Teller

maandag 9 november 2015

09112015

Vrijdag is er een nieuw college in Menterwolde, voorspelde Swarts van de SP. Kan natuurlijk, maar ook de SP zal dan moeten inschikken. Meer bezuinigingen doorvoeren, dan de partij in de planning had. Was het niet de VVD die het college verliet, omdat men vond dat er meer bezuinigd moest worden? Iedereen zal er van overtuigd zijn dat er verantwoordelijkheid moet worden genomen, maar hoe ver wil men daar in gaan? Het kon wel eens moeilijker worden dan Swarts ons wil doen geloven. We zullen zien.

34 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, het lijkt wel een stoeltjesdans in en rond het gemeente huis. Lieve mensen doe nu gewoon het geen waarvoor je ingehuurd bent, en dat is op een waardige manier besturen. Zo doorgaan lost niets op en komen we als gemeente nog meer in de prut te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen... Vind dat Johan de Veer een mooi artikel geschreven heeft over Menterwolde in DvhN....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Roskam, ik had het gemist vanmorgen, maar leg het nu even op de bar. Uit het DvhN van Johan de Veer.

  In een donkere winkelstraat op weg naar een raadsvergadering
  vertelde hij over zijn opdracht. Slimme en betrokken mensen
  interesseren voor gemeenteraadswerk bij de PvdA. Het bestuur
  wilde af van de oude garde in toen nog de gemeente Winschoten. Als gerespecteerd partijlid en eigenaar van een gerenommeerd bedrijf, maakte hij een lijst en benaderde tientallen personen. Meer dan negentig procent bedankte voor de eer. De reden vond hij schokkend. Ze wilden niet geassocieerd worden met lokale politiek. De gemeenteraad werd gezien als een stelletje ruziemakers dat meer met zichzelf bezig is dan met het besturen van de gemeente. Daar wil je niet bij horen. Het geruzie heeft alles te maken met het veel te hoge ons-kent-ons gehalte in al die kleine politieke wereldjes. Een gang van het bestuur naar de oppositie wordt na verkiezingen niet zakelijk opgepakt maar te vaak als een persoonlijke vernedering ervaren. Het meest trieste voorbeeld is de gemeente Menterwolde waar de wil om er als lokaal bestuur samen iets van te maken, totaal is verdwenen. De gemeente zit met een enorm begrotingstekort en moet bezuinigen. In plaats van verstandige besluiten te nemen vechten ze elkaar de tent uit.
  Vorige week ontplofte de zaak en werd de coalitie van SP en twee lokale partijen opgedoekt. Nu moet de SP met de pet in de hand naar PvdA en VVD. Probleem is dat het in Menterwolde steeds dezelfde politici zijn die elkaar voor rotte vis uitschelden en weer beloven er het beste van te maken. Een rancuneuze kleine kliek die Menterwolde in zijn greep houdt. Er is vers bloed nodig. Menterwolde heeft behoefte aan politici die met verstand een gemeente besturen en niet onder de noemer van partijpolitiek hun persoonlijke vetes uitvechten. Het is niet te hopen dat Slochteren en Hoogezand-Sappemeer de geplande fusie met Menterwolde afblazen. Want reken er maar op dat geen gemeente in Oost-Groningen trek heeft in een herindeling met Menterwolde.

  Wil ik wel opmerken vanachter de bar dat Johan aangeeft dat de meesten niet geassocieerd willen worden met de lokale politiek. Hoe krijg je dan vers bloed. :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het plaatsen hier Appie....

   Verwijderen
  2. @Appie: Mes in de rug? Koppie kleiner maken? ;-)

   Verwijderen
  3. Jan, met grapjes de nare nasmaak van de Menterwolmer politiek wegspoelen. :)

   Politici met namen als Veendorp en Veenstra, kon je wachten op een veenbrand toch? Misschien kan een ware Krijgsheld eens voorop lopen in de strijd, er voor zorgen dat er een frisse Wind gaat waaien. Maar misschien ziet niemand meer de bomen door het Bos en kan het nog lang Duren voor alle neuzen dezelfde kant op gaan, want een Ploeger die kromme voren trekt, die kijk je zomaar niet recht.

   Verwijderen
  4. hahaha....prachtig gedaan Appie, hier word ik vrolijk van

   Verwijderen
  5. Ben ik even blij dat ik Ubels heet, kan Appie mooi niks mee hahaha

   Verwijderen
  6. Das können wir Appmans nicht Übel nehmen.

   Verwijderen
  7. Chris U, weer een politicus die mij onderschat, wat is dat toch? Daag mij niet uit. :) .... of beter :( ... want misschien kan ik er niets moois mee, maar wel wat ....anders.

   Verwijderen
 4. Wat ik bijzonder vind: Schollema wordt herhaaldelijk genoemd.

  Staat de huidige burgemeester wel voldoende boven de partijen? Heeft hij het gezag? Is hij de burggenbouwer? Want dat is wat nodig is in Menterwolde.

  Als tegenstellingen blijven bestaan dan is de kas leeg vanwege ziekte / wachtgeld etc...

  Er wordt nu alleen nog maar afgebroken...

  Het zou ook goed zijn dat iedereen die 10 jaar geleden een rol in politiek van Menterwolde had nu van toneel zou verdwijnen.

