Teller

woensdag 25 november 2015

25112015

Ik las in het DvhN dat Lian Veenstra (SP) wethouder blijft, zoals gisteren aan de bar al gemeld, en haar fractie gaat een coalitie vormen met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. Zij krijgt twee collega wethouders van buiten. Dat was steeds een harde voorwaarde van de VVD. De namen van deze twee maakt Schollema morgen bekend. Fractievoorzitter Markus Ploeger van Kritisch Menterwolde is gefrustreerd, maar ook gelaten over het resultaat. ,,Dat hebben we te respecteren. Er is vrijwel alleen met de oppositiepartijen gepraat. Vanavond kregen we te horen dat men de mogelijkheden onderzoekt voor een coalitie. Vervolgens moet ik in de pers lezen dat wij van die mogelijkheden worden uitgesloten. Wij hebben aangegeven wat onze voorkeur is: een zakenkabinet met alle partijen. Dat willen ze blijkbaar niet.’’ Ploeger vindt het eigenaardig dat niet alle nieuwe wethouders van buiten komen. ,,Dat dan juist mevrouw Veenstra blijft zitten, die financiën in portefeuille heeft, dat heeft niet onze voorkeur. Maar ik  ken de achtergronden niet.’’ Oud-wethouder Matty Siersema van Kritisch Menterwolde spreekt van een coup. ,,Ik heb drie weken geleden al tegen Jan Velthuis gezegd: ik heb het vermoeden dat ze ons willen wippen. Het is dus geen verrassing, maar natuurlijk wel een teleurstelling. Hoe dom kun je zijn? Had ons ons werk laten afmaken. Dit is jammer voor onze gemeente. Ze willen over twee weken een sluitende meerjarenbegroting hebben. Dit betekent dat er heel zware bezuinigingen komen.’’ Fractievoorzitter Hendrik Loots van Menterwolde Gewoon wilde niet reageren, oud-wethouder Jan Velthuis was niet bereikbaar.

12 opmerkingen:

 1. Goedemorgen,meestal kies je 3 wijze mannen om het schip weer vlot te trekken. Waarom 3 vraagje je misschien af, met een even getal loopt het mank. Dat zien we ook aan de uitslag van deze 'wijze' mannen. Ik ben het niet vaak met Otto eens,maar de rode lijn die door het geheel loopt kunje wel volgen. Zie de opening van deze ochtend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. geDAGte

  stook een vuurtje om je heen,
  and'ren laten vechten met liefst iedereen,
  maar blijf te allen tijden zitten op het eens verworven been.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als politiek Menterwolde beetje geloofwaardig wil zijn (met sluitende begroting) dan had Mw. Veenstra ook op moeten stappen.

  Ik noem dit arrogantie van de macht

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een sluitende begroting is iets ,wat de SP van begin af aan heeft gewild, alleen binnen het college was er verschil van inzicht over de manier waarop dit zou moeten. Heeft niks met geloofwaardigheid te maken. De financiële puinhoop is ook niet in 1,5 jaar tijd ontstaan dus Veenstra daarvoor verantwoordelijk houden is onzin.

   Verwijderen
  2. Binnen het college en binnen de coalitie.....

   Verwijderen
 4. Man man man wat een veranderingen allemaal. Verandering is het enige constante, dat blijkt wel weer.
  Tijd voor een peerdeborrel!

  Volgende week vrijdag in d'een of andere kroeg? Uurtje of 8?

  Wens eenieder een mazzelsmooie krachtdag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. een peerdeborr'l...
   of 'n peer borr'ls?

   Verwijderen
  2. Beiden! Goede malt en goed volk zijn in combinatie niet te versmaden! En ja, alles is relatief :)

   Verwijderen
 5. Dat Veenstra blijft zitten dat snapt Ploeger niet. Ik denk dat Ploeger dat wel snapt, maar hij het even gezegd wil hebben. Waarom? Vuur heeft zuurstof nodig, maar de fik gaat harder branden met olie erop.
  Ik denk dat het gewoon een een harde eis was van de SP dat Veenstra bleef, en daarmee de VVD haar harde eis over de streep kreeg, maar wel voor een derde afgezwakt wat de wethoudersposten betreft. Onderhandelen is geven en nemen, dus kon de VVD zich extra hard maken voor een sluitende begroting. Wat nog niet zo makkelijk gaat worden. We zullen zien.
  Voor de tweede keer moet Siersema als wethouder voortijdig het speelveld verlaten, mede dankzij haar partijgenoot Ploeger. Tenminste dat denk ik. Waarom? Omdat het in Menterwolde tot nog toe steeds meer om de poppetjes is gegaan, dan om het beleid. Ploeger lag het college het vuur aan de schenen, niet helemaal onterecht waar het de begroting betrof, maar anderen hadden wellicht het idee dat rancune het hoofdmotief was. Met zoveel oud zeer aan een tafel is het voor een ieder moeilijk om het echt nuchter en zakelijk te zien.
  Hoe gaat het nu verder? Ik denk, ja weer ik denk, want een helderziende ben ik niet. Wel heb ik een heldere kijk op dingen, dat zeg ik met enige zelfspot, om mij alvast wat in te dekken en geen hoongelach van de andere kant van de bar op te roepen. ;)
  Veenstra blijft, maar zal Financiën over moeten doen aan eentje van buiten. Zal ze misschien niet erg vinden, want de forse bezuinigingen en verhogingen van lasten zullen ook de mensen raken die voor een groot deel de aanhang van de SP zijn. Ontloopt ze meteen het verwijt in de raad van de nieuwe oppositie, dat ze als een blad aan de boom is gedraaid.
  Verder denk ik even niet, want de koffie is op, en Appie gaat weer doen waar hij voor is aangenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De beste stuurlui zullen wel weer aan wal staan...,
  dus er naar luisteren heeft geen zin...,
  maar herhalen kan natuurlijk wel:

  Laat toch het (oude) College gewoon zitten…
  en dan maar zonder formele 'coalitie' in de Raad voortdoen met een raad die er wel raad mee weet en dus gewoon haar werk doet.

  Gemeenteraden hebben geen coalities nodig maar moeten gewoon hun werk doen door…
  - het college kritisch te volgen…,
  - waar nodig het college bij te sturen…,
  - indien gewenst, middels (wisselende) meerderheden in de raad met eigen voorstellen komen waar het college het laat afweten/het niet meer weet.
  Scheelt bovendien mogelijk ook weer een hoop (wacht)geld.


  SiKo25 november 2015 13:06
  College laten zitten en als raad pragmatisch en kritisch beleid beoordelen en (meerderheden vinden voor) goede voorstellen (((doen)).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet niet hoe erg het is dat de wethouders van MG en KM weg moeten (nog los van het geld) ik vraag mij af of zij gaan (kan me niet aan de indruk onttrekken dat pluche lekker zit) maar vind het wel apart dat de wethouder van oa financiën (en die zijn niet rooskleuriger geworden) dan blijft.....
  Mis ik ergens iets?

  BeantwoordenVerwijderen