Teller

donderdag 8 oktober 2015

08102015

René Elsing en Elly Spieker uit Meeden en Wildervankster Janet Lenting denken dat er in het bevinggebied grote behoefte is aan onafhankelijk advies bij schadeafhandeling las ik in het DvhN. Daarom hebben ze onafhankelijk adviesbureau Soam Staarker opgericht. Het adviesbureau wil mensen helpen bij gesprekken met instanties of het (her)beoordelen van rapporten en documenten. ,,Uiteraard blijft de bewoner zelf aan het roer staan’’, zegt bouwkundige Lenting. Voor meer informatie: www.soamstaarker.nl.

16 opmerkingen:

 1. Goedemorgen, ik heb de tekst die ik geschreven had over dit onderwerp verwijderd. De woorden die ik gebruikte waren niet koosjer. Ook de schade experts van CVW zijn onafhankelijk, alleen ze doen een oppervlakkige onderzoek.
  Daar komt geen ladder of hoogwerker aan te pas, alleen een foto toestel,die op afstand opname's maakt.
  Helaas is het rapport van de schade exper wel bindend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wim, de schade-'experts' van CVW zijn allesbehalve onafhankelijk.
   Ze zitten met handen en voeten gebonden aan de schadeprotocollen zoals die zijn bedacht door de NAM.
   Daarnaast worden zij voor het beoordelen van de schades, of iets wel of niet bevingsgerelateerd is, ook nog eens 'geschoold' door de NAM.
   Daarnaast zijn er strikte richtlijnen opgenomen wat er wel en niet in een beoordeling mag worden meegenomen.

   Wat het kennisniveau van de diverse CVW-experts betreft; Zowel bouwkundig als qua geofysica schat ik het gemiddelde niveau niet al te hoog in als ik af moet gaan op onze ervaringen met de zogenaamd specifiek in monumenten gespecialiseerde experts.

   'on'afhankelijke contraexpertise
   Tot overmaat van ramp meent de NAM/CVW ook nog een een flinke vinger in de pap te moeten roeren bij de keuze en wijze van beoordelen van degenen die in geval van een meningsverschil op verzoek van de gedupeerde een contraexpertise mogen doen.

   Een aantal hoog/goed aangeschreven bouwkundig-experts/-bureaus die dit aanvankelijk graag bereid waren tot contraexpertise, weigeren dat inmiddels omdat zij zich in hun onafhankelijkheid te zeer gebreideld weten door dat wat de NAM hen 'toestaat' te beoordelen.
   Zouden zij zich toch te onafhankelijk opstellen dan kunnen ze er op rekenen dat er in het vervolg geen (betaalde) contraexpertises (of ander opdrachten van de NAM) aan hun zouden worden toegestaan.

   Het gaat zelfs zover dat in sommige gevallen contra-experts' vooraf van de NAM/CVW te horen (voorgeschreven) kregen dat zij onder geen beding zaken alsnog als A-schades mochten aanmerken als dit in een eerder stadium door de NAM/CVW-expert zelf was aangemerkt als B- danwel C-schade.
   't Is werkelijk te gek voor woorden.

   Overigens is het schaderapport pas bindend als beide partijen zich daartoe vrijelijk verbinden danwel de Rechter daarover een uitspraak heeft gedaan.

   ontbindende voorwaarden
   De bindende voorwaarden zoals NAM/CVW die aan gedupeerden plegen op te leggen zijn echter allerminst bindend aangezien door verschil van kennis en macht er niet zondermeer van uit kan worden gegaan dat partijen zich werkelijk vrijelijk verbinden.l

   Verwijderen
  2. Het is niet allen de NAM SiKo, ook de provincie en Heuvelman Ibbes spelen het spel dat zij niet aansprakelijk zijn.(dit in het geval van de reparatie aan de kade van het Winschoterdiep) Daar komt bij dat de eerst foto's haaarscherp gemaakt zijn, en als je de schade wil verhalen de daarna gemaakte foto onscherp zijn met als resultaat t'valt wel mee waar maak je je druk om. Dat heb je met die oude huizen.Kortom ik heb het helemaal met ze gehad.

   Verwijderen
  3. Wim,
   wie/wat/waardoor hebben/heeft/is de schade aan de kade veroorzaakt?
   Als Provincie noch Heuvelman de veroorzakers zijn dan zou het best eens logisch kunnen zijn dat zij derhalve ook niet aansprakelijk zijn.
   Echter is de schade wel door hen of onder hun verantwoordelijkheid ontstaan dan zijn zij waarschijnlijk tenminste toch deels aansprakelijk.
   Komt het echter direct of indirect door de gaswinning...,
   dan moet je niet bij hen maar bij de NAM zijn.