  Fijne dag iedereen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Appie, kleine correctie, de VVD heeft de coalitie niet verlaten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Chris, VVD is mede verantwoordelijk voor de puinhoop.

   Oude garde moet verdwijnen. Teveel oud zeer.

   Verwijderen
 6. John, zo makkelijk ismdat niet..deze mensen zijn gekozen door de burgers...die kun je niet zomaar aan de kant schuiven. Het gaar op volgorde kandidatenlijst....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Anja, hoe komt lijst tot stand?

   Gaat niet om toekomst van Menterwolde maar om de poppetjes op pluche.

   Niet alleen tussen partijen gedoe maat ook binnen partijen gedoe.

   Allemaal vanwege het eigen belang en niet het belang van Menterwolde.

   Verwijderen
  2. De kandidatenlijst en ik kan alleen voor de PvdA spreken, gaat als volgt. Het is een sollicitatieprocedure. Je solliciteert gewoon. Dus inclusief CV en motivatiebrief. Daarna wordt er uit deze kandidaten een selectie gemaakt en deze mensen worden uitgenodigd door de kandidaatstellingscommissie. Daarna kun je nogmaals uitgenodigd worden en de commissie stelt de lijst samen. Het is dus zo, dat er niet zomaar een lid plaats kan nemen in de Raad die niet op de lijst stond.

   Verwijderen
 7. Wat nu.....verder gaan..... dit dacht ik van niet, want als er 3 hanen gelijke strek zijn gaat dit niet lukken....

  Dus m.a.w. zal Meindert uiteindelijk de juiste keuze gaan maken, en hier ben volledig van overtuigt.

  Kijk wat ik eerder had voorgesteld.......jammer maar helaas, maar volgens mij gaat dit gebeuren..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. strek = sterk, nee beresterk natuurlijk wat politiek betreft dan natuurlijk hé :-).

   Verwijderen
  2. Het lijkt er voorlopig niet op dat Schollema gevraagd wordt (door de SP).

   Verwijderen
  3. Jan de SP is in verleden ook vaak eens de spoor bijster geraakt in Menterwolde......een partij die in volledig stukken is gescheurd, de wethoudster eruit gestapt en vervolgens naar de provincie gegaan nu weer wethoudster naar een andere gemeente verhuist.....

   Nee 't is moar goud dat ik m'n mond nait open scheur....:-).

   Verwijderen
 8. Afgezien van gekozen personen en volgordes op kandidatenlijstjes moeten mensen ook nog maar over voldoende bagage beschikken om raadslid of bestuurder te zijn.
  Er gaat - als het goed is - wel een paar jaar voorbereiding aan vooraf. Tijd die we in Menterwolde niet hebben....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zowel raadsleden als bestuurders geldt hier dat niet zozeer een gebrek maar eerder het teveel aan bagage het goede functioneren in de weg lijkt te staan.

   Verwijderen
 9. Als de SP samen met het CDA, VVD, PvdA en GL een nieuwe coalitie wil vormen, heb ik er heel weinig vertrouwen in dat die de eindstreep haalt. De SP haalt enkele maanden geleden een nieuwe coalitiegenoot binnen en gooit die even snel er weer uit. Dat geeft weinig vertrouwen in de toekomst. En SP, als jullie zo gemakkelijk coalitiegenoten binnenhalen en er weer mee breken, dan niet zeuren dat de wachtgelden die de gemeente moet ophoesten zo hoog zijn.

  Sikko van Bruggen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens Sikko, maar wat moet er dan gaan gebeuren om ervoor te gaan zorgen dat iedereen "tevreden" zal zijn.....

   Verwijderen
  2. Ceer

   Alle partijen in de oppositie en 2 fulltime wethouders, liefst niet-partijgebonden, met meer bevoegdheden aanstellen van buiten de gemeente en die orde op zaken laten zetten.
   Het is nl helaas met deze samenstelling van de raad niet mogelijk om zelf de gemeente te besturen

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
  3. Zo is het Sikko, maar goed ik ga op bed (gister)....vanavond m'n laatste ehbo les qua reanimeren weer gehad en morgenvroeg tegen 8.00.u. verwacht ik de Enexis hiervoor de deur....welterusten......

   Verwijderen
  4. De (politieke) eindstreep wordt altijd gehaald...,
   vroeger of later...,
   geheel of in stukjes...,
   maar niet altijd op een vooraf bepaalde datum.

   Verwijderen
 10. In het voorstel van Sikko zou ik er voor kiezen het woord oppositie te vervangen door coalitie. Met zijn allen ergens aan werken in plaats van tegenwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan,

   Oppositie of coalitie maakt weinig verschil. Als je als coalitiepartij je eigen college onkundig noemt of als je een nieuwe partij binnen 4 maanden weer wegstuurt.

   Sikko van Bruggen

   Verwijderen
  2. Tja, nu je het zegt: was het ook al niet SP-Menterwolde die de term "oppositie binnen de coalitie" introduceerde?

   Verwijderen
 11. Als je dan ook de oude garde vervangt...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wanneer je de juiste - bestuurlijk sterke en tegelijkertijd charismatische - personen op wethoudersposten neerzet heeft dit in mijn ogen een positieve invloed op allen. Dan draait ook de oude garde wel bij. Maar geef ze geen vinger....

  BeantwoordenVerwijderen