan bij Oldambt of ook bij Veendam.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. GJ, dat is een totaal gepasseerd station. Het opsplitsen van bestaande gemeenten is een kostbare operatie, waar de burgers voor moeten dokken.

  Samengaan met Veendam is eveneens een gepasseerd station. Ook daarvan is Ploeger een van de hoofdverantwoordelijken, maar ook ijdeltuit Van Zuijlen heeft daar veel goodwill verknald.

  In 1990 had het allemaal anders gekund. Maar toen zat Muntendam nog in de anti-Veendam-mood en gokte Oosterbroek op het verkeerde paard van de zelfstandigheid. Dat gaf de architecten van de nieuwe gemeente (Nieland, Boddema en Hut) alle ruimte om - nadat ze elkaars nieren hadden geproefd - in stilte de ons-kent-ons-republiek Menterwolde voor te bereiden.

  Het wordt tijd dat de Menterwolders verantwoordelijkheid voor hun eigen lot nemen. Lessen trekken uit het verleden. Stoppen te praten met mensen die hun krediet al lang hebben verspeeld. Niet meer zwijgen over de lessen die we uit het verleden kunnen trekken. Stoppen bang te zijn voor oude koeien zolang de beren nog over de weg lopen. Je omdraaien als de schuinsmarcheerders je aanspreken, weglopen als ze proberen de show te stelen, de ze toegang ontzeggen als ze jouw feestje verstieren.

  De gemeenteraad heeft maar een keus: de schouders eronder, oppositie of niet, samen verantwoordelijkheid nemen voor de gemeente die je samen naar de rand van het faillissement hebt gebracht.

  En als de raad daar niet meer toe in staat is, einde verhaal, advies aan de CdK en de regering - gemeenteraadsleden wegens wanprestatie naar huis sturen, B&W onder strakke regie van hogere instanties de klus laten klaren. En nieuwe verkiezingen over twee jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. PS en ik wil wel even terugkomen om te helpen bij een eventuele handtekeningenactie met dat laatste doel. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wel heb ik ooit Schollema

  k dreumde vannacht
  van Trieneke en Meindert
  dij op n feestelke
  bieainkomst kwamen
  in Menterwolde

  zag veul bloumen, heurde koren
  dij t hoogste laid zongen

  zelt n veurbode wezen
  van duudelkhaid over
  t wel en wee van ons gemainte?

  24-11-15 Gré Rijskamp

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Alle Menterwolmer buitendienstmedewerkers staan inmiddels op de loonlijst bij gemeente Slochteren. Afval wordt opgehaald door Hoogezand-Sappemeer en Slochteren.
  Alleen al daarom kunnen we niet terug, lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De oppositie gaat met de SP in zee. Lian blijft wethouder en er komen twee van buiten. Waarschijnlijk worden die geleverd door de PvdA en de VVD, maar dat is niet zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. SP, nog 1 x en jullie hebben alle partijen in 1 raadsperiode weggestuurd. Ook deze coalitie zal de eindstreep niet halen.

  Sikko van Bruggen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij moet jij als geen ander weten hoe het echt zit Sikko, beetje zure reactie

   Verwijderen
  2. VB

   Niet zuur, maar realist. Maar jullie hebben nog 2 1/2 jaar om te bewijzen dat het ook anders kan

   Sikko van Bruggen

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
 12. Nou, dan had ik het toch bij het verkeerde eind. Krachttoer van Schollema. De VVD heeft hij in elk geval om gekregen. Nu hopen op wethouders van buiten om de oude koeien te ontwijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals mijn gedachten gaan verdwijnen deze oude koeien, ik denk dat deze mensen komen uit Hoogezand en Slochteren.

   Verwijderen
 13. naGEDAGte

  raadsleden van buiten,
  't zou ook zo gek nog niet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Of vertrouwen geven aan deze mensen...die deze zware niet leuke klus op zich nemen en hun verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan...dat wilde ik toch even kwijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 2 keer een breuk in anderhalf jaar Anja, geeft weinig vertrouwen, dat zul je moeten begrijpen.

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
  2. Maar je kunt wel nagaan, dat we dit goed overwogen doen! Maar wat was jouw oplossing dan? Wel graag ern die mogelijk is?

   Verwijderen
  3. College laten zitten en als raad pragmatisch en kritisch beleid beoordelen en (meerderheden vinden voor) goede voorstellen (((doen))

   Verwijderen
 15. Anja,

  Alle partijen kunnen in de oppositie, of coalitie, hoe je het ook wil noemen. 2 fulltime wethouders van buiten onze gemeente aantrekken, liefst niet-partij gebonden of van een partij welke geen zitting heeft in deze raad. Deze raad kan aan het college kenbaar maken waar men wil bezuinigen of juist niet. Daarna komt het nieuwe college terug bij de raad met een sluitende begroting. Wil een meerderheid van deze raad anders, dan alleen wanneer men zorgt dat er 100% dekking is. Anders pech voor de raad en kan het college aan de slag.

  Sikko van Bruggen

  BeantwoordenVerwijderen