   Verwijderen
 2. Avond, tja overleg wat is dat of beter gezegd is nu op dit moment......volgens mij bestaat dit niet meer.......

  Als ik het bovenste verhaal lees.....

  Zonder overleg met de inwoners heeft de B.M. besloten voor de vluchtelingen dat er 200/300 mogen bivakkeren in de Topsporthal in Leek.....

  Oké een paar straten kregen vandaag bericht dat er mss per 12 oktober een paar asielzoekers kunnen komen 200 tot 300 man/vrouw.......

  Ik ben voor niemand bang en Simba ook niet :-), maar......je moet er niet aan denken dat er .........toch?

  Ik had trouwens even gekeken wat een asielzoeker p/j voor de staat kost......minstens € 26.509,00......, ja per jaar......geen wonder dat het voor de inwoners geld gaat kosten....., ach joh je hebt toch wel een mantelzorger....... bejaardentehuizen kun je vergeten zo als je het gehoord hebt bezuinigen, op je pensioen waar je meer als 40 jaren voor hebt geknokt......

  Ach ik hou op, want als ik m;n zin ga volgen dan ga ik de schijnheilige mannen/vrouwen een best pak op...........vul maar in.......

  Welk bedrag geeft staat uit aan asielzoeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik erg vind en het laatste bericht........

  Zakenman Hennie van der Most krijgt betaald voor de opvang van 1.200 vluchtelingen in zijn vakantiepark in het Drentse Oranje, ongeacht het aantal dat er uiteindelijk werkelijk komt. Dat levert hem zeker 6 miljoen euro op gedurende de drie jaar waarin hij zijn park verhuurt aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
  Dit blijkt uit onderzoek van NRC (€). De zaak is opmerkelijk omdat het COA en de gemeente Midden-Drenthe vanwege de onrust in het dorp het aantal vluchtelingen tijdelijk hebben gemaximeerd op 596 mensen. Dat betekent dat iedere opgevangen vluchteling twee keer zoveel kost als afgesproken.  5 TOT 9 EURO PER NACHT
  Van der Most krijgt voor 1.200 bedden betaald, achterhaalde NRC op basis van vergadernotulen. Andere ondernemers die zaken doen met het COA en asielzoekers huisvesten, vertellen dat de huurprijs varieert “van 5 tot 9 euro per nacht per persoon”. Dat betekent dat Van der Most ten minste 180.000 euro per maand zou incasseren, ruim twee miljoen op jaarbasis. Hij heeft een contract getekend met het COA voor de duur van drie jaar, met een mogelijkheid tot verlenging naar vijf jaar.

  De ondernemer noch het COA wil reageren omdat het gaat om “bedrijfsgevoelige informatie”. Eerder liet Van der Most al weten dat door de deal faillissement van het vakantiepark van de baan was.

  Vanavond vergadert de gemeenteraad van Midden-Drenthe over de vluchtelingenopvang. Buiten de raad en dorpsbewoners om hebben burgemeester en wethouders afgesproken dat er in Oranje maximaal 1.400 vluchtelingen komen. Het dorp zelf telt 140 inwoners. Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) erkende zaterdag in radioprogramma Met het Oog op Morgen dat het in Oranje niet goed is gegaan. Maar hij zei ook dat er afspraken zijn gemaakt over de aantallen en “die moet de gemeente nakomen”.

  Lees ook in NRC Handelsblad: Opvang is big business geworden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Big Business, of niet...,
   het doet niets af aan het feit dat de dagprijs per opgevangen persoon bijzonder laag is.
   Daarbij komt dat vd Most de komende jaren geen andere inkomsten (met hogere dagprijzen per persoon) kan verwachten.
   't Is dus waarschijnlijk gewoon een goede deal waarbij vd Most geen leegstand maar wel een vaste opbrengst krijgt; Hopelijk voor hem blijft er onder de streep, na aftrek van de vast/doorlopende kosten, nog wat over.

   Bedenk dat ook waar het gaat om grote bedragen omzet en winst twee geheel verschillende zaken zijn; Ook als je 10 miljoen vangt blijft er een verlies over als de kosten hoger zijn dan 10 miljoen.

   Dus vd Most vangt bij de geplande 1400 'gasten' grofweg €3,39 per dag/persoon (=> €2.000.000,oo/jaar)...,
   dat is echt niet veel voor logies in een vakantiehuisje op een park...,
   dat is zelfs bizar weinig...
   en het park gaat niet (nu al ) failliet.

   We kunnen enkel hopen dat de opvang overal zo spotgoedkoop kan worden geregeld.

