Teller

zaterdag 10 oktober 2015

10102015

Tot voor kort gold de gemeente Menterwolde als een van de rijkste in de regio. Maar de rijkdom was schone schijn, zo bleek gisteren. De gemeente kampt met een tekort van 1,3 miljoen las ik vanmorgen in het DvhN.
‘Verwarrend’ noemt fractievoorzitter Markus Ploeger (Kritisch Menterwolde) het begrotingstekort. ,,In 2014 was er nog 8 ton over.’’ Ploeger is niet alleen raadslid, maar ook voorzitter van de stichting Dorpshuis Meeden en de Dorpsraadcoöperatie Meeden, die zwembad De Kolck in het dorp beheert. Twee voorzieningen die getroffen worden door de bezuinigingen die het college van burgemeester en wethouders wil doorvoeren. ,,De raad mag hier eerst ook iets van vinden’’, zegt Ploeger. ,,De plannen zoals die nu gepresenteerd zijn, zijn een regelrechte aanval op de leefbaarheid. Maar ik moet dat eers tmaar eens zien. Ik heb het idee dat het bij het college ontbreekt aan knowhow en dat de bezuinigingsvoorstellen voortkomen uit onmacht. We hebben altijd een sluitende begrotingen gehad, dat kan niet plotseling veranderd zijn.’’
VVD-fractievoorzitter Mieke Bos krijgt met dit nieuws eindelijk gelijk, maar het is een wrange overwinning. ,,Het is hun eigen schuld. Zij zijn geld gaan uitgeven terwijl ze wisten dat er geen geld meer was. Dat hebben wij vorig jaar bij de begroting al geroepen en bij de voorjaarsnota nog een keer. De burgers zijn de dupe van het gat in de hand van het college.’’
VVD’er Jan Batelaan maakte tot voor kort deel uit van dit college én van het vorige. Bos; ,,Maar ook hij heeft al eerder gezegd dat het zo niet langer kon. De huidige wethouders hebben er bewust op aangestuurd dat de burgemeester en Jan Batelaan zouden opstappen. Die twee wisten dat er onverantwoord geld werd uitgegeven en wilden dat niet langer ondersteunen.’’ Bos noemt het een schande dat de ozb van woningen én bedrijven flink wordt verhoogd. ,,En dat in een gebied dat te kampen heeft met krimp en aardbevingen en nu ook nog windmolens cadeau heeft gekregen. Het college zegt dat het sociaal domein gespaard blijft. Nou, dan hebben wij een andere interpretatie van het woord ‘sociaal’. Juist mensen die vallen onder het armoede- en zorgbeleid maken gebruik van gratis zwemlessen, speeltuintjes en gymzalen en hebben baat bij een lage ozb. Om nog maar te zwijgen van de ondernemers die het in onze regio toch al zwaar hebben.’’

10 opmerkingen:

  1. Goedemorgen, het wordt een ieder geval een behoorlijke uitdaging met drie gemeentes die behoorlijke te korten hebben op hun begroting. Als je creatief om gaat met geld, loop je altijd vast.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik citeer uit een brief aan de raad van 18 Juni 2013 " Onze
    gemeente heeft in 2013 een begrotingstekort van 1.7 miljoen moeten verwerken". Toen dus ook al, hier is echter nooit een passend antwoord op gevonden. Zwembaden sluiten om ze vervolgens met geld uit de reserves open te houden bijvoorbeeld. Dat er eerder geen sprake was van een tekort is pertinent niet waar. Het vorige college heeft er voor gekozen om met kunst en vliegwerk en creatief boekhouden de gaten dicht te maken met geld uit de reserves. Het huidige college speelt open kaart. Deels gedwongen omdat de algemene reserves uitgeput raken en deels omdat men wel een gedegen begroting wil maken aan de hand van realiteit. Dat de gemeente Menterwolde niet eerder op de vingers is getikt voor creatief boekhouden mag een wonder heten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Overigens is Menterwolde zeker niet de enige gemeente in de regio. Vorige week werd bekent dat ook Stadskanaal, Hoogezand, en Slochteren kampen met tekorten en er zullen er meer volgen. De tijd dat gemeenten de schijn konden ophouden met creatief boekhouden is voorbij omdat de reserves opdrogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eindelijk zijn we het een keer eens VB. Want als de reserves opgedroogd zijn, dan mag je nog zo creatief zijn, maar dan moet je wel met de billen bloot. In dit geval schuld bekennen dat er missers zijn gemaakt, aan wie dat te danken is, is vers 2. Maar vooralsnog zit je nu op de blaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. oude koeien....wat was dat ook nog maar.....Volgens mij, heeft iedere gemeente in Nederland hetzelfde probleem..hoe is het dan mogelijk dat er steeds naar een ander gekeken wordt...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Anja , als je niet van het verleden en van anderen leert, zal je in de toekomst dezelfde fouten maken. Er word ook niet naar anderen gekeken, maar vergeleken. Het probleem in Menterwolde is niet een op zichzelf staand probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Goedenavond, stel je eens voor dat er een gulle gever is die jullie mss wel kennen en dat deze persoon zegt ach ik schiet het jullie wel voor en geef het terug als jullie het over hebben.

    Wat zou er dan gezegd worden?, want het stelt natuurlijk niets voor een bedragje van 1.3 miljoen, als ik tenminste naar verleden kijk vanaf 2010.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ceer, het klinkt mooi, maar dan doe je hetzelfde als wat voorgaande colleges hebben gedaan. Gaten dichten met geld wat buiten de begroting valt. Of de inkomsten moeten verhoogd worden, of de uitgaven naar beneden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Af van het principe dat elk dorp alle voorzieningen moet hebben.

    Harde keuzes maken...

    Straks blijven de 55+ ers over.

    BeantwoordenVerwijderen