Teller

woensdag 28 oktober 2015

28102015

Nog geen krant op de mat, maar ik moet de weg op. Zie dat het mistig is, dus uitkijken voor wie ook het verkeer in moet.

9 opmerkingen:

 1. Als ik al die aannemers en voegbedrijven langs zie komen, krijg je het idee dat een deel van Groningen een grote bouwput is geworden. In 1958 had ik al bezwaar tegen het boren en oppompen van het gas, zeker in die grote hoeveelheid. Maar dat dit de gevolgen zouden zijn? Nee, die kwamen alleen maar in mijn stoutste dromen voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mogguh lui!

  Pluck den dag en verzuip de nach!

  Mazzelmoj en veilige thuiskomst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedenavond,even terug komen op John jij gaf gisteren aan op een Warm waterpomp dus ik ben effe aan het googelen gegaan en kwam dit tegen :

  Rekenvoorbeeld warmtepomp installatie

  Er bestaan geen minimale en eigenlijk ook geen maximale maten van woningen of gebouwen de kleinste warmtepomp is 1.9 KW de grootste moet geloof ik nog worden gemaakt.

  Het doorsnee verbruik aan aardgas is 2100m3 per huishouding daardoor betalen deze mensen momenteel €130 per maand aan de energieverzorger. Om in bestaande bouw over te gaan op aardwarmte hebben we nodig:
  Aardwarmtepomp € 7.000
  Bron € 6.000
  Isolatie € 3.500
  LTV € 4.000
  Installatie € 2.000
  Totaal €22.500

  Af subsidie € 5.000

  Rest €17.500

  Ik wil niet veel zeggen, maar m'n leefruimte hoeft niet meer geïsoleerd te worden, maar toch twijfel ik wel aan dit initiatief..


  warmtepomp-verwarm-of-koel-je-huis-met-aardwarmte


  Het zal wel niet de goedkoopste of de duurste zijn,maar dit gaat mij een stapje te ver.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar Cees , jij bent toch reuze handig...

   Koelkast doet hetzelfde...

   Haalt warmte uit de koelkast (om te koelen) en geeft warmte terug aan omgeving buiten koelkast.

   Paar koelkasten in grond en je hebt warmtepomp.

   Verwijderen
  2. Nadeel van dit soort aardwarmte is dat de bron relatief snel uitgeput raakt; Je haalt de warmte er sneller uit dan de zang danwel de aardkern haar weet aan te vullen.

   Oplossing is soms mogelijk door 's zomers, als het warm is, de pomp in omgekeerde richting te laten werken als floor-conditioner/vloerkoeling. Daardoor wordt er weer zonnewarmte direct in de bron geleid en 'opgeslagen' voor de koude winterdag.

   Er zijn echter ook echte regeneratieve aardwarmtesystemen mogelijk.
   Hierbij wordt niet zozeer gebruik gemaakt van een (relatief) diep in de aarde aanwezige warmtebron, maar van het verschil in warmte/temperatuur tussen aardoppervlak en bijvoorbeeld het grondwater.

   Het grondwater heeft zon,er en winter een relatief constante temperatuur (tussen 6-14ºC). Middels een warmtepomp kan deze warmte worden verdicht om daarmee vloerverwarming te realiseren.
   De zon zorgt door haar instelling dat de onttrokken warmte tijdig wordt aangevuld.

   Nadeel is dat de meeste van dit soort oppervlakkige systemen slecht tegen bodemvorst kunnen en veel grondvlak nodig hebben.
   Dit nadeel kan o.a. door iets dieper ingegraven warmtekorven die iets dieper in de grondwatervoerende laag worden ingegraven, beneden de vorstgrens.

   Verwijderen
 4. Frans van Woerkom29 oktober 2015 om 02:10

  Er zijn nog twee heel verschillende problemen met toepassing van warmtepompen voor verwarming van woningen:

  1. Aardgas is te goedkoop
  2. Waar haal je de warmte vandaan

  Warmte stroomt uit zichzelf van hoge naar lage temperatuur. Om warmte van lage naar hoge temperatuur te krijgen, moet je pompen. Zoals John al zegt, een omgekeerde koelkast, oftewel een warmtepomp. Net als veel duurzame technieken loop je daarbij aan tegen natuurwetten. De hoeveelheid verpompte warmte vergt ook een hoeveelheid elektrische pompenergie. En wel meer naarmate het temperatuurverschil tussen koude bron en warme (vloer)verwarming hoger is. Bij een temperatuurverschil van 30 graden bedraagt het rendement, de Coefficient Of Performance (COP) hooguit 500%. Je hebt een kilowattuur elektrische energie nodig om vijf kilowattuur warmte op te pompen. Die kilowattuur elektrisch kost ongeveer 22 cent. Je kunt die vijf kilowattuur warmte ook maken met een halve kubieke meter aardgas en een gewone CV-ketel. Dat kost ongeveer 26 cent. Met een warmtepomp ben je dus in gebruik nauwelijks goedkoper uit, tenzij de lagere kosten van zelf opgewekte elektriciteit opwegen tegen een fors hogere investering in de installatie.

  Zoals SiKo al schrijft, is het probleem bij een warmtepomp waar je de warmte vandaan haalt. Je moet er in de winter op rekenen dat je met de grond en het grondwater dicht bij nul zit. Kom je er onder en bevriest je warmtebron, dan wordt de warmtegeleiding zo slecht dat de temperatuur van de bron (het ijs) zakt tot een waarde waarbij helemaal geen warmte meer gepompt wordt, hooguit van de elektrische pomp naar de (vloer)verwarming. Om tot aan het eind van de winter genoeg warmte uit je tuin en grondwater te kunnen pompen, heb je een forse tuin en een flink aantal korven nodig. In de praktijk wordt meestal niet het grondwater, maar de (ventilatie)lucht als warmtebron gebruikt. Eigenlijk als omgekeerde airco. Waar je in de zomer je huis afkoelt door de (toch al warme) buitenlucht op te warmen, verwarm je 's winters je huis door de (toch al koude) buitenlucht nog verder af te koelen. Wanneer je dat doet met een warmtepomp op zonne- of windenergie, is er voor het klimaat geen enkel bezwaar. Maar voor je portemonnaie helpt het enorm als je om te beginnen je huis beter isoleert.

  Voor het MFC Noordbroek was een plan gemaakt om het energie-neutraal te maken. Met veel betere isolatie, lagetemperatuurverwarming, zonnepanelen en warmtepompen zou het 's zomers de energie kunnen opwekken om het 's winters te verwarmen. Dat zou een investering vergen van € 650 000 die in 12 jaar zou kunnen worden terugverdiend. In zijn oneindige wijsheid besloot de gemeenteraad dat geld liever uit te geven aan andere zaken. Welke dat zijn is me onduidelijk. Het zou me trouwens niet verbazen als geen van de 15 huidige of 10 voormalige raadsleden enig idee heeft waar dat geld wel (beter) aan besteed werd.

  BeantwoordenVerwijderen