   Verwijderen
 4. Las net dat de gemeente onder financieel toezicht komt. De centen zijn op. Ozb volgend jaar met 3.8% omhoog. Ik zou zeggen, eerst de centjes bij Wedeka even weer terug halen en dan praten we verder. Wat een competente lichten zijn het toch. Bizar kan wel janken. We konden het vorig jaar al aan zien komen. Lekker makkelijk de burger krijgt even weer de rekening gepresenteerd. Wat mij betreft schop je er maar eerst een wethouder uit. Scheelt gelijk een slok op een borrel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Na klaar.........


  MUNTENDAM - Gemeente Menterwolde komt onder preventief toezicht van de provincie Groningen te staan. Dit vanwege het oplopende begrotingstekort van de gemeente.

  Dat tekort is 1,3 miljoen in 2016 en zal oplopen tot 1,8 miljoen in 2018. Dat maakte de gemeente donderdagavond bekend tijdens een persconferentie.

  Niet prettig
  Wethouder financiën Lian Veenstra: 'Verscherpt toezicht is nooit prettig. Maar als je tot de constatering komt dat je alleen met kunst-en vliegwerk tot een sluitende begroting komt dan moet je eerlijk zijn. Niemand is gebaat bij mooi weerverhalen als iedereen ziet dat het regent.'

  Het vaststellen van de begroting gaat in overleg met de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. De plannen zijn om Menterwolde in 2018 met deze gemeenten samen te laten gaan in het kader van de herindeling.

  Redenen voor tekort
  De gemeente geeft drie redenen voor het ontstane tekort: Er zijn geen meevallers meer, de politieke turbulentie van het afgelopen jaar en de bezuinigingen vanuit het Rijk.

  Maatregelen
  De gemeente wil het begrotingstekort beperken door komend jaar de OZB voor woningen met 3,8 procent te verhogen. Verder wordt er bezuinigd op openbare faciliteiten als zwembaden en sporthallen.

  Er wordt in 2017 met 10 procent gekort op subsidies aan sportverenigingen. Ook wordt er gestopt met het geven van gratis zwemlessen.................

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Het niet hebben van meevallers...,
   is niet hetzelfde als het hebben van tegenvallers.

   En steeds de Zwarte Piet simpel doorschuiven naar Den Haag is wel erg makkelijk...;
   Als dat zondermeer zou kloppen zou je verwachten dat binnenkort alle 393 gemeenten onder toezicht moeten komen te staan (of zouden die opeens wel allemaal bedolven worden onder de financiële meevallers?).

   Volkswijsheid:
   Wie niet de tering naar de nering zet...
   ... helpt de nering naar de tering.

   Verwijderen
 6. Dat Lian geen rekenwonder is, is algemeen bekend. Dus dat zij perse financiën in haar portefeuille wilde was vragen om moeilijkheden. Maanden geleden heb ik hier al aangegeven dat de begroting met een negatief saldo is vastgesteld wat dus concreet betekent dat je geen extra geld kunt uitgeven en dat als het college en raad zo doorgaat wij onder toezicht komen te staan. VB met zijn grote ....schreef dat ik absoluut geen kennis van zaken had. Ben nu wel nieuwsgierig wat hij nu te zeggen heeft. Waarschijnlijk ligt de schuld bij een ander. Sinds de SP in het college zit staat Menterwolde er weer gekleurd op. Directeur en burgemeester weggestuurd cq weggepest. Lian is verhuist naar Veendam omdat zij daar bij de volgende verkiezingen meer mogelijkheden voor zichzelf ziet. En de Menterwolmers laat zij opdraaien voor haar tekortkomingen. En wat heeft de wn bm al die maanden gedaan, hij heeft zitten suffen. College en raad, jullie moeten je diep maar dan ook diep schamen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als oppositielid, voel ik toch sterk de behoefte om even te reageren. De gehele oppositie heeft al meerdere keren vragen gesteld, ideeen ingebracht enz.helaas wordt er alleen steeds (iedere raadsvergadering weer ) gewezen naar de landelijke politiek. Dat is wel makkelijk,mijns inziens. Ook nu weer las ik op RTV noord deze zin....ik heb er een mening over, maar zou de lezers willen aanraden om eens te kijken naar de inbreng van de oppositie voor men alles over een kam scheert!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Trouwens nog wel belangrijk te vermelden..in een benen op tafel sessie zouden we niet met vingers gaan wijzen...dus ook niet richting landelijke politiek, oude colleges en personen...iedereen heeft hier mee ingestemd..maar afspraken gelden wel van twee kanten...niet eenzijdig alleen voor de oppositie...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed initiatief... Ik denk dat dit nogal wat teweeg brengt.
  Website ziet er professioneel uit in ieder geval. www.soamstaarker.nl

  BeantwoordenVerwijderen